Tujina

Filipini iztrgani iz krempljev tajfuna Parma

Manila, 04. 10. 2009 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajfun Parma, ki so ga zaradi pričakovane moči poimenovali kar super tajfun, se je – potem ko je udaril ob severovzhodni del otočja in za seboj pustil sedemnajst smrtnih žrtev – s Filipinov premaknil na morje.

Potres z močjo 6,6 po Richterju je nekaj pred 19. uro po lokalnem času prizadel jug Filipinov. Epicenter potresa je bil globoko v morju 960 kilometrov južno od Manile.

Parma, sicer najmočnejši tajfun po letu 2006, se je s Filipinov preselila na morje. Zdaj je severno od Luzona in se s hitrostjo devet kilometrov na uro premika proti severozahodu, sporočajo meteorologi. Kljub temu da so bili sunki vetra še včeraj od 120 do 150 kilometrov na uro, je tajfun danes oslabel. A oblasti so zdaj posvarile mornarje, saj bo Parma v naslednjih dveh dneh prešla nad južne vode.

Opustošena območja zdaj blagoslavlja duhovnik.
Opustošena območja zdaj blagoslavlja duhovnik. FOTO: Reuters

Super tajfun z močnim deževjem, za katerega so pričakovali najhuje, je včeraj dopoldne k sreči rahlo spremenil smer in tako le oplazil severovzhod otoka, izognil pa se je prestolnici Manili in gosteje poseljenim predelom. Najhuje je bilo v severni provinci Cagayan, sosednji Isabeli in regiji Bicol, kjer je umrlo sedemnajst ljudi, poroča Reuters. Številke se razlikujejo, saj CNN in BBC omenjata 15 smrtnih žrtev, med njimi tudi otroke, stare med osem in deset let. "Škoda na naši infrastrukturi in v poljedeljstvu je ogromna. Širša območja so še vedno pod vodo. Podrta drevesa in poplave so naredile ceste neprehodne. Vojaki v gumijastih škornjih s sekirami v rokah poskušajo očistiti ceste, več predelov je popolnoma odrezanih od sveta. Vetrovi so še močni, a vsaj dežja ni več. Akcije potekajo,“ je povedal guverner province Cagayan Alvaro Antonio. Vladna poročila kažejo, da škoda v poljedelstvu znaša okoli 2,1 milijona ameriških dolarjev.

Okoli 5.000 ljudi je še vedno v začasnih zatočiščih, saj je v strahu pred tajfunom svoje domove na vzhodni obali zapustilo več kot 130.000 ljudi.

po tajfunu na Filipinih
po tajfunu na Filipinih FOTO: Reuters

Prebivalci si sicer še vedno niso opomogli od tajfuna Ketsana, ki je pred osmimi dnevi na Filipinih, Kambodži, Laosu, Tajskem in v Vietnamu zahteval 400 življenj. Kot da to ni dovolj, sta indonezijski otok Sumatra prejšnji teden stresla dva močna potresa, v katerih je umrlo več kot tisoč ljudi, posledično pa so cunamiji na Samoi ubili okoli 150 ljudi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ss1976
04. 10. 2009 11.02
Kruto! Spet bodo plačali mali ljudje.Upam,da bodo znale države razvezati mošnjo,denar pa bo pa prišel v prave roke! Kar pa je zelo malo verjetnosti.Ponavadi se na ta račun polnijo žepi tistih,kateri že imajo itak vsega preveč!amali človek pa nima niti pitne vode in kruha!