Tujina

Evropejci nenehno tolčejo po ameriški politiki

London, 18. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški državni sekretar Colin Powell je v pogovoru za današnjo izdajo britanskega časnika Guardian ostro kritiziral evropske voditelje in jih obtožil, da nenehno "tolčejo" po vojni proti terorizmu, ki jo vodijo ZDA.

Colin Powell
Colin Powell FOTO: Reuters

Nasprotno s stališčem, ki ga imajo številni evropski voditelji, je ameriška zunanja politika, ki jo vodi predsednik George Bush, dosegla velik uspeh, je poudaril Powell.

Ameriški predsednik je januarja nekaj držav označil za "os zla" in bilo je neverjetno, kakšne kritike so temu sledile, je dejal Powell. "Severnokorejci sedaj želijo govoriti z nami, Iračani pa se poskušajo pretvarjati, da se obnašajo boljše," je pojasnil.

Državni sekretar je ocenil, da je del protiameriškega razpoloženja v Evropi moč razložiti s protievropskim pisanjem ameriškega tiska. "V Evropi nekateri takoj najdejo napake v stališčih, za katere ZDA mislijo, da so pravilna, načelna. Zato mislim, da se nam ta retorika vrača," je dejal Powell v pogovoru za Guardian nekaj dni pred začetkom Busheve turneje po Evropi, med katero bo obiskal Rusijo, Nemčijo, Francijo in Italijo.