Tujina

Epidemija nasilja

New York, 15. 06. 2006 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nasilje na delovnem mestu iz leta v leto narašča in ponekod dobiva razsežnosti epidemije.

Študijo z naslovom »Nasilje na delovnem mestu«, ki jo je izdala ILO, sta sestavila mednarodna strokovnjaka Vittorio Di Martino in Duncan Chappell, ki ugotavljata, da se nasilje širi tudi v poklicih, ki so nekoč veljali za zavarovane pred tem problemom, eden od vzrokov pa vidita tudi v vse manjši zagotovljenosti ohranitve delovnih mest.

Priseljenci, mladi in ženske so najbolj izpostavljeni nasilju na delovnem mestu
Priseljenci, mladi in ženske so najbolj izpostavljeni nasilju na delovnem mestu FOTO: POP TV

Študija trdi, da nasilje na delovnem mestu povzroča milijone dolarjev izgub, ker ogroženi delavci pač ne prihajajo redno v službo, ker se bojijo nasilja. To zajema vse od umorov, posilstev, spolnega nadlegovanja in groženj, do nadlegovanja, kakor tudi pojave, kot je "mobbing", ko se skupina delavcev združi z namenom, da psihološko nadleguje in zastrašuje posameznega sodelavca. Grožnje so lahko enako škodljive kot samo fizično nasilje.

Pred nasiljem niso imuni več niti poklici v izobraževanju, zdravstvu, socialnih službah in knjižničarstvu. Pojav se širi tako v razvitih kot nerazvitih državah.

Študija izpostavlja primer Malezije, kjer je bilo od leta 1997 do 2001 prijavljenih 12.000 posilstev na delovnem mestu, podobno kritične pa so tudi razmere v državah, ko so Južna Afrika, Ukrajina, Hongkong, Kitajska in Kuvajt. Študija sicer poroča tudi o izboljšavah na primer v Veliki Britaniji in ZDA.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.