Tujina

EU: Črna lista

Bruselj, 20. 06. 2006 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bruslju so na črno listo uvrstili še tri letalske prevoznike, ki ne izpolnjujejo mednarodnih standardov.

Evropska komisija je danes na t.i. črno listo letalskih prevoznikov, ki ne izpolnjujejo mednarodnih varnostnih standardov, uvrstila še tri letalske družbe. EU, ki je črno listo letalskih prevoznikov potrdila konec marca, je tokrat seznam dopolnila prvič, na njem pa je od danes 95 letalskih družb, ki jim je unija zaradi neizpolnjevanja varnostnih standardov prepovedala vstop v evropski zračni prostor.

Letalske nesreče v Evropi so v letu 2004 terjale več kot 500 življenj.
Letalske nesreče v Evropi so v letu 2004 terjale več kot 500 življenj. FOTO: Reuters

Popolno prepoved poletov v EU je komisija danes uvedla za letalsko družbo Blue Wing iz Surinama in kirgizistanskega prevoznika Sky Gate International, sudanski letalski družbi Air West pa je dovolila le človekoljubne polete v petindvajseterico, pri čemer pa bo zeleno luč za pristanke letal dala ob vsakem posameznem poletu.

Večina družb, ki se je marca znašla na seznamu EU, ima sedež v Afriki, in sicer v DR Kongo, Sierri Leone, Ekvatorialni Gvineji, Liberiji in Svaziju. Preostale družbe na seznamu pa so iz Afganistana, Kirgizistana, Severne Koreje in Tajske.

Preostale družbe, ki so se znašle na črni listi, so iz Afganistana, Kirgizistana, Severne Koreje in Tajske.
Preostale družbe, ki so se znašle na črni listi, so iz Afganistana, Kirgizistana, Severne Koreje in Tajske. FOTO: Reuters

Za oblikovanje skupne evropske črne liste letalskih prevoznikov se je EU odločila po vrsti tragičnih letalskih nesreč, ki so lani v Evropi terjale več kot 500 življenj. Sicer pa se EU s pritiski za izboljšanje letalske varnosti sooča od leta 2004, ko je letalo prevoznika Flash Airlines na čarterskem poletu strmoglavilo v Rdeče morje, pri tem pa je življenje izgubilo 184 potnikov, večinoma francoskih turistov.

Nesreča je pokazala na pomanjkanje koordinacije pri sporočanju podatkov med državami glede varnosti letalskih prevoznikov; omenjeni letalski prevoznik denimo zaradi neustrezne varnosti letal od leta 2002 ni smel pristajati v Švici.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.