Tujina

Evropski tisk o reševanju iraške krize

London/Arhus/Pariz, 03. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski tisk komentira reševanje iraške krize ter odnos med ZDA in Združenih narodov glede tega vprašanja. Celo britanski The Guardian meni, da vztrajanje ZDA pri novi resoluciji ni pametno.

Britanski časnik The Guardian se sprašuje, če je kriza že mimo? Žal ne. Daleč od tega, da bi bile ZDA zadovoljne. Kljub temu, da je stvar nujna, ZDA zdaj nameravajo vrnitev inšpektorjev v Irak blokirati, dokler ne bo izpolnjen čedalje daljši seznam pogojev. Je to pametno stališče? Ne, saj gre navsezadnje za razoroževanje. Torej bi morali inšpektorjem dovoliti, da brez omejevanja nadaljujejo s svojim delom.

Pariški Le Monde piše, da se je Busheva administracija z iraškim vprašanjem zapletla v politično bitko v ZN. To pa ni le pravno-diplomatski incident, temveč je spor, v katerega obe strani tvegata izgubo verodostojnosti. Razprava o nadaljnjih akcijah proti Iraku se bo v naslednjih dneh nadaljevala. Ameriško stališče bo še močnejše, če ne bo Bush še globje zašel v licemerje. Ameriški predsednik, ki ni dajal vtisa, da želi spreminjati delovanja ZN, meni, da gre sedaj pri delu te globalne organizacije za vse ali nič.

Danski časnik Berlignske Tidende piše, da je odločilnega pomena, da velike sile v Varnostnem svetu ZN prevzamejo odgovornost in končajo pogajanja o resoluciji, ki mora vsebovati zahtevo, da imajo inšpektorji dostop do vseh lokacij, in rok, do katerega je treba Irak razorožiti. Zahteve je treba podkrepiti z grožnjo zahodnega vojaškega posega. V tem primeru ne bi bilo prav, če bi inšpektorje na delo poslali pred sprejemom resolucije. Le takšen urnik namreč lahko prepreči, da bi Sadam Husein nadaljeval s prakso, ki jo je svet skozi leta dobro spoznal.