Tujina

'EU bo sankcije obžalovala'

Bruselj/Teheran, 25. 07. 2010 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Če bo EU proti Iranu uvedla sankcije, bo Iran poskrbel, da bo EU to obžalovala, pravi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Ahmadinedžad svari Evropo.
Ahmadinedžad svari Evropo. FOTO: Reuters

Po predvidevanjih naj bi zunanji ministri držav članic Evropske unije v ponedeljek uradno potrdili sankcije, ki jih je proti Iranu pred mesecem dni sprejel Varnostni svet ZN.

Obenem naj bi se odločili tudi za uvedbo dodatnih sankcij na področju energije, trgovine, prometa in finančnega sektorja. Ukrepali naj bi tudi proti posameznikom in podjetjem, povezanim z vlado, ki ne spoštujejo pozivov mednarodne skupnosti k ustavitvi jedrskih dejavnosti.

Ob tej napovedi je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad dejal, da mora vsak, ki bo sprejel sovražne sankcije proti Iranu, vedeti, da bo Iran reagiral hitro. Pravi, da bo njegova država poskrbela, da bo EU takšno odločitev obžalovala. V EU sicer v sankcijah ne vidijo nič sovražnega. Pravijo, da je namen sankcij, da Iran spodbudijo k vrnitvi k pogajanjem o jedrskem vprašanju.

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NinaB72
22. 08. 2010 18.12
Odgovorite mi na naslednje vprašanje (tisti, ki ne poznate zgodovine, pa pogooglajte): "Katera država je edina odvrgla atomsko bombo na ljudi?"
spartanec_90
26. 07. 2010 14.17
RobinHood 26.07.2010, 10:05 7 nikomur ne težijo, nikomur ne grozijo, nikogar niso napadli, nikogar ne ogrožajo - In jim gnjavijo. Kar se tiče naprimer domnevnega Iranskega jedrskega orožja. Vseh 16 (v skupni izjavi) obveščevalnih služb ZDA trdi, da ga Iran ne razvija, da je nehal leta 2003 in da ni na novo začel (če VSE ameriške obveščevalne trdijo da Iran ne razvija, od kod torej nasprotne ideje Obami in zakaj jih kdo jemlje resno?). Ampak seveda človeku, ki svoje informacije vleče iz filmov in predvidoma CNN to seveda ne bo znano, kajti dejstva znajo biti napoti samopašni politični ideologiji. Aja ko so v ZN hoteli sprejeti resolucijo o prepovedi testiranja nuklearnega orožja je bil rezultat glasovanja 143 za, 1 proti. Ta 1 je bil ZDA. Ko se je pojavil predlog, da se ves nuklearni material na svetu postavi pod mednarodno kontrolo je ta predlog podprla le ena država, Iran. Lahko nadaljujem cele ure. Problem ni v tem. Problem je v ameriki nafti in v dolarju. Bilo je 2050 jederskih eksplozij v okviru "testov" po celem svetu, niti ena od Irana, največ njih od ZDA. Iran ne napada zadnjih 200 let vse povprek, ZDA počnejo ravno to. Sankcije so/bodo samo zaradi amerike. Iran je v preteklosti že dovolil obisk inšpektorjev da so pogledali kaj ima in kaj nima, in ni imel, in jederske ne narediš kar tako in tudi je ne skriješ kr nekam v klet. Za razliko pa od tega pa Izrael skozi zavrača možnost da bi mednarodni inšpektorji pregledali njegovo jedersko "zadevo". Pa nihče ne zahteva sankcij proti Izraelu?! - amerika je največja grožnja svetovnemu miru - PA POPOLNOMA SE STRINJAM SAMO KAJ KO JE FOLK NEUMEN PA TEGA NE RAZUME KAJ SI POVEDAL JAZ TE POPOLNOMA RAZUMEM IN VEM DA ŽIDI VODIJO SVET
spartanec_90
26. 07. 2010 14.14
pa zakaj se EU vtika v to EU naj posluje z iranom seveda da se vtikuje če pa mi vemo kdo vodi svet Illuminato poslanci v EU so le lutke komisarji tudi
PrljaviDzem
26. 07. 2010 12.57
Nekaj dokumentarcev za tiste, katerim svetovni mediji (tu spadajo tudi naši, ki dosledno prepisujejo od svetovnih) niso v celoti oprali možganov: - America: From freedom to faschism (Aaron Russo film) - Iraq for sale: The war profiteers - Last call for freedom - Loose Change 911: An American coup - Money as debt - The Corporation - Who killed the electric car - The end of suburbia: Oil depletion and the colaps of the American dream Amerika ustvarja in izvaja teroroizem noben drug!!!
PrljaviDzem
26. 07. 2010 12.47
Ko pridobijo na svojo stran stran še EU in par drugih držav (Japonska, Avstralija, Kanada, ...), kar ne bo težko saj so vse na njihovi plačilni listi poleg tega pa uporabljajo isti ekonomski sistem, bo tudi Iran pal!!!
PrljaviDzem
26. 07. 2010 12.43
Ko pridobijo na svojo stran še EU in par drugih držav (Japonsko, Avstralijo, Kanado, ...), kar ne bo težko saj so vse na njihovi plačilni listi bo tudi Iran pal!
PrljaviDzem
26. 07. 2010 12.38
Morate se zavedati, da Amerika potrebuje vojno, da bo preživela, zaradi njihovega ekonomskega sistema (vsiljenega s strani FEDa), ki ni samovzdržen in temelji na kostantnem zadolževanju (kar vojna omogoča), da lahko deluje - poplačevanje obresti kredita z novimi krediti, kar poveča zadolženost do neskončnih meja (trenutni dolg Amerike znaša par sto trilijonov dolarjev) in ustvari začaran krog iz katerega ni mogoče pobegniti (dolg katerega ni mogoče poplačati). REŠITEV: Neskončna vojna, ki Ameriki omogoča neskončno zadloževanje, da lahko sistem funkcionira - pri tem je seveda potrebno pridobiti podporo ljudstva in svetovne javnosti, zradi česar je vse lepo zavito pod pretvezo širjenja demokracije, zagotavljanja svobode, varnosti in svetovnega miru.
DedekLakai
26. 07. 2010 12.06
@Ca6e Ko boš pa plačeval 3€ za liter bencina boš malo drugače govoril =)
RobinHood
26. 07. 2010 11.20
Vales26.07.2010, 10:38 " Veliko, veliko ljudem bi morali povedati kdo je svetovni problem št. 1 v svetu." kar se vojn in tega tiče - Amerika
Ca6e
26. 07. 2010 10.57
Iran drugega kot grozit itak ne zna, kakšne sankcije bo pa uvedel za EU, bo prenehal izvažati posušene oreščke? Al misli tudi nam groziti z JO in z izbrisom kot grozi Izraelu!
Vales
26. 07. 2010 10.38
To da predsednik Ahmadinedžad svari, grozi EU je meni celo pretirano. Novico je naša agencija STA povzela od neke angencije N.D. - koja je že to? Po drugi strani pa američani in drugi iz nuklearnega kluba sploh nočejo videti, da bi še k jederskem orožju prešla še kaka država. Tak je tudi problem z S. Korejo. Manjše države se hočejo tehnološko razviti do te mere, da bi postale v regiji vplivne, pa jim svetovni policaj ZDA ne dovoljuje. Kdaj bo že konec te dvoličnosti velesile ZDA? Ko bo imela izgubo in to veliko na ekonomskem, političnem in vojaškem planu. Veliko, veliko ljudem bi morali povedati kdo je svetovni problem št. 1 v svetu.
RobinHood
26. 07. 2010 10.05
nikomur ne težijo, nikomur ne grozijo, nikogar niso napadli, nikogar ne ogrožajo - In jim gnjavijo. Kar se tiče naprimer domnevnega Iranskega jedrskega orožja. Vseh 16 (v skupni izjavi) obveščevalnih služb ZDA trdi, da ga Iran ne razvija, da je nehal leta 2003 in da ni na novo začel (če VSE ameriške obveščevalne trdijo da Iran ne razvija, od kod torej nasprotne ideje Obami in zakaj jih kdo jemlje resno?). Ampak seveda človeku, ki svoje informacije vleče iz filmov in predvidoma CNN to seveda ne bo znano, kajti dejstva znajo biti napoti samopašni politični ideologiji. Aja ko so v ZN hoteli sprejeti resolucijo o prepovedi testiranja nuklearnega orožja je bil rezultat glasovanja 143 za, 1 proti. Ta 1 je bil ZDA. Ko se je pojavil predlog, da se ves nuklearni material na svetu postavi pod mednarodno kontrolo je ta predlog podprla le ena država, Iran. Lahko nadaljujem cele ure. Problem ni v tem. Problem je v ameriki nafti in v dolarju. Bilo je 2050 jederskih eksplozij v okviru "testov" po celem svetu, niti ena od Irana, največ njih od ZDA. Iran ne napada zadnjih 200 let vse povprek, ZDA počnejo ravno to. Sankcije so/bodo samo zaradi amerike. Iran je v preteklosti že dovolil obisk inšpektorjev da so pogledali kaj ima in kaj nima, in ni imel, in jederske ne narediš kar tako in tudi je ne skriješ kr nekam v klet. Za razliko pa od tega pa Izrael skozi zavrača možnost da bi mednarodni inšpektorji pregledali njegovo jedersko "zadevo". Pa nihče ne zahteva sankcij proti Izraelu?! - amerika je največja grožnja svetovnemu miru -
janez6bbb
26. 07. 2010 09.02
preveč ste naivni nekateri zato bolje da ste tiho. če je s kom tukaj kaj narobe je to z američani, spet nasedate na isto foro kot ste leta 2002, ko so hoteli napasti itrak, ko so trdili da ima irak ne vem kakšno vse orožje, kar se je kasneje izkazalo za laž, in se huje vsi so vedeli kakšnaje situacija, le mediji so prodajali drugačno zgodbo za naivne ovčice.
bemtisunac
26. 07. 2010 08.49
politika groženj postaja že počasi otročja...treba jih je osamit kot severno korejo pa naj imajo to svoje sranje samo zase....
Madkupe
26. 07. 2010 08.48
ameriške riti,pa ne da sem pristaš iranskega režima.
cxfd09011
26. 07. 2010 08.44
SE IZRAEL OMEN,PA SE IGRA ZACNE!!
porka.malorka
26. 07. 2010 08.44
Jaz bi pa še dodatno okrepil gospodarstvo z iranom. Bi vsaj kaj zaslužil. Če bo pa napadel izrael mi je pa vseeno.
janez6bbb
26. 07. 2010 08.38
Abdolmalek Rigi, ki je tesno povezan z Al Qaeda-o (Al Kaido), je v podrobnosti opisal kako je njegova teroristična skupina dobivala politično in finančno pomoč od CIA-e v zameno, da izvajajo teroristične napade proti iranski vladi, ljudstvu in infrastrukturi. Iranska varnostna služba je sledila Abdolmalek-u, ko se je vkrcal na letalo iz Dubai-a v Kyrgyzstan v torek in ga kasneje aretirala na jugu Irana. Varnostna služba pravi, da je uporabljal afganistanski potni list, ki mu ga je priskrbela vlada ZDA. Kratek prevod njegovega nastopa na iranski državni televiziji: ”Rekli so, da bodo sodelovali z nami in mi dali vojaško opremo, pištole in mitraljeze. Obljubili so tudi, da nam bodo dali bazo v Afganistanu na meji z Iranom.” ”Pripravljeni so nas vežbati in nuditi pomoč pri telekomunikacijah in varnostnih procedurah, ter na drugih področjih, Američani so dejali, da so pripravljeni nuditi veliko pomoč.” ”Američani so dejali, da gre Iran svojo pot, in da je njihova težava danes Iran ne Al Qaeda in ne Talibani, ampak Iran. Nimamo vojaškega načrta proti Iranu. Napasti Iran je zelo težko za nas (ZDA). CIA je zelo jasna glede tebe in je pripravljena naredite vse zate, ker je naša vlada sprejela odločitev, da ni ničesar kar lahko Američani naredijo glede Iraka in samo jaz lahko izvajam njihove operacije.” Skratka še enkrat se je izkazalo, da je Iran žrtev CIA-e, nič novega. Iran je ena zadnjih držav, ki javno nasprotuje Novi svetovni ureditvi, OZN, G20 in drugim elitističnim skupinam. CIA že zelo dolgo vlaga bajne vsote denarja v destabilizacijo Irana in s tem zmanjšuje kvaliteto življenja v državi. Dobesedno mori nedolžne ljudi, ko aktivno podpira teroristične skupine.
RealityView
26. 07. 2010 08.36
a jest to prav razumem, da mi Ahmadinedžad grozi? kaj pravi moj predsednik na to? kakšen ukrep bo sprejel? koga jest to plačujem?
Desno
26. 07. 2010 08.19
kaj hudiča čaka NATO