Tujina

Evakuirali 7000 ljudi

Valencia/Dunaj, 13. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vzhodnošpanski pokrajini Valencia so zaradi hudega požara, ki se širi po goratem območju Sierre de Calderona, evakuirali skoraj 7000 ljudi.

Gasilcem delo otežuje tudi veter
Gasilcem delo otežuje tudi veter FOTO: Reuters

Ognjeni zublji so uničili več kot 700 hektarjev rastlinstva, vključno z delom naravnega parka na območju, znanega pa pticah roparicah. Z ognjem, ki je v dim ovil vas Serra in povzročil izpad elektrike ter poškodoval cestno povezavo, se bori devet letal in šest helikopterjev.

Veter ovira gašenje

Delo gasilcev ovira veter, po besedah predstavnikov naravnega parka pa je mogoče nekatera goreča območja doseči le preko strmih gorskih poti. Natančen vzrok požara še ni znan, vendar pa zaradi širjenja ognja na štirih različnih frontah sumijo, da gre za požig.

To poletje je po Španiji že divjalo več deset požarov, ki so uničili na tisoče hektarjev rastlinja. Oblasti požare pripisujejo visokim temperaturam, suši, nepazljivosti in požigom.

Orkanski veter tudi v Evropi

Zaradi hudega neurja je tudi poplavljalo (foto: Reuters)
Zaradi hudega neurja je tudi poplavljalo (foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Evropi ponovno pustošijo neurja. V Nemčiji je bilo ranjenih več kot 10 ljudi, hudo neurje je prav tako divjalo ob Bodenskem jezeru.

V močnem neurju v nemški zvezni deželi Bavarska je bilo v četrtek zvečer ranjenih najmanj 21 ljudi. Močni sunki vetra so lomili drevje in blokirali železniški promet, nek regionalen vlak je iztiril, v več občinah je bila prekinjena oskrba z električnim tokom, narasla voda pa je poplavila številne kleti in podvoze.

Neurje v Nemčiji je spremljal orkanski veter
Neurje v Nemčiji je spremljal orkanski veter FOTO: POP TV

V nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, kjer je divjalo hudo neurje z močnim deževjem, točo in orkanskim vetrom, se je vreme v noči na petek umirilo.

V avstrijski zvezni deželi Voralberg je v četrtek zvečer prav tako divjalo neurje, v katerem je bilo v zdravilišču Lochau ob Bodenskem jezeru v okrožju Bregenz poškodovanih 13 ljudi. Ob Bodenskem jezeru je neurje zajelo devet jadrnic, dve osebi sta bili pri tem lažje ranjeni.

Močni sunki vetra so lomili drevje in blokirali železniški promet, narasla voda je poplavila številne kleti in podvoze (foto: Reuters)
Močni sunki vetra so lomili drevje in blokirali železniški promet, narasla voda je poplavila številne kleti in podvoze (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Zaradi neurja se je tudi močno ohladilo ozračje - v samo dveh urah je po ocenah meteorološke službe temperatura padla za od deset do 18 stopinj Celzija.

SORODNI ČLANKI