Tujina

'Evropa vedela za prelete'

Washington, 18. 12. 2005 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropejci so bili seznanjeni s postopki obveščevalne agencije CIA pri prevozih terorističnih osumljencev, trdi Powell.

"Praksa Washingtona, da osumljene terorizma seli na območja, kjer jih ne ščiti ameriška zakonodaja, Evropi ni neznana."
"Praksa Washingtona, da osumljene terorizma seli na območja, kjer jih ne ščiti ameriška zakonodaja, Evropi ni neznana." FOTO: Reuters

V pogovoru za britansko televizijo BBC je nekdanji ameriški državni sekretar Colin Powell povedal: "To ni nekaj novega ali neznanega za naše evropske prijatelje. Večina naših evropskih prijateljev ne bi smela biti presenečena, da se je kaj takega dogajalo."

S tem se je odzval na polemike, ki so jih v Evropi zanetile medijske navedbe o domnevnih skrivnih zaporih CIA in prevozih terorističnih osumljencev v nekatere evropske države. Tam naj bi osumljence zasliševali s tehnikami, ki jih CIA ne more zakonito uporabljati na ameriških tleh.

V pogovoru je Powell spregovoril tudi o položaju v Iraku. Ob tem se je izrekel proti skorajšnjemu umiku ameriških sil, čeprav si ZDA po njegovih besedah ne morejo privoščiti dolgoročne ohranitve trenutnega obsega vojaške prisotnosti v tej zalivski državi. Pojasnil je, da se bo umik ameriških vojakov iz Iraka začel prihodnje leto, vendar pa bo najverjetneje minilo več let, preden bo državo zapustil še zadnji od njih.

SORODNI ČLANKI