Tujina

EU bo pomagala Franciji

Pariz, 13. 11. 2005 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izgredi v Franciji so "evropska zadeva", je dejal predsednik EK Barroso, ki je predlagal finančno pomoč Franciji.

Jose Manuel Barroso poudarja, da so nemiri v Franciji evropski problem
Jose Manuel Barroso poudarja, da so nemiri v Franciji evropski problem FOTO: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je na obisku v Parizu predlagal, da bi EU podelila Franciji 50 milijonov evrov finančne pomoči in s tem pripomogla k obnovi območij, ki so bila opustošena v izgredih, ki so zajeli Francijo po 27. oktobru. Barroso je francoske izgrede označil za "evropsko zadevo".

Barroso, ki se je srečal s francoskim premierom Dominiquem de Villepinom, je dejal, da bi denar lahko podelili v okviru "urbanega programa, ki bi se soočal z določenim posledicami v določenih mestih" po največjih francoskih državljanskih protestih od 60. let 20. stoletja. 

Kot je dejal Barroso, bi lahko EU namenila Franciji skupaj eno milijardo evrov za daljnosežna prizadevanja, natančneje za podporo zaposlitvam ljudi v predmestjih in socialno kohezijo.

Nemiri počasi pojenjajo
Nemiri počasi pojenjajo FOTO: Reuters

Sarkozy grozi z izgonom

Francoski notranji minister Nicolas Sarkozy je ponovno zagrozil, da bo proti izgrednikom, ki so že 17 noč zapored razgrajali po Franciji, uvedel hude sankcije. Med drugim naj bi iz države izgnali vse tujce, ki so sodelovali v nasilju. “Če želite živeti v Franciji, se morate držati zakonov. Zakoni dovoljujejo izgon in jaz izvajam zakone,« je dejal.

Od začetka neredov 27. oktobra so francoske oblasti aretirale že skupaj 2503 ljudi, od tega jih je bilo 364 tudi že obsojenih. Pred sodišča za mladoletnike so oblasti doslej privedle 460 mladostnikov, od tega so 103 osebe v postopku za sprožitev obtožnice proti njim, je sporočilo še francosko pravosodno ministrstvo.

Afriški in arabski priseljenci menijo, da je francoska oblast rasistična. Poleg tega protestirajo proti visoki stopnji nezaposlenosti.

V noči na nedeljo je kljub poostrenim varnostnim ukrepom po vsej državi prišlo do izbruha nasilja v mestu Lyon na jugovzhodu Francije. Policija je v tretjem največjem francoskem mestu morala za razgon množice izgrednikov, ki so na trgu Place Bellecour metali kamenje, uporabiti tudi solzivec.

Tudi drugod po Franciji je bilo nemirno, čeprav oblasti ugotavljajo, da se je nasilje občutno pomirilo. Protestniki so ponoči zažgali skupaj 315 avtomobilov, francoske oblasti pa so aretirale 161 ljudi. V južnofrancoskem mestu Carpentras so izgredniki goreče avtomobile potisnili v dom za ostarele in neko šolo, je povedal predstavnik policije. Obenem so podtaknili ogenj tudi v neki drugi šoli in trgovini. V vasi Blagnac na obrobju Toulousa pa so neznanci podtaknili ogenj v neko trgovino s tehničnimi izdelki.

Francozi dvomijo v svojega predsednika

Jacques Chirac
Jacques Chirac FOTO: Reuters

Medtem pa je francoski časnik Le Journal du Dimanche objavil izsledke javnomnenjske raziskave, v kateri je sodelovalo 957 ljudi,po kateri kar 71 odstotkov Francozov ne verjame več, da bi lahko predsednik države Jacques Chirac rešil socialne težave, ki so izzvale vsedržavne nemire. Obenem se je 24 odstotkov anketiranih izreklo, da bi omenjene težave lahko rešil voditelj skrajne desnice Jean-Marie Le Pen.

V sposobnosti francoskega notranjega ministra Nicolasa Sarkozyja zaupa 53 odstotkov vprašanih. Podobno veliko zaupanje je doživela tudi francoska vlada, saj je 52 odstotkov anketiranih menilo, da bi francoski premier Dominique de Villepin lahko našel rešitev težav v predmestjih.

SORODNI ČLANKI