Tujina

Evropa proti krznu

Strasbourg, 19. 06. 2007 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski poslanci so podprli dokončno prepoved vsakršnega trgovanja s krznom mačk in psov v EU.

Evropejci želijo imeti pse in mačke za ljubljenčke, je poudaril evropski komisar za zdravje
Evropejci želijo imeti pse in mačke za ljubljenčke, je poudaril evropski komisar za zdravje FOTO:

V prvem branju so evropski poslanci z veliko večino podprli dokončno prepoved vsakršnega trgovanja s krznom mačk in psov v Evropski uniji. Ključna parlamentarna dopolnila uredbe še dodatno zaostrujejo predlog Evropske komisije, prepoved pa naj bi začela veljati konec prihodnjega leta.

V poročilu, ki ga je pripravila Eva-Britt Svensson (GUE/NGL), so parlamentarci poudarili, da bo nova uredba po številnih peticijah in pomislekih, ki so jih izrazili potrošniki in državljani iz vse unije, končno prepovedala vsakršno trgovanje s krznom mačk in psov ter izdelki, ki vsebujejo tako krzno. Pozdravili so tudi namere Evropske komisije za posodobitev politike, še posebej na področju ukrepanja proti kartelom in neupravičene državne pomoči.

"Evropejci želijo imeti pse in mačke za ljubljenčke," je ob tem poudaril evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu. ''Evropejci ne želijo biti zavajani s krznom, za katerega se ne ve, od kod je prišel," je dodal.

Izdelki iz tovrstnega krzna se namreč uporabljajo v številne namene - bodisi kot igračke, bodisi kot krzneni plašči, ali pa samo kot manjši modni dodatki. V EU so bili med drugim na trgu krzneni plašči, izdelani iz uvožene kože psov, prav tako tudi odeje in prevleke iz kože psov in mačk. Letno naj bi sicer na ta način v svetu, večinoma na Kitajskem, končalo okoli dva milijona psov in mačk, pogosto na zelo krut način.


V razpravi je sodelovala tudi poslanka iz Slovenije Mojca Drčar Murko (ALDE/LDS), ki je poudarila, da je čas, da evropski trg preneha vzpodbujati svetovno ponudbo krzna psov in mačk s svojim povpraševanjem. ZDA so trgovanje s tovrstnim krznom prepovedale že leta 2002, Evropa pa je nato postala glavno tržišče.

Prepoved bo zdaj nadomestila različne ukrepe, ki jih članice EU uporabljajo za preprečevanje proizvodnje in trženja krzna mačk in psov. Članice EU in Evropska komisija bodo skupno bdele nad izvajanjem uredbe.

Med članicami unije sicer obstaja splošno soglasje o tem, da sta trgovina in uvoz krzna mačk in psov ter izdelkov iz tega krzna nesprejemljiva. Nova pravna podlaga naj bi na notranjem trgu EU tudi uveljavila prost pretok tistega krzna, s katerim se trguje zakonito. Edina dovoljena izjema pri uvozu krzna psov in mačk bo promet za izobraževalne namene ali za nagačenje.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
20. 06. 2007 13.02
V EU bi morali prepovedati nosnjo krzna, KATEREKOLI živali. Naše podnebje ni podobno tistemu na Grenlandiji, zato je izgovor na mraz popolnoma neustrezen. Gre se samo za pederišenje tako babnc, kot tudi wanabeRaper dedov. Samo poglejte kolk zensk pozimi kaže gole križe in ledvice. Kot drugo bi pa morali prepovedati tudi nošenje umetnega krzna, kajti s tem se nic druga ne dela, kot da se povelicuje krzno kot taksno. "Glej, jaz pa imam lisico okrog vratu, ti pa ne. Saj ne ves ce je umetno ali pa naravno, ampak imam pa jo le, a ne." Kot tretje pa je neumnost primerjati industrijo s krznem, s usnjenimi cevlji in pasovi, ker zaradi teh cevljev ni umrl noben rakun, lisica ali podlasica, ampak se zato uporabi koza zivali, ki nam sluzijo v prehrambeni verigi. Tako kože krav in svinj pri zakolu ne zavrzemo stran, ampak jih uporabimo kot stranski produkt za obutev. Kdor pa se vsaj malo na tekstilne materiale spozna, pa bo vedel da ga ni bolj primernega materiala za obutev, kot je usnje, saj lahko edino v njem koza diha, in je trpezno. Ali si predstavljate hojo v obuvalih iz bombaza ali jerseja?!?
brencl
20. 06. 2007 12.07
V linku, katerega mi zmeraj zbrišejo lahko vidite kako se pridobiva krzno.
suey
20. 06. 2007 08.43
Zgleda, da se preveč denarja vrti okrog krzna, da bi to popolnoma prepovedali... sej ni težko zamižat pa imet polno denarnico? Ne vem koliko lahko rešijo s temi delnimi spremembami.. sej zdej po vsej verjetnosti, ker v EU ne bodo prihajale mačke ne psi bo pa drugega več? Krajišnik: če se ne motim imajo tut moški usnjene jakne, hlače, pa kakšen tepih doma za mrzle zimske dni.. zato ženske gor in dol, poglej mal naokol! (se rima) ;)
budda
20. 06. 2007 00.36
brezveze nadaljevati debato, četudi bi se najdla kkšna krznofilka...
anzi_mahackala
19. 06. 2007 23.04
Zakaj je tako tezko imet umetno kozo ali pac kupiti druge cevlje ane zenske!?! Se bo treba nizje spustit in pomislit koliko bogih zivali nastrada zato, da zgledajo vzvisane ..oh poglej moje cevlje..
helsingsfors
19. 06. 2007 23.03
preden bi kdo to kupil, bi ga peljal da v živo vidi kako se to pridela, to pomeni da bi ta človek videl kako se ŽIVA ŽIVAL ODRE in trpi dokler ne umre
budda
19. 06. 2007 22.03
jah kdo si je pa zmislu tale krzno...razvajenke/razvajenci zdj pa druga vrsta razvajencev udriha nazaj...
material girl
19. 06. 2007 20.40
Se strinjam!!!!!!!!!!!!!!
lorencia
19. 06. 2007 20.27
Mislim, nezaslišano...tukaj se lepo vidi kakšno miselnost imajo tudi "izobraženi ljudje" na visokih mestih. Ker poznamo v Europi mačke in pse pod hišne ljubljenčke, je takšno krzno nezaslišano in nezakonito....od drugih živali pa je zakonito in kot kaže etično in razumljivo?????!!! Ne morem verjeti, da si lahko tako pomembni organi v EU, ki bi mogoče lahko pripomogli vsaj nekaj procentov za manjšo prodajo krzna vseh živali, uvedejo tako ozkogledna pravila....SRAMOTE VREDNO
neznan13@gmail.com
19. 06. 2007 19.56
aj zdaj so mačke in psi bolj pomembni od ostalih živali!! vse živali zaščitit in prepovedat vse izdelke, ki služijo za lepotno vlogo!!