Tujina

EU poziva k sodelovanju

Bruselj/Ljubljana, 19. 11. 2007 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

EU bo imela jasno stališče o statusu Kosova po 10. decembru. Volitve so pozitivno ocenile vse mednarodne organizacije.

Solana je zmagovalce volitev pozvala, naj si prizadevajo za hitro oblikovanje nove vlade
Solana je zmagovalce volitev pozvala, naj si prizadevajo za hitro oblikovanje nove vlade FOTO: Reuters

Evropska unija bo imela jasno stališče o prihodnjem statusu Kosova šele po 10. decembru, ko se iztečejo pogajanja med Beogradom in Prištino pod okriljem pogajalske trojke EU, ZDA in Rusije, je danes ponovil predstavnik predsedujoče EU, vodja portugalske diplomacije Luis Amado ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov v Bruslju. "Mislim, da moramo počakati prav do zadnje minute pogajanj," je dejal Amado o napovedih, da rešitev, dosežena s pogajanji, ni mogoča.

"Delamo na možnostih, pogajanja še potekajo," je povedal Amado. "Ta teden bo še en krog pogajanj, v začetku decembra še eden," je pojasnil. Ministre bo danes nagovoril predstavnik EU v pogajalski trojki za Kosovo Wolfgang Ischinger, ki bo poročal o tem, na kateri točki so pogajanja, je še razložil portugalski minister.

Švedski zunanji minister Carl Bildt pa je zmagovalca sobotnih parlamentarnih volitev na Kosovu Hašima Tačija, ki se zavzema za hitrejše osamosvajanje Kosova, pozval k previdnosti. "Tači se mora zavedati razlike med politikom v opoziciji in odgovornostjo predsednika vlade," je ocenil Bildt ob prihodu na zasedanje.

Tačijeva stranka PDK je na sobotnih volitvah prejel 35 odstotkov glasov
Tačijeva stranka PDK je na sobotnih volitvah prejel 35 odstotkov glasov FOTO: Reuters

Evropski komisar Olli Rehn in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana sta sicer zmagovalce volitev pozvala, naj si prizadevajo za hitro oblikovanje nove vlade. "Demokratično izvoljeno oblast pozivamo, naj si konstruktivno prizadeva za trajnostno rešitev statusa ter za napredek v evropskih integracijah," je še pozval Rehn.

Na tokratnem zadnjem zasedanju zunanjih ministrov pred iztekom roka za pogajanja med Beogradom in Prištino o prihodnjem statusu Kosova, ki je določen za 10. december, ko bo tudi naslednje zasedanje vodij evropskih diplomacij, bodo ministri potrdili podporo pogajalskemu procesu, ki poteka pod okriljem trojke EU, ZDA in Rusije.

Rücker pozval k oblikovanju institucij

Vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Joachim Rücker je kosovske voditelje in politične stranke danes pozval, naj ne zamujajo z oblikovanjem novega parlamenta in nove vlade, ki bosta temeljila na rezultatih sobotnih parlamentarnih in lokalnih volitev.

Kosovske voditelje je Rücker pozval, naj se približajo tistim, ki 17. novembra niso oddali svojega glasu, ne glede na to, ali gre za Albance ali Srbe, ter naj jim zagotovijo, da bo kosovska družba v novem obdobju svoje zgodovine napredovala v dobro vseh. Opozoril je tudi, da je treba storiti vse, da bodo posledice bojkota volitve s strani kosovskih Srbov čim manjše.

Predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evopi (Ovse), španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos, je medtem danes sporočil, da so dale tokratne volitve kosovskim institucijam legitimnost, potrebno za učinkovito opravljanje njihovega dela, ter bodo pripomogle h krepitvi demokracije. Izvoljene politične voditelje je Moratinos pozval h konstruktivnemu sodelovanju, ki bo dober vzor ostalim prebivalcem, so sporočili iz Ovseja.


Janša: Financial Times me je nekorektno povzel

Hkrati pa naj bi zunanji ministri potrdili, da je EU v prihodnje pripravljena prevzeti vodilno vlogo na območju in da se na to ustrezno pripravlja. To je po navedbah britanskega časnika Financial Times napovedal tudi prihodnji predsedujoči EU, slovenski premier Janez Janša. EU naj bi bila po njegovih besedah za FT pripravljena ukrepati takoj po izteku roka, torej na vrhu 14. decembra.

Po navedbah FT naj bi Janša tudi napovedal, da "najverjetneje" v pogajanjih ne bo mogoče doseči rešitve.

"In ker ni rešitve, o kateri bi se obe strani popolnoma strinjali, se bojim, da ni možnosti, da bi Varnostni svet ZN sprejel odločitev. S tem se bo ustvarila situacija, ki je zapletena, v kateri mora EU prevzeti vodstvo, saj je to unijina soseščina," je dejal Janša in opozoril, da gre za zadevo, ki se dogaja v Evropi, ne v Rusiji ali Ameriki.

Zunanji ministri EU so potrdili, da je Unija pripravljena prevzeti vodilno vlogo v reševanju vprašanj na območju Kosova. Slovenija se na to pomembno nalogo že pripravlja, saj bo 1. januarja prevzela predsedovanje EU. Prav tako ne smemo pozabiti, da so na območju nameščeni slovenski vojaki, ki skrbijo za mir v regiji
Zunanji ministri EU so potrdili, da je Unija pripravljena prevzeti vodilno vlogo v reševanju vprašanj na območju Kosova. Slovenija se na to pomembno nalogo že pripravlja, saj bo 1. januarja prevzela predsedovanje EU. Prav tako ne smemo pozabiti, da so na območju nameščeni slovenski vojaki, ki skrbijo za mir v regiji FOTO: POP TV
Posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari je pripravil načrt, ki je predvidel pogojno neodvisnost Kosova. Priština je načrt sprejela, Beograd pa zavrnil, saj vztraja, da Kosovo, ki je zdaj pod upravo ZN, ostane srbsko.

EU naj bi nato po Janševih besedah podprla načrte, da večinsko albansko prebivalstvo na Kosovu dobi "pogojno neodvisnost" od Srbije, če bo Priština sprejela mednarodni nadzor in zagotovila za srbsko manjšino, navaja časnik. Glavni srbski pogajalec z EU Božidar Djelić pa je dejal, da je FT nekorektno povzel Janševe besede. Janša je dejal, "da Slovenija popolnoma podpira proces pogajanj pod okriljem trojke brez prejudiciranja rezultata".

Glavni srbski pogajalec z EU Božidar Djelić se je danes v Bruslju sestal s slovenskim zunanjim ministrom Ruplom, s katerim se je pogovarjal tudi o stališču Slovenije do reševanja vprašanja statusa Kosova. "Slovenija popolnoma podpira proces pogajanj pod okriljem trojke brez prejudiciranja rezultata," je Djelić povzel pogovor z Ruplom in dodal, da je slovenski premier Janša demantiral svoje navedbe v časniku Financial Times, da Slovenija podpira "Ahtisaarijev načrt plus".

"Uradno sem vprašal Rupla, ali je res, da je premier Janša rekel, da Slovenija podpira načrt Ahtisaari plus, če se ne dogovorimo," je povedal Djelić. "Rupel je poklical premierja Janšo in on je to demantiral. Rekel je, da ga je FT nekorektno povzel in da Slovenija popolnoma podpira proces pogajanj pod okriljem trojke brez prejudiciranja rezultata," je Djelić pojasnil potek sestanka z Ruplom. "To je bilo pomembno razrešiti," je dodal.

Do Janševih napovedi prihaja v času, ko si ZN v zadnjem poskusu prizadevajo prepričati Beograd in Prištino, da skleneta dogovor pred rokom, ki se izteče 10. decembra. Če se ne bosta uspela dogovoriti, se načrt s podporo ZN ne bo uresničil, saj je Rusija napovedala, da bo blokirala vsakršen načrt, ki ga zavrača Srbija.

Slovenski premier, čigar država bo 1. januarja prevzela predsedovanje EU, je povedal, da bo EU pripravljena ukrepati takoj po izteku roka 10. decembra na svojem vrhu 14. decembra. Kot dodaja FT, Janševih napovedi morda ne bodo pozdravili ostali vpleteni v kosovski proces, ki so se doslej povečini vzdržali komentarjev o možnosti neuspeha pogovorov ZN, da jih ne bi ogrozili.

Rupel čestital Tačiju za volilni uspeh

Zunanji minister Dimitrij Rupel je vodji Demokratske stranke Kosova (PDK) Tačiju danes čestital za uspeh njegove stranke na sobotnih parlamentarnih volitvah. V čestitki je med drugim zapisal, da Slovenija pripisuje velik pomen dobrim odnosom in sodelovanju z vsemi prebivalci Kosova, so sporočili z MZZ. Rupel je tudi izrazil prepričanje v nadaljnji napredek prebivalcev Kosova. V luči slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici naslednjega leta pa je izrazil pričakovanje, da bo Kosovo ohranilo tesno povezanost z Unijo.

Ob robu zasedanja obrambnih ministrov Evropske unije v Bruslju je ministrer za obrambo Karl Erjavec dejal: "Tudi razmere na Kosovu so "zelo problematične". Stališče ministrov EU je enotno: Natove sile Kfor bi morale ostati v pokrajini, dokler ne bo ustrezne politične odločitve, je povzel razpravo ministrov.

PDK in LDK skupaj v koaliciji?

Po neuradnih podatkih je PDK, ki se zavzema za hitrejše osamosvajanje Kosova, na sobotnih volitvah prejela 35 odstotkov glasov, vladajoča Demokratska zveza Kosova (LDK) pa 23 odstotkov. Volilna udeležba naj bi bila le 40- do 45-odstotna. Po navedbah neimenovanega predstavnika stranke PDK bo Tači, ker ni pridobil absolutne večine glasov, najverjetneje sklenil koalicijsko partnerstvo z LDK. Vendar njuno partnerstvo zaradi rivalstva med strankama verjetno ne bo lahko.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saladin@email.si
21. 11. 2007 23.08
no da zaključima...SEM slovenec...TI nisi...lahko živiš tu:) ... SAMOSTALNOST je v SSKJ - kar pomeni neodvisnost...AJA pa še to : Kosovo republik:)...pozdrav!!!
Ka_te_briga
21. 11. 2007 21.40
Da dodam... Napad na ameriska dvojcka je bil prvotno problem Americanov, saj se je zgodilo v njihovi drzavi...vendar je dogodek manj ali vec vplival na celoten svet...ce to zanikas, potem imas ti zares velik problem ...nic ne vidis, nic ne slisis..vazno je, da ti ves da Kosovo mora biti neodvisno...cimprej pojdi dol uzivat to neodvisnost, mir in blaginjo.... Sem zato, ker me je ta napad zanimal in sem socustvovala z americani, americanka? roll roll roll roll roll.....:-))))
Ka_te_briga
21. 11. 2007 21.31
Ktero kokardo? Jih je vec? Lol Sedaj si pokazal svojo (ne) kulturo..kaj sem po narodnosti sploh ni tvoja stvar in definitivno ne spada pod to temo..kakor tudi moja rit ne...roll.. Ne morem verjeti, da nekdo, ki je bil dejansko na Kosovu pod "okriljem" SV izjavlja taksne nebuloze...roll Motis se...Kosovo ni moja stvar in tudi stvar Srbije ne.... .Srbije se nic ne vprasa, ozemlje je pa njeno..Kako je Kosovo lahko stvar Srbije, ce Amerika na svojo roko podpira neodvisnost srbske zemlje, ostale drzave ji pa sledijo? Kako lahko en Albanski vodja v tuji drzavi razglasi njeno neodvisnost? Jaz nisem v tuji drzavi...tu sem doma...za razliko od tebe...ti nisi slovenec...slovenec ne bo napisal smostalnost namesto neodvisnost, pa ceprav bo dalj casa v tujini ( jezika, ki si se ga ucil celo zivljenje ne mores nikoli pozabiti, se manj zamenjati s tujimi izrazi ).. Jaz bi tebe vprasala kje ti zivis? .Ja valjda da povsod kradejo, trgujejo z drogo...itd...vendar ne v toliksnem obsegu kot na Kosovu..kosovo je tranzitno ozemlje za vse spodaj navedeno ( moj prejsnji post )..in clovek mora biti totalno nezainteresiran za vse okoli sebe, ali pa slep, da tega ne vidi oz. to zanika... Ma, skoda besed in mojega casa ....lahko vodis monolog..;-))) P.s. Se vedno ti svetujem tecaj slovenskega jezika, saj si ga v teh 2× po 6 mesecev, ocitno ze malo pozabil... Caooss Saladine? SLovenec? Yeah right..LOL
saladin@email.si
21. 11. 2007 19.48
Ah lepo te prosim...zihr mas kokardo tetovirano na riti !!! KOSOVO JE STVAR SRBIJE...IN VSEH VAS SRBOV IN ALBANCEV...IN PA TEBE KER SI SRBKIJA...OSTALIH NE ZANIMA...NOBENEGA OD EU NARODOV....Nisem nič če sem bil dol...imam pa 100% boljši pogled kot pa ti, ki sediš v tuji državi in daješ svoja butasta dejstva...MA DAJ KAK IZGOVOR MAMILA,OROŽJE...KJE TI ŽIVIŠ...SJ TO JE POVSOD POGLEJ KK JE V BIH,HR,CR IN PA TVOJI SRBIJI...VRJEM DA NIČ BOLJŠE...ZGLEDA IMAM MANJ KOLEŠČKOV A MI VSI DELAJO ... TI JIH IMAŠ PA PREVEČ PA JE VSE ZARIBALO:)...hehe...mislis vsi na desno a srbin na levo :))......ne rabim tečaja, sem slovenec...za razliko od tebe...lahko se pa mirne volje skidaš v srbijo, če ti kaj ne paše...pa dol zagovarjaj kar tu...pa te bojo tvoji prizemljili...pa ti bo mogoč potem jasno zakaj neodvisnot Kosova...samo močno dvomim, da ti bo kaj jasno...zarad one tetovaže:)))
Ka_te_briga
21. 11. 2007 17.07
Moje mnenje temelji na srbski ideologiji? Kako si pa sedaj do tega sklepa prisel..nikogar in nic ne zagovarjam...navedla sem dejstva... Men je lahko vseeno za neko drzavo, kar pa ne pomeni da me svetovna politika in politika bliznjih drzav ne zanimata..Kosovo ni samo stvar Srbije ( ceprav bi moralo biti )...se tice vseh evropejcev...saj odlocitev kaj bo s Kosovom vpliva na vse nas..Razumes? DAj nehaj no...dvakrat si bil na Kosovu in zdaj si ..kaj? Glede na to da si skupaj leto dni prezivel na Kosovu, te je lahko sram.. Problem je, ker ti si slisal obe strani..Slisal? roll..in na osnovi slisanega ,si ustvaril svoje mnenje...zelo pohvalno...torej zate sploh ni pomembno, da je Kosovo ozemlje, kjer se razpecuje z mamili, kjer se trguje z orozjem, ljudmi...itd. ni pomembno da je Kosovo leglo terorizma..to pove kolk "kolesckov" imas v glavi.. Ti kot slepa ovcka sledis propagandi, pranju mozganov ( da je za vse neodvisnost najboljsa resitev - v bistvu je samo za Albance ), da bo neodvisnost prinesla blaginjo, mir..itd., ker "vasi" menijo da mora Kosovo biti neodvisno..."Pa kud svi turci, tu i mali Mujo." Teorija ti je gnila, praksa pa se bolj bedna... Ja, predvidevam od kod ti "samostalnost" in ti toplo priporocam tecaj slovenskega jezika..;-)
saladin@email.si
20. 11. 2007 21.07
Ja mislim da si srbske narodnosti...ali pa imas korenine...drugače ti bi bilo vseeno za tujo državo (srbijo)....O tem kdo se zadni smeje pa je glih zdaj zaključno dejanje (Kosovo)...S svojim stališčem in tukaj navedenim mnenjem je povezano dogajanje na terenu - bil 2x po 6 mesecev na Kosovu (SV)...slišal obe strani in imam pač mnenje o tem vsem...tvoje mnenje pa temelji na srbski ideologiji...P.S.:Predvidevam da lahko sklepaš od kod "samostalnost" prišla...
Ka_te_briga
20. 11. 2007 20.13
Torej ce ne zagovarjam neodvisnost Kosova in se ne strinjam s tvojim misljenjem, sem avtomatsko Srbkinja....smeskokizavijazocmi Ja makedonce, crnogorce vkljucno z slovenci bi tudi marsikaj moralo skrbeti... Vendar pazi, kar je izgubljeno se lahko povrne..ce ne sedaj, pa cez cas...ko nekoga prizadanes s krajo necesa kar mu veliko pomeni oz. se mu zdi sveto, si se mu neskoncno zameril...kam pa zamere peljejo, pa vsi vemo.. Kosovo je zdavnaj izgubljeno..Najlazje je narod bombardirati iz zraka, ga osamiti, uniciti vso ekonomijo..itd.in ga s tem prisiliti v odvisnost od drugih drzav...nato sledi izsiljevanje oz. plesi kakor pojem.. vendar vse ima svoje meje in bo tudi tega enkrat konec.... Tega ne pisem, ker bi kogarkoli podpirala...izrazam svoje mnenje...Amerika je storila genocid., vec njih...vkljucno z drugimi Evropskimi drzavami...zmaga je lahko sladka, vendar v tem primeru samo za kratek cas...Poznas tisti rek?...Kdor se zadnji smeje, se najslajse smeje... P.s. Samostalnost? Verjetno si mislil neodvisnost? Glede na tvoje >poznavanje < slovenske vojske in njenih zmoznosti bi clovek predvideval da si se rodil v Sloveniji? Zakaj potem tako slabo poznavanje slovenscine? Ce se nisi rodil tukaj, kvasis neumnosti in provociras... No, ti je za oprostit...verjetno si mlad..mami pa ati pac tko mislita in valjda da ce ti to >vbijajo< v glavo da bos ti tudi tako govoril...z nevednimi je najlazje manipulirati..
saladin@email.si
20. 11. 2007 18.45
DA,sem za samostalnost Kosova...vidva in ostali srbi tukaj pač niste...kje je problem...mi lahko navajamo takšne in drugačne razlage...sam vseeno bo Kosovo ocepljeno od Srbije........po zadnjih dogodkih bi Srbijo moralo skrbeti kako z Vojvodino in Sanđakom...Kosovo je izgubljeno...LP!!!
Ka_te_briga
20. 11. 2007 16.42
@saladin O kaksni veliki Srbiji ti pises? K temu so tezili in se vedno tezijo srbski radikalci in Seselj s svojo stranko. Ideja je bila /je/ da se zdruzijo vsi Srbi v Srbiji, Vojvodini, na Kosovu in v dolocenih delih Hrvaske, kjer je bilo srbsko prebivalstvo skoraj 100% naseljeno..Kosovo, in Vojvodina pa res nista tuji ozemlji. To NIMA nobene veze s Slovenijo. Raje si preberi kaksno knjigo, kot pa da pises nekaj v prazno. Odcepitev Cg in ostalih drzav nima veze s tem da so Srbi najhujsi in da nobeden z njimi nemore ziveti v sozitju. Cel razpad Jugoslavije in odcepitev Cg, Kosova....je NACRTOVAN. Zaradi politicnih, strateskih interesov.. Kosova si Albanci niso /ne bodo izborili posteno..dobili ga bodo kot darilo od Americanov /kot najvecje pi*ke/ , za uspesno izvajanje, sirjenje terorizma.. Americani bodo tujo zemljo podarili Albancem. To z veliko Srbijo je ena sama propaganda..tako kot mnoge stvari ki so se dogajale v vojni v bih, Hr in kar se sedaj dogaja na Kosovu. Nazalost se vse odkrije prepozno. Placal za to itak ne bo nobeden. Menim da bi Jansa, Rupel in ostali morali bit proti...vendar bodo podprli neodvisno Kosovo. Tako kot zmeraj bodo sledili ostalim ovckam in lezli v rit. Toda s tem bodo izgubili dobrega zaveznika v slabem. P.s. Raje sam sebe >lupni kroz prozor< da si ne bos delal se vecje sramote s podobnimi izjavami..
proletariat@email.si
20. 11. 2007 15.56
Jaz se sploh nea zavzemam za komentarje od Saladina ker je itak edin na celem 24ur in en redkih v celi Sloveniki ki podpira neodvisno kosovo. Vedno pac mora obstajat ena izjema ki se ne strinja z ostalim... ce mene vprasate ga pustite primiru al pa ignorirajte... raje se pogovarjajmo o Kosovu.
saladin@email.si
20. 11. 2007 12.53
Nimam nič proti Srbiji...kaj ti si živel v BG od leta 90 pa do 99...potem razumem tvoje stališče. Slo TO je bila sposobna odbanit, prav tako je bila sposobna HVO odbranit in sta ODBRANILE...in prav tako so bili sposobni odbranit Armija BIH ampak so jih zaustavili...zdaj pa če to skupaj sešteješ potem vidiš da ni bilo vse skupaj v interesu JNA ampak vam srbom. Kdo je imel pretenzije po tujem ozemlju...kdo je hotel veliko srbijo...srbi ali ostali? ... lupnem te skroz taj prozor:)
svaba
20. 11. 2007 10.35
saladin - bi ti napisu par stvari tvoji drzavici pa rajs ne bom ker nocem zalit dobrih in postenih Slovencev. Ti in tebi podobni sramotijo normalne drzavljane. Kaj imas ti proti Srbiji? So Srbi Slovencem kaj slabega naredili? V 10 dnevni vojni je JNA branila celovitost Jugoslovanskega ozemlja in to nima veze s Srbi ali Srbijo. Pa se to so potem odnehal in to ne zato ker bi slo vojska bila koga sposobna premagati kot si drznejo verjeti nekateri naivnezi. Itak si pa ziher siptar drugac ne bi pisu take nesmisle... Ce si pa slucajno en neumni Slovenec potem te pa vprasam kdo ima pretenzije po tujem ozemlju albanci ali Srbi? Zapri gobec lupas ko otvoren prozor
saladin@email.si
20. 11. 2007 10.25
mislis...prvo je bil Saladin...potem ga klicali Sale...logično gre skup...celo ime potem nickname:)
mogvaj
20. 11. 2007 07.01
Saladin, včasih mu je bilo ime Sale.
saladin@email.si
19. 11. 2007 22.13
litka82...v SLO nebo šlo...prej bi vi srbi kaj zahtevali če bi se dalo...sj vas je okrog 200k če se ne motim...daj te se že sprijaznit da je oz. še uradno bo Kosovo neodvisno...kot ste se sprijaznili tako ali drugače z SLO,HR,BIH,CG,itd...boste šli na letovanje u Čačak:) ker je "vaših" destinacij zmanjkalo:)
lutka82@email.si
19. 11. 2007 21.18
Bravo Rupel pametna poteza-cestitke!!! Samo nevem ko se ti bodo naselili v Slovenijo kako se bos potlej smejal,ker bodo huje kod podgane.
Uroš S.
19. 11. 2007 18.08
Imam vprasanje za urednistvo 24ur. Zakaj ne smem komentirati clanka ko je drhal brutalno napadla in pretepla drzavljana Srbije na kongresnem trgu da je prepeljan v Klinicni center, porezan vrat etc.
mogvaj
19. 11. 2007 17.24
Bora čorba ima za take lep pregovor: Prodane duše mogu, da mi pu.e...
max99
19. 11. 2007 15.34
Rupelj daj svoj smrček še kam vtakni ....naprimer v Pakistan.....jaoooo pa tak minister ,ki ga jaz naredim iz starih cunj....
anzi_mahackala
19. 11. 2007 15.22
Rupel *** komu ti cestitas? Teroristom?!?!?! Sramota..se Slovencem ni nikoli cestital pa cestita tem siptarskim teroristom..