Tujina

EU ratificiral Kjotski protokol

Tokio, 31. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonski parlament je danes dokončno sprejel zakonodajo, ki vladi dovoljujejo ratifikacijo Kjotskega protokola o ukrepih za zmanjšanje emisije toplogrednih plinov.

Kot so sporočili iz parlamenta, je zgornji dom sprejel osnutke zakonov z 229 glasovi za in enim proti, pred desetimi dnevi pa je podobno glasoval tudi spodnji dom japonskega parlamenta. Po navedbah vladnih virov naj bi zakonodajo sedaj potrdil še premier Juničiro Koizumi, in sicer že na ministrskem zasedanju 4. junija.

Kjotski protokol so sicer sestavili že leta 1997 na zahodu Japonske, gre pa za prvo svetovno pogodbo o zmanjševanju emisij plinov, ki povzročajo pojav tople grede. Podpisnice so se s tem zavezale, da bodo do leta 2012 zmanjšale raven emisij nevarnih plinov na stanje, kakršno je bilo leta 1990. V primeru Japonske gre za 6 odstotno zmanjšanje emisij. Protokola nočejo ratificirati le ZDA, saj naj bi bil nepošten do ameriškega gospodarstva.

Po besedah predstavnika japonskega ministrstva za okolje naj bi Japonska Kjotski protokol dokončno sprejela na naslednjem svetovnem vrhu o okolju, ki se bo v južnoafriškem Johannesburgu odvijal konec avgusta.