Tujina

El Baradej: Libija bo sodelovala

Tripoli/Dunaj, 27. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo je prispel v Libijo, kjer bo pripravil vse potrebno za verifikacijo libijskega jedrskega programa.

V skupini IAEA so med drugim strokovnjaki, ki so iskali orožje za množično uničenje v Iraku in Iranu. El Baradej je dejal, da bo to omogočilo "multidisciplinarni pristop".

Libija bo v celoti sodelovala z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) in v kratkem podpisala protokol, s katerim bo dovolila inšpekcije libijskega jedrskega programa, sta na skupni novinarski konferenci v Tripoliju povedala generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej in libijski zunanji minister Abdel-Rahman Shalqam.

"Prepričani smo, da je to strateški korak, in druge pozivamo, naj nam sledijo," je dejal Shalqam in dodal, da je ukrep Libije "jasno sporočilo vsem, posebej Izraelcem, da morajo začeti odstranjevati orožje za množično uničevanje".

El Baradej, ki ga na obisku v Libiji spremlja skupina strokovnjakov, je libijsko odločitev pohvalil kot korak v pravo smer, "še posebej na Bližnjem vzhodu". "Libija nam odpira vrata in to bomo izkoristili, da izpolnimo svojo nalogo," je še dejal in napovedal, da bodo strokovnjaki IAEA takoj začeli tehnične pogovore z libijskimi strokovnjaki in uradniki ter bodo obiskali vse pomembne lokacije.

Do El Baradejevega obiska Tripolija prihaja natanko teden dni potem, ko je Libija nepričakovano sporočila, da se odpoveduje orožju za množično uničevanje. Kot je v Amsterdamu, od koder je poletel proti Libiji, povedal El Baradej, mora še ugotoviti, kaj se je dogajalo v Libiji v zvezi z jedrskim programom. "Pričakujemo, da nam bodo pokazali vse, kar je povezano z omenjenim programom," je dejal in dodal, da se bo moral prepričati, ali je Tripoli uspel razviti jedrsko orožje, vendar pa je po informacijah, s katerimi razpolaga, Libija imela zgolj osnoven jedrski program, ki nikoli ni prišel do bogatenja urana, ključne stopnje za izdelavo jedrskih konic ali atomske bombe.

Ni še jasno, kaj stoji za nameni Libije, da se odpove orožju za množično uničevanje in dovoli inšpekcije
Ni še jasno, kaj stoji za nameni Libije, da se odpove orožju za množično uničevanje in dovoli inšpekcije FOTO: Reuters

Ob prihodu na letališče je El Baradej dejal, da bi se želel srečati "s kom, ki bi mu imel kaj povedati. Če bo mogoče, bi se rad srečal tudi z libijskim predsednikom Moamerjem Gadafijem," je dejal El Baradej. Program obiska delegacije IAEA v Libiji sicer še ni znan, v skupini IAEA pa so med drugim strokovnjaki, ki so iskali orožje za množično uničenje v Iraku in Iranu. El Baradej je dejal, da bo to omogočilo multidisciplinarni pristop, ki bo vključeval tako iskanje dokazov za obstoj jedrskega programa in podrobnosti o bogatenju urana.

Kot je El Baradej še pojasnil, tehnologija za bogatenje urana "še ni bila sestavljena", ampak je še vedno "v škatlah", manjšo napravo za bogatenje urana pa so pred časom demontirali. Kljub temu ni izključil možnosti, da bi strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v Libiji našli dokaz, da je Tripoli obogateni uran uporabil za izdelavo jedrskega orožja.