Tujina

'ERC bi morali suspendirati'

Zagreb, 25. 02. 2008 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski veleposlanik je dejal, da bi Hrvaška morala razveljaviti ERC, dokler ne bo dosežen dogovor v duhu EU.

Italijanski veleposlanik v Zagrebu Alessandro Pignatti Morano di Custoza je za današnjo izdajo Novega lista dejal, da bi morala Hrvaška, dokler ne bo dosežen dogovor v duhu Evropske unije, razveljaviti svojo ekološko-ribolovno cono (ERC). Kot je dodal, mora Evropska komisija prevzeti pobudo, da bi čim prej dosegli skupni dogovor glede ERC.

Italija upa, da ima Sanader rešitev za ERC.
Italija upa, da ima Sanader rešitev za ERC. FOTO: Reuters
Če ne bo prišlo do štiristranskega srečanja, hkrati po se bo nadaljeval pritisk na Evropsko komisijo, da predlaga tudi uradno ustavitev hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, bo Hrvaška omenjeno dejstvo dojela kot zelo neobjektiven pristop k problemu zaščitne ekološko-ribolovne cone. Hrvaški premier Ivo Sanader

"Ocenjujemo, da ERC ni bilateralno vprašanje med Italijo in Hrvaško ali Slovenijo niti ne gre za štiristransko vprašanje," je izjavil Pignatti. "Vem, da je hrvaški premier Ivo Sanader dejal, da je pripravljen na nadaljevanje pogajanj. Sicer pa verjamemo, da bi v sedanji fazi pogovore morali nadaljevati na pobudo Evropske komisije," je poudaril italijanski veleposlanik.

Na novinarsko vprašanje, ali verjame, da ima Sanader rešitev za ERC, je Pignatti odgovoril: "Upamo in čakamo," ter da "domneva, da je izhodiščna točka omenjene rešitve tisto, kar je Svet EU večkrat zahteval." "Torej je izhodiščna točka za pogovore suspenz ERC?" je nadaljevala z vprašanjem novinarka Novega lista. "Suspenz, dokler se ne doseže skupni dogovor v duhu EU," je odgovoril Pignatti. Dodal je, da pričakuje, da bo dogovor tudi eden izmed elementov za odpiranje hrvaških pogajanj z EU o ribištvu.

Italija ne želi blokirati Hrvaške pri vstopu v EU.
Italija ne želi blokirati Hrvaške pri vstopu v EU. FOTO: Reuters

"V začetku Slovenija ni sprejela odpiranja omenjenega poglavja zaradi sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju. Vem, da Evropska komisija pomaga pri iskanju rešitve za omenjeno vprašanje. Danska in Švedska sta imeli podoben problem. Komisija išče nasvete pri nekaterih danskih in švedskih strokovnjakih, da bi ugotovila, ali je možno nekatere elemente dogovora, ki je dosežen na severu, prilagoditi tukajšnjemu stanju," je izjavil Pignatti, ki je prepričan, da je možno najti rešitev za ERC.

Poudaril je, da Italija ne želi blokirati česar koli v pogajanjih Hrvaške in EU ter da popolnoma podpira vstop Hrvaške v EU, kar je v "interesu Hrvaške in vseh držav EU."

Italijanski veleposlanik na Hrvaškem je še dejal, da Rim nenehno opozarja italijanske ribiške ladje, da ne smejo vstopiti v hrvaške ozemeljske vode ter da jih zaradi tega kaznujejo tudi italijanske oblasti, ne le hrvaške.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coctacola
26. 02. 2008 08.57
milan45@ Rajc1107@ Ne mešajta jabolk in premoga.
Rufec
25. 02. 2008 22.02
kurtas2 > viza za hrvaško, viza za srbijo ....
Rufec
25. 02. 2008 21.55
hrvatima kradejo morje, srbima kosovo, a makedoniji ime ...
milan45@email.si
25. 02. 2008 16.49
gdaj bo ta nas dimitrij rupel nehal vtikati svoj nos v tuje zadeve in igrati velikega politika ko pa ni sposoben enega vprasanja z hrvati resit. UPAM da ERC ostane . z tem si bo hrvaska prilastila en del slovenskega ozemlja. takrat bomo doziveli en delcek tega kar srbi na kosovu in v zvezi z njim dozivljajo. Upam da nam bo to odprlo OČI.
politik70
25. 02. 2008 12.23
Ja velika škoda se dogaja je rekel Dimsi Rupetina! Naši dve čezoceanski zarjaveli barki ne morata loviti.... saj tudi izpluti več ne moreta! Ja žalostno toda resnično!
Rajc1107
25. 02. 2008 12.14
eh...jesenice so zgubile v hokeju, Srbija je zgubila Kosovo,... če se oni morjo sprijaznt s tem se dejmo še mi. ERC velja! bljah!
minnaema@yahoo.com
25. 02. 2008 11.46
O ERC-ju je bilo že toliko napisanega, da bi bilo mogoče iz Ljubljane do Zagreba označiti cesto s temi papirji. Iracionalno je vse to, ko je Hrvaška toliko "štura" da se NE zmeni za svarila Italije in tudi NE Evrospke skupnosti. Ali je Hrvaška politiki ja tako INkoherentna zrela za Europo ?