Tujina

EU zaščitila trg jekla

Bruselj/Berlin/Ljubljana, 27. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je sprejela ukrepe za zaščito jeklarskega trga Evropske unije pred pričakovanim povečanim uvozom jekla. Ukrep je odgovor na nedavno zaprtje ameriškega trga z jeklom, prizadel pa bo tudi slovenske jeklarje.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Uvedla bo kombinacijo kvot in višjih carin, in sicer za 15 od skupaj 21 skupin izdelkov, za uvoz katerih so z uvedbo do 30-odstotnih carin ZDA zaprle svoj trg. "Nepotrebna in nepoštena ameriška akcija nas je prisilila k sprejemu ukrepov za zaščito evropske industrije in delavcev. V nasprotju z ZDA pa ne želimo voditi protekcionistične politike in ohranjamo evropski trg odprt za uvoz - ubraniti se želimo le pred poplavo jekla, namenjenega ameriškemu trgu," je ob predstavitvi ukrepov poudaril evropski komisar za trgovino Pascal Lamy. "Evropa mora stati na svojih nogah in ne sme poslušati diktata drugih, niti ZDA," pa je poudaril predsednik Evropske komisije Romano Prodi, ki je ameriškega predsednika Georgea Busha še pozval, naj svoje ukrepe vnovič premisli.

Po komisarjevih pojasnilih bo EU svoj trg zaščitila skladno z zelo strogimi pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter za zdaj le pred tistimi izdelki, katerih uvoz se je v zadnjih treh letih že povečal. Zanje bo uvedla carine v razponu od 14,9 do 26 odstotkov.

Uvoz izdelkov 15 skupin bo EU omejila na okvirno lanski ravni. Natančne izračune za posamezne kategorije je sicer "velikodušno" izračunala na povprečju uvoza od leta 1999 do 2001, ki mu je dodala še deset odstotkov. Zaenkrat se za nacionalne kvote po Lamyjevih besedah ni odločila, temveč je izpolnjevanje kvot omejila po načelu "kdor prej pride, prej uvozi". Dodatne carinske stopnje pa bodo morale uvoznice plačevati šele, ko bodo te kvote presežene. Okvirno bodo zaščitni ukrepi sicer prizadeli izdelke, ki predstavljajo okrog 40 odstotkov uvoza, okrog 60 odstotkov pa ne, je še pojasnil komisar.

Natančno katere države bi te ukrepi lahko prizadeli, komisar ni napovedal. Za države kandidatke za članstvo poseben režim ni predviden, komisar pa je dejal, da so te že v izhodišču v boljšem položaju, saj imajo na podlagi evropskih sporazumov z EU dogovorjen preferencialni trgovinski režim. "Poleg tega so ameriški ukrepi države kandidatke prizadeli bistveno manj kot EU in zato ohranjajo visoko raven dostopa na trg ZDA," je menil komisar.

Ukrepi bodo stopili v veljavo le nekaj dni po uradni potrditvi - predvidoma naj bi začeli veljati 3. aprila, dan po objavi v uradnem listu EU. Zaenkrat so ti ukrepi začasni in bodo veljali 200 dni.