Tujina

EU preložila razpravo o sodišču

Bruselj/New York, 06. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Članice Evropske unije kljub napovedim niso nadaljevale oblikovanja stališča do ameriškega predloga o neizročanju ameriških državljanov Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Države pogodbenice Rimskega statuta pa so v New Yorku dosegle soglasje o postopku volitev sodnikov.

Politično-varnostni odbor v ministrskem svetu EU v Bruslju, ki bi se moral vprašanja lotiti, je "iz tehničnih in praktičnih razlogov" razpravo preložil na prihodnji torek.

Odbor naj bi stališče skušal oblikovati na podlagi izhodišč, ki so jih na srečanju pred dvema dnevoma pripravili pravni strokovnjaki petnajsterice.Ti so se strinjali, da imunitete pred sodiščem vsem ameriškim državljanom ni mogoče zagotoviti, a so menili, da bi se EU z ZDA lahko dogovorila za imuniteto pred sodiščem za ozek in opredeljen krog ljudi, kot so vojaki oziroma vojaško osebje.

Evropski administratorji imajo že določena izhodišča za popuščanje pričakovanjem ZDA
Evropski administratorji imajo že določena izhodišča za popuščanje pričakovanjem ZDA FOTO: Reuters

Imuniteta tudi ne bi smela pomeniti avtomatičnega nekaznovanja, temveč bi se moralo morebitnim obtožencem soditi pred domačim sodiščem, še menijo pravniki, ki vztrajajo, da dogovor z ZDA vsekakor ne sme biti recipročen, temveč mora veljati le za točno opredeljene ameriške državljane. Evropske države bodo lahko tako v primeru obtožb za najhujše zločine proti človeštvu, za katere je pristojno sodišče, zahtevale izročitev svojih državljanov, če se bodo nahajali v ZDA.

EU je sicer napovedala, da bo skupno stališče do vprašanja zavzela do konca septembra, ko naj bi ga na zasedanju zadnji dan v mesecu potrdili zunanji ministri povezave. Zato dokončnih rezultatov tudi od torkove razprave ni pričakovati, še posebej zato, ker bodo tudi v prihodnjem tednu na to temo potekale konzultacije EU z državami kandidatkami in ZDA.

Dosegli soglasje o postopku volitev sodnikov

Države pogodbenice Rimskega statuta, ustanovnega dokumenta Mednarodnega kazenskega sodišča pa so na zasedanju skupščine, ki se je na sedežu Združenih narodov v New Yorku začelo že v torek, dosegle soglasje o postopku volitev 18 sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča.

V skladu s postopkom naj bi 18 sodnikov izvolili ob upoštevanju pravnih kompetenc kandidatov za sodnike in njihove neodvisnosti, upoštevali pa naj bi tudi geografsko načelo in spolno uravnoteženost sestave sodišča.

Predsedujoči zasedanja, predstavnik Jordanije pri ZN, princ Zeid Rad Zeid al-Husein je povedal, da vse delegacije niso bile v celoti zadovoljne s soglasjem, vendar pa nihče ne nasprotuje sprejetju postopka.

Pogodbenice Rimskega statuta, ki je začel veljati 1. julija, naj bi besedilo dogovora o postopku volitve sodnikov poleg drugih dokumentov uradno sprejele na ponedeljkovem plenarnem zasedanju.

SORODNI ČLANKI