Tujina

Evropski tisk o avstrijski vladni krizi

London/Bruselj/Praga/Berlin, 09. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osrednja tema naslovnic evropskih časnikov je kriza avstrijske vlade, ki jo je povzročil razkol v avstrijski svobodnjaški stranki.

Kot je ocenil londonski Independent, je za krizo na Dunaju kriv koroški deželni glavar in dolgoletni vodja FPÖ Haider. Odstopi predstavljajo jasno zmago Haiderja. Skrajni desničarski politik, ki nasprotuje delu vladne koalicije, je marca 2000 sestopil s čela stranke FPÖ, vendar se zdaj lahko vrne v zvezno politiko. Njegova vrnitev pa bi lahko presstavljala oviro za avstrijsko privolitev v zgodovinsko razširitev Evropske unije na Srednjo in Vzhodno Evropo.

Za avstrijsko vladno krizo je po pisanju večine evropskih časnikov odgovoren dolgoletni vodja svobodnjakov Haider
Za avstrijsko vladno krizo je po pisanju večine evropskih časnikov odgovoren dolgoletni vodja svobodnjakov Haider FOTO: Reuters

Nemški Berliner Zeitung je koroškega politika Haidera označil kot zmedenega, tako da je po treh letih je FPÖ le prišla na oblast. Trenutna vladna kriza pa kaže predvsem eno: Joerg Haider je enako zmeden kot njegova politična rejenka Riess-Passerjeva. Nenehne provokacije so bile včasih Haiderjev recept za uspešno opozicijo. Recepta za uspešno delo vlade pa nima.

Praški dnevnik Lidove Noviny ima Haiderja za absolutnega zmagovalca. Položaj ekscentričnega koroškega deželnega glavarja in sive eminence avstrijskih svobodnjakov je po nedelji zopet vidno močnejši. Obstoj avstrijske, ki jo sestavljajo svobodnjaki skupaj z ljudsko stranko (ÖVP), pa je neposredno ogrožen.

Belgijski De Standaard pa že napoveduje, da je avstrijska vlada s tem tik pred padcem. Že zdaj se govori o predčasnih volitvah, ki naj bi potekale novembra. Haider je v zadnjih tednih vodil ofenzivo, da bi dobil več vpliva v svoji stranki. Zmernejši svobodnjaški ministri, ki so se v vladi odločili za mehkejšo usmeritev, kot je Haiderjev trdi populizem, so vse pogosteje postajali tarča napadov Haiderjevih privržencev. Dobra priložnost za spor znotraj stranke pa je bilo razhajanje mnenj glede načrtovane davčne reforme. Ni verjetno, da si bo kancler Schüssel upal tvegati z novimi ministri bolj trde sorte iz vrst FPÖ.

SORODNI ČLANKI