Tujina

EU: Pred širitvijo še veliko dela

Bruselj, 06. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dansko predsedstvo Evropske unije in Evropska komisija sta opozorila, da petnajsterico in države kandidatke za širitev v letu 2004 do decembrskega vrhunskega zasedanja v Koebenhavnu čaka še precej dela.

Anders Fogh Rasmussen in Romano Prodi
Anders Fogh Rasmussen in Romano Prodi FOTO: Reuters

"Širitev še ni zagotovljena. Čaka nas ogromno dela in na voljo imamo le omejeno količino časa. Pogajamo se s 27 državami in za dogovor imamo na voljo 37 dni," je pred Evropskim parlamentom opozoril danski premier Anders Fogh Rasmussen. "Ne smemo izgubljati časa," je poudaril tudi predsednik komisije Romano Prodi. Tako Rasmussen kot Prodi sta sicer poudarila, da je pot do cilja, sklenitve pristopnih pogajanj z deseterico kandidatk do konca leta, jasno začrtal bruseljski vrh unije konec oktobra, na katerem je petnajsterica med drugim določila krog kandidatk za širitev v letu 2004 in se dogovorila, kako jo financirati.

"Na vrhu smo sprejeli vrsto ključnih odločitev, ki pomenijo, da lahko pogajanja v Koebenhavnu decembra sklenemo," je dejal Rasmussen. "Od Koebenhavna do Koebenhavna je vodilo danskega predsedstva. To je izraz želje prispevati k procesu enkratnega značaja in konkretnih ambicij končati zastavljeno nalogo," je poudaril premier. "Med Brusljem in Koebenhavnom pa nas čakajo še trdo delo in intenzivna pogajanja," je poudaril Rasmussen.

"Vrh v Bruslju je rezultat prizadevanj, ki nam je omogočil zavrniti najslabše napovedi in preskočiti vse velike ovire na poti k združitvi Evrope," je bil slikovit tudi Prodi. "Resničnost širitve počasi dobiva obliko," je dodal in se uprl pogled v leta do dejanskega vstopa novih članic. "Pripravili bomo poročilo o uresničevanju zavez in oblikovale varovalke, ki bodo vnesene v pristopne pogodbe. Evropska komisija bo nadaljevala notranje priprave in v luči širitve preverila unijine politike," je dejal Prodi.

Da je dela do Koebenhavna še veliko, je bil danes prepričan tudi komisar za širitev Guetnter Verheugen. "Precej več moramo še storiti, kot je videti. Toda to lahko naredimo in začrtan imamo jasen urnik. Prihodnji teden se bo začel drugi krog sklepne faze pristopnih pogajanj, ki bi na srečanju zunanjih ministrov EU in kandidatk 18. decembra v Bruslju že moral pokazati prve rezultate," je dejal Verheugen. Sicer pa je komisar opozoril, da je ta sklepna faza pogovorov predvsem politična. "Jasne morajo biti politične prioritete tako kandidatk kot unije, sprejemati bo treba politične odločitve," je dejal.

Rasmussen, Prodi in Verheugen so Evropskemu parlamentu na današnjem plenarnem zasedanju sicer rezultate bruseljskega vrha tudi podrobneje predstavljali ter odgovarjali na poslanska vprašanja. Evropski poslanci so vrh na splošno označili za uspešen in poudarili njegov pomen za končanje pogajanj in izvedbo širitve v letu 2004. Konkretno se do stanja v procesu danes niso opredeljevali - širitvi bodo praktično v celoti namenili svoje novembrsko plenarno zasedanje v Strasbourgu. Takrat bodo namreč potrjevali svoje novo poročilo o širitvi in hkrati gostili poslance iz prihodnjih članic. Da se bo udeležil tudi tega zasedanja, jim je danes obljubil danski premier.