Tujina

Evrope ne bo zeblo

Davos, 26. 01. 2007 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Evropi ne bo več motenj v dobavi plina, saj je Gazprom z Belorusijo in Ukrajino sklenil nove sporazume.

Aleksander Medvedev
Aleksander Medvedev FOTO: Reuters

V Evropi ne bo več prihajalo do motenj v dobavi ruskega plina, saj je Gazprom sklenil nove sporazume o njegovi prodaji z Belorusijo in Ukrajino, je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu zatrdil namestnik predsednika uprave tega ruskega energetskega giganta Aleksander Medvedev. Evropski komisar za energijo Andris Piebalgs pa je kljub temu prepričan, da mora biti Evropska unija ne glede na to pripravljena na morebitne prihodnje motnje.

Medvedev je na vprašanje, ali mora Evropo skrbeti, da se bodo spori zaradi dobave energije med Rusijo ter Belorusijo in Ukrajino na začetku tega in lanskega leta ponavljali, odgovoril, da so zagotovili "pogodbeno osnovo, ki izničuje možnost motene dobave". Kot je še pojasnil, so se te države v novih sporazumih "izognile izsiljevanju Evrope in Rusije zaradi ogromnih ruskih zalog energije".

Povedal je tudi, da so pri Gazpromu "izboljšali dobavo energije Evropi in povečali varnost tranzita". Ruski energetski gigant v državni lasti je z Ukrajino in Belorusijo sklenil petletni pogodbi, poleg tega pa pripravlja tudi dolgoročne pogodbe, ki bi vsebovale klavzule, tako da novih pogodb ne bi bilo treba sklepati, je pojasnil Medvedev.

Piebalgs je ob tem dejal, da sta Rusija in EU na področju nafte in plina resda "odvisni druga od druge", vendar pa mora unija kljub temu "narediti svojo domačo nalogo in se pripraviti na motnje".

Lula za zmanjšanje kmetijskih subvencij

Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva FOTO: Reuters

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v Davosu pozval razvite države, naj zmanjšajo svoje kmetijske subvencije. Najrevnejšim državam je treba poslati sporočilo, da bodo imele v 21. stoletju priložnost za razvoj, je dejal na forumu, kjer so danes razpravljali o priložnostih za države v razvoju.

"ZDA morajo zmanjšati svoje subvencije, Evropska unija mora zmanjšati svoje subvencije in odpreti svoj trg," je menil Lula, ki je obenem pozval k pospeševanju proizvodnje okolju prijaznih energentov.

Ob robu Svetovnega gospodarskega foruma se bo namreč v soboto na neformalnem srečanju sestalo kakih 25 ministrov za trgovino iz držav članic Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki si bodo prizadevali za nadaljevanje pogajanj o liberalizaciji trgovine. Pogajanja, ki so se leta 2001 začela v katarski prestolnici Doha, so namreč julija lani zastala zaradi spora okoli kmetijskih subvencij, carin in kvot.

Indijski minister za trgovino in industrijo Kamal Nath je ob tem izrazil optimizem, da se bodo pogajanja lahko kmalu nadaljevala in da bodo ZDA pripravile "bolj realistično ponudbo" glede višine subvencij ameriškim kmetom. Vendar pa je menil, da tokratno srečanje najbrž še ne bo pripeljalo do nadaljevanja pogajanj, za katera Indija upa, da bodo pripeljala do večjega izvoza iz držav v razvoju v razvite države.

Tudi ameriška trgovinska predstavnica Susan Schwab je menila, da ima 150 članic WTO pred seboj še dolgo pot, preden bo dosežen dogovor o znižanju trgovinskih pregrad. Schwabova je EU pozvala k nadaljnji liberalizaciji kmetijstva. "Za svetovni razvoj in svetovno gospodarsko rast bo zelo pomembno, da EU stori kar največ za liberalizacijo svojega trga na področju kmetijstva, industrije in storitev," je dejala.

Dolga pot do miru

Cipi Livni in Mahmud Abas sta poskušala pregledata možnosti za pospešitev mirovnega procesa
Cipi Livni in Mahmud Abas sta poskušala pregledata možnosti za pospešitev mirovnega procesa FOTO: Reuters

Ob robu Svetovnega gospodarskega foruma sta se sestala tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in izraelska zunanja ministrica Cipi Livni. Kot je po srečanju povedala Livnijeva, sta s palestinskim voditeljem poskušala pregledata možnosti za pospešitev mirovnega procesa, pri čemer je opozorila, da bo pot do miru dolga.

Livnijeva je dodala, da bo "naslednja velika stvar tristransko srečanje" med izraelskim premierom Ehudom Olmertom, Abasom in ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice prihodnji mesec. Abas ima glede tega srečanja velika pričakovanja. "Američani tokrat mislijo resno," je dejal.

Jordanski kralj Abdulah II., ki se prav tako udeležuje foruma v Davosu, pa je dejal, da mora mirovni proces nujno napredovati, saj je palestinsko-izraelski spor v "kritični fazi". "Ne smemo zamuditi te priložnosti," je dejal Abdulah in dodal, da bi palestinsko-izraelski spor utegnil destabilizirati regijo. "Menim, da se čas (za rešitev krize) izteka," je dejal.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.