Tujina

Ena je bila dovolj

Washington, 25. 02. 2007 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

To o hladni vojni meni ruski zunanji minister, ki je komentiral razhajanja med Moskvo in Washingtonom.

Lavrov meni, da je bila ena hladna vojna več kot dovolj
Lavrov meni, da je bila ena hladna vojna več kot dovolj FOTO: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v prispevku za današnjo izdajo ameriškega časnika Washington Post pritrdil ameriškemu obrambnemu ministru Robertu Gatesu, rekoč, da je bila ena hladna vojna dovolj. "Res je bila dovolj, zato ne iščimo razlogov za razglasitev nove," je zapisal.

"V času, ko je Rusija pripravljena igrati pozitivno vlogo v svetovnih zadevah in se vključiti v svetovno gospodarstvo, je bolj škodljivo kot koristno, da se jo obravnava kot sovražno državo vsakič, ko med Moskvo in Washingtonom pride do razhajanj," meni Lavrov.

Vprašanje, ki zaostruje odnose med ZDA in Rusijo: protiraketni ščit
Vprašanje, ki zaostruje odnose med ZDA in Rusijo: protiraketni ščit FOTO: Reuters

Odnosi med obema velesilama so sicer v zadnjih mesecih nekoliko napeti, saj ZDA načrtujejo namestitev delov svojega protiraketnega ščita v vzhodni Evropi, tako rekoč pred vrati Rusije, domnevno namenjenega obrambi pred morebitnim napadom Irana. Rusija temu seveda nasprotuje, saj gre za močan poseg v njeno interesno sfero oziroma, kot trdi Moskva, za ogrožanje njene varnosti.

V zadnjem času sta tako Rusija in ZDA izmenjali kar nekaj ostrih besed. Gates je tako v začetku februarja pred ameriškim kongresom Rusijo uvrstil med države, ki, domnevno zaradi svoje nepredvidljivosti, predstavljajo
potencialno grožnjo ameriški varnosti, skupaj s Severno Korejo, Iranom in Kitajsko. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je na varnostni konferenci v Nemčiji ZDA obtožil, da poskušajo na vseh področjih uveljaviti svoje politične predstave, s čimer pa po njegovih besedah v primeru mednarodnih kriz pogosto onemogočajo njihovo reševanje.

Lavrov je v svojem prispevku za Washington Post pokušal Putinove besede omiliti. Če bi prebrali celoten predsednikov govor, bi videli, da ni ne napadal ZDA ne predlagal, da bi Rusija predstavljala protiutež ameriškemu unilateralizmu, trdi Lavrov. Pač pa je Putin pozval k oblikovanju sveta z več središči vpliva, kjer bi različni interesi skupaj oblikovali odgovore na globalna vprašanja, še piše ruski minister.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.