Tujina

EU končala pogajanja s kandidatkami

Koebenhavn, 13. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.B./J.K./Reuters/STA
Komentarji
0

EU je na vrhunskem zasedanju v Koebenhavnu končala pristopna pogajanja z vsemi desetimi državami kandidatkami za vstop v povezavo leta 2004. Najdlje so potekali pogovori s Poljsko, Češko in Madžarsko. Voditelji so na slovesnem zasedanju dogovore tudi formalno potrdili.

Potem ko je EU z vsako kandidatko posebej sklenila dogovore o pogojih njenega vstopa v unijo, so voditelji na večstranskem slovesnem zasedanju dogovore še formalno potrdili. Tako bodo po pričakovanjih v EU 1. maja 2004 vstopile Slovenija, Poljska, Češka, Madžarska, Estonija, Ciper, Slovaška, Litva, Latvija in Malta. Podpis pristopne pogodbe bo aprila leta 2003, pred 1. majem 2004 pa bodo morale vse države pristopne dokumente še ratificirati, kandidatke pa bodo izvedle tudi referendume o članstvu v uniji.

Danski premier in predsedujoči EU Anders Fogh Rasmussen
Danski premier in predsedujoči EU Anders Fogh Rasmussen FOTO: Reuters

Podrobnosti zaenkrat še niso znane, je pa dansko predsedstvo potrdilo, da je EU Poljski v tretjem krogu pogovorov med drugim zagotovilo višje kvote za mleko in nekaj dodatnih sredstev za vzpostavitev zunanje schengenske meje. V drugem krogu pogovorov je tej največji in hkrati najmanj zadovoljni kandidatki zagotovilo dodatno milijardo povračilnih plačil, vendar ne v obliki svežega denarja, temveč s prerazporeditvijo sredstev iz strukturnih ukrepov.

Predsedujoči EU, danski premier Anders Fogh Rasmussen, je že slovesno razglasil, da je EU končala pogajanja z deseterico, kar bo formalno potrjeno še nocoj, na skupnem srečanju voditeljev 15 sedanjih in desetih prihodnjih članic. Predsednik Evropske komisije Romano Prodi pa je sklenitev pogajanj pozdravil kot zadnjo fazo v združevanju evropske celine.

Poljski premier Leszek Miller
Poljski premier Leszek Miller FOTO: Reuters

Pogajanja o združitvi Cipra brez rezultatov

Pogajanja o združitvi Cipra, ki so pod okriljem Združenih narodov potekala v Koebenhavnu, so se končala brez rezultataje povedal predstavnik ciprskih Grkov Dimitris Komodromos. "Končana so. Na žalost nismo dosegli rešitve," je poudaril.

Kot je še pojasnil Komodromos, so na pogajanjih na danskem zunanjem ministrstvu poleg ZN ter predstavnikov ciprskih Grkov in Turkov sodelovali še predstavniki Grčije, Turčije, Velike Britanije in ZDA.

Aretirali skupino protiglobalistov

V Koebenhavnu se je na ulicah zbralo okrog tisoč protiglobalistov, precej manj od sprva do 20.000 napovedanih protestnikov. O izgredih danska policija za zdaj ne poroča, protestniki so doslej povzročili le zastoje v mestnem prometu.

V danski prestolnici so zgodaj zjutraj priprli šest pripadnikov italijanskega gibanja neubogljivih, ki so se nameravali udeležiti demonstracij protiglobalistov. Med priprtimi, ki danskim policistom niso želeli pokazati dokumentov, je tudi vodja gibanja Luca Casarrini. V Italiji zato že pripravljajo protestne akcije.

Priprte italijanske aktiviste naj bi danska policija izpustila še danes proti plačilu kavcije, ki pa je protiglobalisti najverjetneje ne bodo hoteli plačati. Njihovi somišljeniki v Italiji medtem že demonstrirajo pred Danskim veleposlaništvom v Rimu in konzulatom v Benetkah.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA