Tujina

EU zaostrila sankcije proti Zimbabveju

Bruselj, 22. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska unija je na seznam ljudi, ki jim prepoveduje potovati v unijo in jim je zamrznila premoženje, dodala 52 novih imen zimbabvejske politične elite.

Jack Straw skrbi za bivšo britansko kolonijo
Jack Straw skrbi za bivšo britansko kolonijo FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister Jack Straw je poudaril, da je namen sankcij osamiti zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja in njegove pomočnike na svetovnem političnem prizorišču. Zunanji ministri EU naj bi na srečanju v Bruslju dodali nova imena na seznam, ki izključuje pridobitev schengenske vize. Straw je prepričan, da februarja uvedene "pametne sankcije" uspešno izvršujejo pritisk na oblasti v Zimbabveju in prispevajo k nadaljnji politični izolaciji države.

Trenutno je na seznamu nazaželjenih poleg predsednika Mugabeja še 19 višjih predstavnikov oblasti in vojske, ministri pa naj bi jim dodali celoten vladni kabinet, skupaj z ženami. Mugabe se je prepovedi vstopa v EU prejšnji mesec sicer izognil, ko je v okviru ZN obiskal mednarodno konferenco o prehrani v Rimu.

Robert Mugabe je kljub prepovedi prišel na konferenco ZN v Rimu
Robert Mugabe je kljub prepovedi prišel na konferenco ZN v Rimu FOTO: Reuters

"Kaj pa sploh je Evropa? Obstajajo tudi drugi deli sveta," pa se je na napoved razširjenega seznama nezaželjenih oseb odzval zimbabvejski minister za notranje zadeve John Nkomo.

EU diplomati sicer nasprotujejo razširjenim ekonomskim sankcijam, saj bi zmanjšanje ali celo ukinitev pomoči prizadela ravno ljudi, ki jim želijo pomagati. Napovedana poostritev pa sovpada z rokom, ki ga je zimbabvejska vlada določila belcem v državi, da zapustijo svoje plantaže.