Tujina

Evropa trepeta pred viharji

Ljubljana, 18. 01. 2007 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./B.M./V.L./Reuters/STA
Komentarji
42

Močan veter je na Ptuju ruval drevesa in električne drogove. V višjih predelih naj bi veter dosegel tudi 100 km/h. V Evropi so neurja zahtevala najmanj 14 življenj.

Prevrnjen tovornjak na avtocesti M1 v osredji Angliji.
Prevrnjen tovornjak na avtocesti M1 v osredji Angliji. FOTO: Reuters

Napovedi meteorologov o močnejšem jugovzhodnem vetru v Sloveniji se že uresničujejo. Zaenkrat je veter največ nevšečnosti povzročil na Ptuju in v njegovi okolici, kjer je ruval drevesa in električne drogove. Kot so povedali na ptujskem regijskem centru za obveščanje, se je nekaj po 15. uri zaradi močnega vetra v Brezovcu v občini Cirkulane na hišo nagnil električni drog, ki so ga morali zamenjati delavci Elektra Ptuj. Nekaj pozneje je veter podrl drevo na Zidanškovi ulici na Ptuju, ob pomoči tamkajšnjih prebivalcev pa so posredovali gasilci iz Turnišča. Do podobnih težav je prišlo tudi na cesti v naselju Frankovci v občini Ormož, kjer so posredovali ormoški gasilci. Prav veter je bil najverjetneje tudi vzrok za izpad daljnovoda v Dornavi.

Meteorologi sicer napovedujejo, da bo zvečer, ponoči in jutri zjutraj pihal močan jugozahodni do zahodni veter. Predvsem po nižinah vzhodne Slovenije lahko doseže hitrost okoli 70, v višjih predelih pa tudi prek 100 kilometrov na uro, so v svojem vremenskem opozorilu zapisali na spletni strani Agencije za okolje in prostor. Tanja Cegnar iz Agencije za okolje pravi, da bosta vetru izpostavljena predvsem Štajerska in Prekmurje. Še močnejši kot po nižinah pa bo veter v hribih. Veter se bo pri nas pojavil kot posledica vremenskih razmer v srednji Evropi, kjer po nekaterih evropskih državah danes pričakujejo močan veter in celo pustošenje viharjev.

Nizozemske in nemške železnice so zaradi močnega vetra zaustavile večino želežniškega prometa.

Pred viharji trepeta domala vsa Evropa. V Nemčiji je orkan Kyrill s hitrostjo do 120 kilometrov na uro davi dosegel deželo Spodnja Saška, popoldne pa je divjal po zahodni obali dežele Schleswig-Holstein. Veter naj bi dosegel hitrost od 180 do 200 kilometrov na uro. Nemški nacionalni želežniški operater Deutsche Bahn je ustavil celoten želežniški promet dokler se razmere ne umirijo.

Orkan naj bi dosegel večino nemških dežel in se s severozahoda pomikal proti jugu države. Iz dežel Spodnja Saška in Severno Porenje - Vestfalija že poročajo o gmotni škodi, podrtih drevesih, poplavljenih cestah in kleteh, na zahodni obali Severnega Porenja - Vestfalije pa pričakujejo tudi narasle vode. Ladijski, zračni in kopenski promet v celotni državi je ohromljen, nekatere šole pa so že zaprle svoja vrata. Zaradi močnega vetra so umrli najmanj trije ljudje.

Oblasti, ki so izdale opozorilo za celotno ozemlje Nemčije, so vpoklicale okoli 40.000 prostovoljcev, ki pomagajo odpravljati posledice orkana. Vremenoslovci medtem prebivalstvo in varnostne sile opozarjajo, naj bodo še naprej v pripravljenosti. Največjo gmotno škodo sicer pričakujejo v okolici Berlina in Porenja. V noči na petek naj bi bil vodostaj do 3,5 metrov višji od srednje vrednosti.

Na Poljskem je veter prelomil 25-metrski žerjav ter zahteval življenje njegovega upravljalca, v nesreči pa je bil ranjen še en moški. Na prihod Kyrilla se pripravljajo tudi na Madžarskem in v Avstriji.

Orkan Kyrill bo kasneje dosegel Avstrijo, kjer so varnostne sile že v pripravljenosti. Največ škode pričakujejo na Tirolskem, v Salzburgu ter Zgornji in Spodnji Avstriji, pristojne oblasti pa so prebivalstvo že pozvale, naj se ne zadržujejo na prostem pod drevesi ali električnimi drogi.

Valovi udarjajo ob obalo v Blackpoolu na severu Anglije.
Valovi udarjajo ob obalo v Blackpoolu na severu Anglije. FOTO: Reuters

Močne sunke vetra s hitrostjo do 140 kilometrov na uro pričakujejo tudi na severu Francije, v stanju pripravljenosti pa so tudi v Parizu. Britanska in francoska reševalna služba je rešila vseh 26 članov posadke britanske tovorne ladje Napoli, ki so jo v Rokavskem prelivu zajeli nekaj metrov visoki valovi.

Iz Anglije in Irske so sicer že v sredo napovedovali, da bo nevihtam sledil padec temperature, ki bi lahko v prihodnjem tednu temu delu Evrope prinesel sneg.

orkan
orkan FOTO: Reuters

V Bridgnothu je umrl 54-letni moški, potem ko je veja, ki jo je odtrgal močan veter, padla na vetrobransko steklo njegovega avtomobila. V Veliki Britaniji je tako v roku enega tedna umrl že drugi moški, ki ga je pod seboj pokopalo drevo. Blizu Skiptona se je zgodila prometna nesreča , v kateri je izgubil življenje voznik osebnega avtomobila. Vzrok nesreče je bil močan veter, ki je prevrnil voznikov avto. V prometnih nesrečah je umrlo tudi pet motoristov. V Londonu je umrl deček, na katerega je zaradi močnega vetra padla stena.

Z letališča v Frankfurtu je poletela le polovica od načrtovanih poletov, na londonskem Heathrowu pa so odpovedali 120 poletov. Na letališču v Manchestru pa so odpovedali 75 poletov. Tudi nizozemski Schiphol odpoveduje polete.

Na Walesu, Severni Irski in Angliji divja veter s hitrostjo 110 kilometrov. Najbolj prizadeta je južna obala, od koder poročajo o številnih podrtih drevesih in poplavljenih cestah. V vasi West Parley je močan veter strgal električne kable, zato so tam doživeli električni mrk. Razmere naj bi se še poslabšale, najbolj pa naj bi bile prizadete prometne povezave, tako kopenske, ladijske in zračne. Veter spremlja močan dež, zato meteorologi opozarjajo pred poplavami tudi na severu Anglije.

Gasilci odstranjujejo drevesa, ki jih je porušil vihar, na severozahodu Nemčije
Gasilci odstranjujejo drevesa, ki jih je porušil vihar, na severozahodu Nemčije FOTO: Reuters

Viharen veter je zajel tudi Nizozemsko. Vreme je zagodlo voznikom, šolarjem, saj so nekatere šole zaprte, in letalskim družbam. Meteorologi opozarjajo, da bi lahko Nizozemci doživeli najhujšo nevihto v zadnjih letih. Nizozemsko meteorološko združenje je izdalo vremensko opozorilo, saj se bojijo, da bo veter dosegel hitrost do 130 kilometrov na uro. Močan veter je povzročil prometno nesrečo, v kateri sta umrla najmanj dva človeka. Kolesar na katerega je padlo drevo, je prav tako podlegel poškodbam.

Nizozemske oblasti so ljudi pozvale, naj ne zapuščajo domov. Na pot se odpravite le, če je to nujno potrebno, so priporočili. Letališče v Amsterdamu Schiphol odpoveduje lete, saj so morali zaradi močnega vetra zaprti dve letalski pisti. V Amsterdamu so zaprli osrednjo železniško postajo, ustavili pa so se tudi vlaki Eurostara, ki povezujejo Pariz, Bruselj in London.

Ljudje se borijo z vetrom v Frankfurtu
Ljudje se borijo z vetrom v Frankfurtu FOTO: Reuters

V nizozemskem kraju Utrecht so bile poškodovane tri osebe, potem ko se je porušil gradbeni oder. V mestu se je prav tako udrla streha na stavbi poštnega urada. Šola v Almerju je zaprla svoja vrata.

V petek pa bo na severozahodu Rusije zapihal veter s hitrostjo nad 100 kilometrov na uro, opozarjajo meteorologi.

V devetih ameriških zveznih državah od Teksasa do mehiške meje je medtem zaradi nizkih temperatur in pustošenja viharja, ki je s sabo nosil led in sneg, v zadnjih petih dneh umrlo najmanj 65 ljudi. Zaradi neugodnih vremenskih razmer so odpovedali okoli 350 poletov, več deset tisoč gospodinjstev pa je še vedno brez elektrike.

Več o vremenski napovedi ...

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
19. 01. 2007 13.16
Da bomo naravo enkrat unicil, je samo se vprasanje casa
matjaz.klancar@monitor.si
19. 01. 2007 12.55
bojan1: Ja, v Stargateu :-)
bojan1@mail386.com
18. 01. 2007 23.34
Ja to je že res, lahko je tudi kaj drugega, z napravami lahko spremenijo tudi klimo... OK.
victoriosus
18. 01. 2007 23.10
Kar ti omenjaš, Bojan, so EMV, ki jih naša čutila ne zaznavajo, ampak naše celice pa. Spremembe v vremenu pa so posledice globalnega segrevanja in vseh stranskih učinkov, ki so s tem povezani. Izpuščni plini, to je to. Tako enostavno se sliši, pa takšne posledice!
bojan1@mail386.com
18. 01. 2007 22.27
Kaj je to, posledica novega sodobnega orožja... spreminjanje različkih valovanj, signalov ,sevanj... kar lahko pripelje do -kataklizma , morda se kdo nekaj in to so lahko posledice... Kot na Kosovem v času vojne, ko so vojaki in prebivalstvo imeli občutek, da se jim je vnela koža in ljudje postanejo nervozni, nezbrani koncentracija jom pade in kot taki nezmožni za boj; to so dosegli z nekakšnim nezaznavnim valovanjem...! Torej bodimo pozorni!
Biofrutekk
18. 01. 2007 20.35
Ne ne Neti... brez panike biofrutek je šu opremo k gasilcem prevert...in je zdej že doma. Drgač pa...tlele še nč ne piha...tko da tista tortica mi že kr diši...hehe
lennchma23
18. 01. 2007 20.15
Veterne elektrarne bi šle na tistih področjih, kjer je res veliko vetra. Pri nas je to primorska.
neti
18. 01. 2007 19.07
n002, pa ne okoli parlamenta, bi se prezračilo potem pa po lj. bi bil čuden vonj zraka, sej veš........:_)
Frijolica
18. 01. 2007 18.28
Ja, ja, kar okol parlamenta naj faaaaajn piha, da bojo nekateri imeli prepih v vakuumu :) Aleluja
srecnii
18. 01. 2007 18.21
aja sm pa doma na nadmorski okol 800m
srecnii
18. 01. 2007 18.19
pr nas piha 100 na uro prej sem bil ravno zunaj in sem neki šranfal avto me je zeblo k nč. lp
neti
18. 01. 2007 18.18
panika! bfrutka je odpihnilo! joke! samo zavarovanje je šel preverit, alllo
wwpixel@yahoo.com
18. 01. 2007 18.10
hehe, povleci me za prst! Drugace pa ne vem kaj zdaj vsi tarnamo in se delamo presenečene! Saj znanstveniki že desetletja napovedujejo, to kar sedaj gledamo.
M.U.K.
18. 01. 2007 17.30
svečka.... daj upihni svečko
svecka@email.si
18. 01. 2007 17.24
pri meni piha nenehno......iz riti ha ha ....JOKE
hot-shot69
18. 01. 2007 17.13
A vam ze kj piha? Na gorenskem je mir:)
neti
18. 01. 2007 17.13
bfrutek, sem malo od stroke, pa ne vremenčica; živali pač nekaj ur prj kot naša revma začutijo nagle vremenske, pa tudi tektonske spremembe, na večje razdalje,zato se odzovejo po instinktu.......tortica bo, samo da ne boš odfrucal, ha ha, ah...:)
Biofrutekk
18. 01. 2007 17.05
Jah bom...ni problema...sam če bo po vaše ti jo ne bom mogu kje ponudt ker bo use lokale odpihnl=) če bo pa po moje...pa ni problema hehe
pennywajz
18. 01. 2007 17.02
pr nas pa piha skoz..upam da se kej umiri tole
neti
18. 01. 2007 16.57
bfrutek mi boš jutri natančno točno pvedal, pa čokoladno tortico ...mi ponudil....:) lp