Tujina

EU: Hrvaška naj ne uveljavi ERC

Bruselj, 12. 02. 2008 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU je spet pozvala Hrvaško, naj ne uveljavi nobenega vidika zaščitne ERC, dokler ne bo dosežen skupni dogovor.

Hrvaška naj v celoti spoštuje dogovor glede ERC, pravi EU.
Hrvaška naj v celoti spoštuje dogovor glede ERC, pravi EU. FOTO: POP TV

EU je danes v novih ključnih prioritetah za Hrvaško v pristopnih pogajanjih državo spet pozvala, naj ne uveljavi nobenega vidika zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu za države članice EU, dokler ne bo dosežen skupni dogovor v duhu EU. EU od Hrvaške pričakuje načrt z urnikom in posebnimi ukrepi za soočanje z novimi prioritetami.

Hrvaška naj "v celoti spoštuje" dogovor glede ERC, dosežen 4. junija 2004, na katerega se sklicujejo tudi sklepi Evropskega sveta junija 2004 in pogajalski okvir, ter "ne uveljavi nobenega vidika cone za države članice EU", piše v prenovljenem pristopnem partnerstvu s Hrvaško, ki so ga danes v Bruslju brez razprave potrdili finančni ministri EU.

V prenovljenem pristopnem partnerstvu je Svet EU v sestavi finančnih ministrov tako na novo opredelil načela, prednostne naloge in pogoje v pristopnih pogajanjih s Hrvaško na podlagi poziva zunanjih ministrov 10. decembra, naj Hrvaška "ne uveljavi nobenega vidika ERC za države članice EU, dokler ni dosežen skupen dogovor v duhu EU".

Hrvaška naj "okrepi prizadevanja v iskanju dokončnih rešitev odprtih dvostranskih vprašanj, predvsem vprašanj meje s Slovenijo, Srbijo, Črno goro ter Bosno in Hercegovino ter reši vprašanje zaščitne ekološko-ribolovne cone", še piše v prenovljenem pristopnem partnerstvu s Hrvaško, ki zamenjuje in nadgrajuje sklepe o Hrvaški iz leta 2006.

V lanskih, precej blažjih sklepih o pristopnih pogajanjih s Hrvaško je EU zapisala, da "se glede ERC, ki jo je enostransko razglasila Hrvaška, nadaljuje uresničevanje tristranskega dogovora, sprejetega junija 2004". V primerjavi z lani je EU tudi okrepila poziv k iskanju dokončnih rešitev za odprta vprašanja meje s Slovenijo in drugimi sosedami.

Nove prioritete v pristopnih pogajanjih

Odločitev, sprejeta danes, določa nove prioritete v pristopnih pogajanjih, med katerimi je tudi omenjen poziv k rešitvi problema ERC in vprašanj meje. "Da bi svoje priprave osredotočila na razvijajoče se potrebe procesa, se od Hrvaške pričakuje, da bo oblikovala načrt z urnikom in posebnimi ukrepi za soočanje z novimi prioritetami," še poziva EU.

Hrvaška in problem ERC bosta po navedbah diplomatskih virov v Bruslju na dnevnem redu zunanjih ministrov EU v ponedeljek. Vendar pa še ni jasno, kakšne odločitve bo EU sprejela, saj pogovori o odprtih vprašanjih tako o ERC kot vprašanjih meje med vpletenimi stranmi še potekajo.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profet
13. 02. 2008 23.29
Hrvaška je že uveljavila ERC 2004 oziroma za EU1.1.2008. deluje-že uveljavljen kako pote naj ne uveljavi pravi naslov bi bil EU:Hrvaška naj zamrzne -razveljavi ERC Čudaki
Uporabnik113189
13. 02. 2008 07.40
@perosen2000, drži večino tega kar trdiš, napaka je le v trditvi da Hrvaški seljaki zajeb**jo celotno EU... Seljaki zajeb**jo samo samega sebe in svojo državo. To je pravi pogled. EU pa nima prav nobenih težav z njihovo neumnostjo. Bodo pač v čakalnici neomejeno dolgo. Hrvati so jih kasirali po nosu, sedaj pa spreminjajo temo pogovora kejr in kadar je le mogoče. Vsake toliko pa pride iz Bruslja zoprno vprašanje. Ali ste že naredili tisto, kar ste podpisali?
og_bobycar@hotmail.com
12. 02. 2008 20.14
A sm sam jz al smo to temo že dal skoz >_<
perosen
12. 02. 2008 18.56
Ma daj no! Ravno zaradi tega, ker mi predsedujemo bo še kje to (uveljavitev) mogoče..................... Če bi ta čas predsedovala npr. Francija, bi imela Hrvaška drugačno vlado (Sanaderjeva ne bi imel dovolj poslancev), in najverjetneje drugega mandatarja, saj je Seljačka stranka postavila to kot pogoj, za vstop v koalicijo - preračunljivi so v tri krasne. Se pravi: "Hrvaški seljaki zajebavajo celotno EU, vse skupaj pa lepo sovpada s našim predsedovanjem " :)))) Malo se smešno sliši, samo tako je...
Thorr
12. 02. 2008 17.53
Bodi pa prepričan, da se države kot Italija gotovo ne bodo pustile izsiljevati s strani Hrvaške, še posebej ne v času, ko želi le-ta pristopiti k EU.
Thorr
12. 02. 2008 17.49
Dedy - EU ne prosi hrvaško ničesar; le da jim vedeti kakšno obnašanje želijo od njih. V kolikor se Hrvaška "ne pusti zajebavati", kot si se barvito izrazil, pa ima EU številne mehanizme s katerimi jih lahko še kako "zajebavajo" dalje v prihodnosti. Za razliko od nas se politikom v EU (predvsem italijanom) ni potrebno širokoustiti kako bodo naredili to in ono, dovolj je da Hrvaško zakulisno blokirajo pri nekaterih pogajalskih izhodiščih, in gospodarskih vprašanjih. Mi, navardni smrtniki, po mojem sploh ne bomo izvedeli kakšno zaušnico bo dobila hrvaška glede zaradi te cone.
Kofetar 1
12. 02. 2008 17.30
Hrvaška naj ne uveljavi ERC Pa ka jih še vedno prosijo.Zmeraj bolj so mi všeč, ne dajo se zajebavat