Tujina

EU od Srbije in Črne gore pričakuje učinkovitost

Bruselj, 13. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vse, kar Evropska unija zahteva od Srbije in Črne gore, je, da oblikujeta učinkovito skupno državo. Takoj zatem bo EU pospešila vse procese približevanja te države evropskim integracijam, je izjavil visoki predstavnik EU Javier Solana.

Solana od Srbije in Črne gore pričakuje večjo učinkovitost
Solana od Srbije in Črne gore pričakuje večjo učinkovitost FOTO: Reuters

Na sestanku kontaktne skupine za Balkan in v pogovorih s predstavniki več držav, ki se udeležujejo zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku, je visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana ocenil, da je bil v procesu oblikovanja jugoslovanske ustavne listine dosežen velik napredek. Ostalo je samo še eno nerešeno vprašanje, povezano z načinom izvolitve poslancev v bodočo zvezno skupščino. Solana je pozval Srbijo in Črno goro, naj nadaljujeta z izdelavo ustavne listine, da bi jo lahko čimprej sprejeli v vseh treh parlamentih.

Glede odnosov med ZRJ in EU, je Solana predstavil štiri ključna sporočila, pri čemer je po besedah svoje tiskovne predstavnice Christine Galjak dobil podporo kontaktne skupine za Balkan. Med štirimi sporočili Solane je najpomembnejše tisto, ki se nanaša na pripravljenost EU, da pospeši proces približevanja ZRJ Evropski uniji. To bi lahko pomenilo, da je Bruselj pripravljen začeti uradna pogajanja o sklenitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU.