Tujina

EU širi boj proti piratstvu

Bruselj, 10. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je v okviru prizadevanj za preprečevanje piratstva in ponarejanja sprejela strategijo, s katero želi zaščititi pravice intelektualne lastnine v tretjih državah.

Uničevanje piratskih DVD filmov in zgoščenk
Uničevanje piratskih DVD filmov in zgoščenk FOTO: Reuters

Temeljni cilj akcijskega načrta je zagotoviti učinkovito izvajanje zakonov, povezanih s pravicami intelektualne lastnine, pri čemer je po mnenju komisije še posebej pomembno strokovno sodelovanje in pomoč tretjim državam v boju proti plagiatorstvu. Ob tem komisija poudarja, da ne bo oklevala s sankcijami proti kateri koli državi, ki je vpletena v sistematične kršitve pravic intelektualne lastnine.

Med letoma 1998 in 2002 je namreč število piratskih proizvodov, zaseženih na zunanji meji EU, naraslo za več kot 800 odstotkov, in sicer so po podatkih komisije iz leta 2003 evropske carinske službe v letu 2002 zasegle 85 milijonov piratskih oziroma ponarejenih proizvodov, v prvi polovici leta 2002 pa 50 milijonov takšnih proizvodov. Zaseženo blago bi bilo sicer na evropskem trgu vredno več kot dve milijardi evrov.

"Piratstva in ponarejanja je iz leta v leto več. Piratstvo je postalo industrija, ki jo vodijo kriminalne organizacije. To je resen problem za nas in za tretje države, saj tudi tamkajšnja podjetja trpijo posledice kršitev pravic intelektualne lastnine," je izpostavil evropski komisar za trgovino Pascal Lamy.

Ker dostopni podatki razkrivajo samo vrh ledene gore, je zelo težko ugotoviti dejansko izgubo, ki nastane na trgu zaradi piratstva in ponarejanja. Po nekaterih ocenah naj bi piratsko blago predstavljalo od 3- do 9-odstotni delež na svetovnem trgu, kar pomeni od 120 do 370 milijard evrov na leto.

Dejansko je piratstvo razširjeno na vseh področjih - ponarejajo se škatle za žitarice, semena in rastline, nadomestni letalski deli, sončna očala, cigarete, zdravila, baterije, pa tudi celotne bencinske črpalke, kar je v nasprotju s splošno veljavnim mnenjem, da se ponarejajo predvsem luksuzni proizvodi, znamke oblačil, glasbene zgoščenke in DVD-ji.

S piratstvom imajo največ težav Kitajska, Tajska, Ukrajina, Rusija, Brazilija, Turčija, Južna Koreja in Indonezija, in sicer predvsem na področju avtorskih pravic, blagovnih znamk, patentov, glasbenih zgoščenk, farmacevtskih proizvodov in industrijskega oblikovanja.

Kot kaže bo tudi v državah izven EU več podobnih uničevalnih akcij (foto: Reuters)
Kot kaže bo tudi v državah izven EU več podobnih uničevalnih akcij (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Bruselj je tako mnenja, da je treba vsem nosilcem pravice intelektualne lastnine zagotoviti ustrezno zaščito ter jih zavarovati pred zlorabami in nezakonitim prilaščanjem njihove lastnine. Cilji, h katerim teži nova strategija komisije so, da je treba vse državljane zavarovati pred nevarnostmi piratstva in ponarejanja.