Tujina

Wolfowitz za mednarodno ekipo

Bruselj, 30. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški kandidat za predsednika Svetovne banke Wolfowitz je obljubil, da bo na čelu Svetovne banke večnacionalna ekipa.

Ameriški kandidat za predsednika Svetovne banke Paul Wolfowitz
Ameriški kandidat za predsednika Svetovne banke Paul Wolfowitz FOTO: Reuters

Ameriški kandidat za predsednika Svetovne banke Paul Wolfowitz je po srečanju s predstavniki Evropske unije v Bruslju dejal, da si na čelu Svetovne banke želi "večnacionalno ekipo", pri čemer pa ni izrecno obljubil imenovanja Evropejca na mesto prvega podpredsednika banke. "Če bom postal predsednik banke, si bom prizadeval za oblikovanje zares večnacionalne ekipe," je dejal Wolfowitz in dodal, da bi rad v svoji ekipi zbral "najbolj sposobne ljudi z vsega sveta". "Pomembno je, da se v vodstvu banke odraža dejstvo, da gre za multilateralno organizacijo. Vodstvo mora odražati dejstvo, da so Evropejci največji donatorji, a hkrati mora odsevati celotno sestavo donatorjev in prejemnikov," je še dejal.

Evropejci zadovoljni s srečanjem

Da bi v vodstvo Svetovne banke prišel Evropejec, si namreč prizadevajo članice unije, zlasti Francija, ki so bile do predloga ameriškega predsednika Georgea Busha, da za predsednika banke kandidira glavnega stratega vojne v Iraku, precej zadržane, vendar mu niso javno nasprotovale.

Jean-Claude Juncker je pogovor z Wolfowitzem oznaćila kot prijateljski (Foto: Reuters)
Jean-Claude Juncker je pogovor z Wolfowitzem oznaćila kot prijateljski (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Predsedujoči EU, luksemburški premier in finančni minister Jean-Claude Juncker, pa je pogovor z Wolfowitzem označil kot "konstruktiven in prijateljski". Že pred srečanjem je sicer Juncker izrazil prepričanje, da bi morali biti Evropejci bolje zastopani v vodstvu Svetovne banke.

Tiskovna predstavnica evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki se je srečanja s kandidatom za predsednika Svetovne banke udeležil namesto odsotnega komisarja za razvoj in humanitarno pomoč Louisa Michela, pa je po pogovorih dejala, da je bil komisar "zadovoljen" s predstavitvijo kandidatovih pogledov na boj proti revščini v svetu.

Administrativni odbor Svetovne banke naj bi Wolfowitza za predsednika banke imenoval v četrte

Ameriški predstavnik je po srečanju s predstavniki unije sicer priznal, da je zaradi svoje neokonservativne politike "sporna osebnost", vendar je hkrati zatrdil, da ostaja zavezan "plemeniti misiji" banke, ki je zmanjšanje revščine v svetu.

SORODNI ČLANKI