Tujina

EU: Neuspeh vrha ni tragedija

Pariz, 20. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji francoski predsednik je Valery Giscard d'Estaing meni, da neuspeh evropskega vrha ni "nobena tragedija".

Valery Giscard d'Estaing
Valery Giscard d'Estaing FOTO: Reuters

Nekdanji francoski predsednik in predsednik Konvencije o prihodnosti Evrope, ki je pripravila evropsko ustavo pogodbo, Valery Giscard d'Estaing je v pogovoru za francoski radio France Inter stališče novih članic Evropske unije v razpravi o novi finančni perspektivi za obdobje 2007-2013 na minulem bruseljskem vrhu označil kot "simpatično držo" in "požrtvovalnost" ter poudaril, da neuspeh vrha ni "nobena tragedija".

"Preložitev odločanja o novi finančni perspektivi za šest mesecev ni nič usodnega,"
je dejal Giscard d'Estaing in pohvalil držo novink v razpravi o novi finančni perspektivi. "Novinke so se bile pripravljene žrtvovati. Za to je potreben pogum," je poudaril.

Evropska unija
Evropska unija FOTO: Reuters

Sicer pa Giscard d'Estaing meni, da imata glavna igralca v proračunski drami, francoski predsednik Jacques Chirac in britanski premier Tony Blair, "oba prav". Njuni stališči je nekdanji francoski predsednik opisal kot "začasno nezdružljivo modrost".

"Tony Blair ima prav, ko pravi, da je treba prestrukturirati proračunsko politiko. Jacques Chirac ima prav, ko trdi, da britanski rabat ni več upravičen," je dejal Giscard d'Estaing. Po njegovem mnenju bi morala oba politika nekoliko popustiti in pristati na kompromis.