Tujina

Evropski časniki o zaostrovanju krize

Rim/Pariz/Milano, 07. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po mnenju rimskega časnika <em>La Repubblica</em> so Iraku dnevi šteti, milanski <em>Corriere della Sera</em> pa je predstavil ameriško vizijo Iraka po padcu Sadama Huseina. Po mnenju pariškega <em>L'Humanite</em> lahko vojno v Iraku prepreči le še javno mnenje.

Kot piše rimska La Repubblica Amerika na prvi delovni dan leta 2003 nadaljuje razpredanje železne mreže, ki trenutno oklepa Irak, da bi državo, po možnosti, spremenili v demokracijo, zagotovo pa v ameriški protektorat. V nasprotju s tem pa lahko bedna Severna Koreja, ki morda že ima jedrsko orožje in morda tudi že goji vojaške namene, mirno spi, saj je ameriški predsednik obljubil, da tja ne bo vkorakal. A Iraku Sadama Huseina, ki ima druge največje zaloge nafte na svetu, so dnevi šteti.

Italijanski časnik Corriere della Sera piše, da bo okupacija trajala poldrugo leto, v vemsnem času pa bo potekal niz procesov proti vojnim zločincem. Intenzivno izkoriščanje nahajališč nafte, da bi obnovili državo. To je načrt ameriškega predsednika Georgea Busha za Irak "po Huseinu", ki so ga za predsednika izdelali njegovi sodelavci. To je tudi odgovor Busha tistim, ki mu očitajo, da se na čas po vojni ni pripravil. Bela hiša je načrt primerjala z zasedbo in obnovo Nemčije in Japonske po drugi svetovni vojni. Ta načrt bi lahko obenem zaznamoval začetek vloge ZDA kot kolonialne sile na Bližnjem vzhodu.

Pariški L'Humanite se sprašuje, če se je vojni še mogoče izogniti? Od konca novembra so inšpektorji za nadzor orožja obiskali 230 objektov, in to pod pogoji, ki jih je generalni sekretar ZN označil kot zadovoljive. Zdaj je na Hansu Blixu, da v svojem poročilu 27. januarja to oceno potrdi ali ovrže. Kako bodo to poročilo interpretirale ZDA, bo v veliki meri odvisno od vremenskih razmer. Bodo zmerni ostali močni? Pariz in Moskva sta poudarili svojo zavezanost zakonitosti. Evropejci so zdaj močneje zastopani v Varnostnem svetu, ki mu januarja predseduje Francija. Veliko bo odvisno od mobilizacije javnega mnenja - sicer bo vojna neizogibna.

SORODNI ČLANKI