Tujina

Evakuacija bi povzročila ponovno odprtje vrtine

New Orleans, 22. 07. 2010 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci BP, ki sodelujejo v boju proti izlivanju nafte iz poškodovane vrtine v Mehiškem zalivu, se zaradi bližajoče se tropske nevihte pripravljajo na evakuacijo. Opazovanje vrtine in okolice se nadaljuje.

Pokrov na vrtini
Pokrov na vrtini FOTO: Reuters

Več kot 60 plovil, ki sodelujejo v boju proti izlivanju nafte iz poškodovane vrtine družbe BP v Mehiškem zalivu, se je začelo pripravljati na morebitno evakuacijo območja zaradi nevarnosti tropskega neurja. Evakuacija bi verjetno povzročila ponovno odprtje vrtine, ki so jo uspešno zamašili pred tednom dni.

Tropsko neurje je zaenkrat še na območju Karibov, v Mehiški zaliv pa naj bi prišlo konec tedna. Kljub temu so delavci BP danes dobili navodilo, naj se pripravijo na morebitno evakuacijo. Zaradi bližajoče se nevihte so za pet do šest dni domov poslali tudi floto ladij, ki nafto čisti z morske gladine.

Načrt BP je sicer še vedno isti - končati rešilno vrtino do konca julija in nato v začetku avgusta z njeno pomočjo zamašiti preluknjano vrtino. Nevihta bi lahko te načrte preložila za kakšen teden ali dva.

Vrtino še vedno opazujejo

Opazovanje vrtine in okolice se medtem nadaljuje. Odkar so pretekli teden na sistem cevi nad vrtino položili 75 ton težek pokrov, strokovnjaki opazujejo morsko dno okrog vrtine, če morda nafta ne bo našla druge poti na površje, kar bi že siceršnjo okoljsko katastrofo še povečalo.

Krizni vodja zvezne vlade, upokojeni admiral obalne straže Thad Allen, je dejal, da morajo z opazovanjem nadaljevati. Če bi ga morali zaradi nevihte prekiniti, potem bi morali tudi vrtino znova odpreti, uhajanje nafte pa bi se tako znova začelo. Doslej je v zaliv izteklo do skoraj 700 milijonov litrov nafte.

V sredo in četrtek so zacementirali zadnjih nekaj metrov rešilne vrtine in jo zaradi nevihte zamašili. Dokler nevarnost nevihte ne mine, namreč ne bodo tvegali s prebojem do poškodovane vrtine, ki bi jo nato zasuli z betonom, blatom in odpadnim materialom. S tem bi dokončno ustavili iztekanje nafte, ki v morje uhaja že od 20. aprila.

Aktivisti Greenpeacea protestirajo proti družbi BP v Avstriji.
Aktivisti Greenpeacea protestirajo proti družbi BP v Avstriji. FOTO: Reuters

Preiskava nesreče še poteka, vendar je bolj ali manj jasno, da je BP zaradi zmanjševanja visokih stroškov ubiral bližnjice pri varnosti in ustreznosti tehnologije. Vprašanje tako ostaja le, kolikšna bo odškodnina, ki jo bo potrebno plačati, in ali bo kdo za največjo okoljsko katastrofo v zgodovini ZDA tudi kazensko odgovarjal.
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
22. 07. 2010 19.11
Potrebujejo izhodno strategijo in semafor.
jenihvetes
22. 07. 2010 18.05
HAHAHAHA, SUPER!
odbogaposlan
22. 07. 2010 17.34
nimajo rešitev, tko kot jih nima naš Boratt!
RobinHood
22. 07. 2010 17.15
BP blefira že od začetka nesreče
drek33
22. 07. 2010 17.14
700 MILIJONOV litrov nafte je zadosti da bi se kar neke časa vozili z vsemi avti