Tujina

Fiziki z Nobelovo nagrado

Stockholm, 04. 10. 2005 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnji nobelovi nagrajenci za fiziko so prispevali k razvoju laserske spektroskopije in optične koherence.

Nobelovo nagrado za fiziko bodo letos prejeli Američana John L. Hall in Roy J. Glauber ter Nemec Theodor W. Hänsch, so sporočili s Švedske akademije za znanost v Stockholmu. Hall in Hänsch bosta nagrado prejela za svoj prispevek k razvoju laserske spektroskopije, Glauber pa za prispevek h kvantni teoriji optične koherence.

Nagrado so podelili za sicer ločeno, vendar podobno delo omenjene trojice, ki omogoča naprednejšo in natančnejšo optično tehnologijo izdelovanja laserjev, tehnologije GPS ter izboljšanje številnih drugih metod.

80-letni Roy Glauber z univerze v Harvardu je prejel polovico denarne nagrade v višini deset milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) za "njegov prispevek h kvantni teoriji optične koherence," je sporočila Švedska akademija za znanost. Glauberjev dosežek je teoretični opis obnašanja majhnih svetlobnih delcev.

Drugo polovico nagrade si bosta razdelila 71-letni Hall iz univerze Colorado ter 64-letni Hänsch z Inštituta Max Planck za kvantno optiko in Univerze Ludwig Maximilian v Münchnu za njun prispevek k razvoju laserske spektroskopije, in sicer za "izredno natančno določanje barve svetlobe atomov in molekul".

"Pomemben prispevek Halla in Hänscha bo omogočil merjenje frekvenc na 15 decimalnih števil natančno," je poudaril odbor za podeljevanje Nobelovih nagrad. Tako bo omogočena izdelava laserjev izjemno ostrih barv, kar bo med drugim omogočilo tudi razvoj izjemno natančnih ur in izboljšanje tehnologije GPS.

SORODNI ČLANKI