Tujina

El Baradej: Libija dobro sodeluje

Tripoli, 29. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Libija uspešno sodeluje pri inšpekcijah o orožju za množično uničevanje, inšpektorji pa so danes naleteli na naprave za plemenitenje urana.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je povedal, da Libija v začetni fazi inšpekcij o orožju za množično uničevanje dobro sodeluje. Libija bo od današnjega dne delovala, kot da je podpisala dodatni protokol k sporazumu o neširjenju orožja za množično uničevanje (NPT), je v Tripoliju dejal El Baradej.

Mohamed El Baradej
Mohamed El Baradej FOTO: Reuters

Povedal je tudi, da je njegova ekipa med inšpekcijami v Libiji videla centrifuge, ki bi lahko bile uporabljene za plemenitenje urana, vendar pa so bile razstavljene in v zabojih. "Nismo videli obogatenega urana," je dodal vodja IAEA. Te naprave je Libija kupila na črnem trgu, je še pojasnil El Baradej.

Mednarodni inšpektorji pod vodstvom El Baradeja so v nedeljo pregledali prve štiri libijske zmogljivosti za proizvodnjo orožja za množično uničevanje. Inšpektorji so obiskali mesta, ki prej niso bila omenjena v nobenem mediju, je opozoril El Baradejev predstavnik za stike z javnostmi Mark Gwozdecky.

Libija je nedavno presenetila svet s sporočilom, da se je odločila odpovedati orožju za množično uničevanje in sprejeti mednarodne inšpektorje za nadzor oborožitve. Kot je priznal Tripoli, si je prizadeval pridobiti jedrsko gorivo, razpolaga pa tudi s centrifugami in ostalo tehnologijo, potrebno za bogatenje urana.