Tujina

Enaki pred zakonom

New York, 26. 10. 2006 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče v New Jerseyju je določilo, da imajo homoseksualni pari enake pravice, kot pari različnega spola.

Doslej so v 20 zveznih državah izglasovali ustavni amandma o prepovedi homoseksualnih porok
Doslej so v 20 zveznih državah izglasovali ustavni amandma o prepovedi homoseksualnih porok FOTO: Reuters

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države New Jersey je v sredo v prestolnici Trenton sprejelo "salomonsko" odločitev glede porok med homoseksualnimi pari. Državnim zakonodajalcem je naročilo, naj tem parom zagotovi povsem enake pravice kot parom različnega spola, a jim je pustilo proste roke, kako bodo zveze med homoseksualci poimenovali.

Sodišče v New Jerseyju je odločalo o tožbi sedmih istospolnih parov, ki so zahtevali pravico do poroke. Sodišče je menilo, da ni logično, da država istospolnim parom ne daje enakih pravic, če ima obenem zakon, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi spolne usmeritve. Zakoni, ki istospolnim parom onemogočajo enake finančne in družbene ugodnosti, zato po mnenju sodišča niso v skladu z ustavo.

Vrhovno sodišče New Jerseyja je državnemu kongresu dalo šest mesecev časa, da spremeni državni zakon o poroki in dovoli homoseksualne poroke ali pa najde neko drugo formulo, kot je na primer civilna zveza. Odločitev je bila tesna s štiri proti tri, vendar so trije sodniki, ki so glasovali proti, zahtevali, da se homoseksualcem nemudoma prizna pravica do poroke.

Poroke med homoseksualci so dovoljene le v Massachusettsu, Vermont in Connecticut pa imata uzakonjene civilne zveze. Havaji, Maine in New Jersey imajo medtem zakone o skupnem gospodinjstvu.

Odločitev sodišča v New Jerseyju bo zanesljivo nekoliko pomagala republikancem pred kongresnimi volitvami 7. novembra. Republikanski politični strategi so namreč leta 2004 dodobra prestrašili zadosten del volilnega telesa, ko je vrhovno sodišče Massachusettsa leta 2003 dovolilo homoseksualne poroke in sprožilo plaz podobnih zahtev drugod po ZDA.

Ameriški volivci so namreč glede tega vprašanja precej konservativni. Doslej so v 20 zveznih državah izglasovali ustavni amandma o prepovedi homoseksualnih porok, 7. novembra pa bo referendum o tem potekal še v osmih zveznih državah.

Odločitev sodišča v New Jerseyju bo za republikanske stratege uporabna, ker New Jersey za razliko od Massachusettsa ne prepoveduje porok prebivalcem drugih zveznih držav. To pomeni, da bi se lahko v New Jersey prihajali poročat homoseksualni pari iz drugih držav, ki bi potem doma sprožali tožbe proti zakonom domače države.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.