Tujina

Eksplozije v središču Bagdada

Bagdad/Canberra, 02. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bagdadu so pred predsedniško palačo, ki jo zdaj zaseda ameriška vojska, odjeknile štiri silovite eksplozije, uro kasneje pa so jim sledile še štiri. Eksplozije bi lahko bile posledica uničevanja neeksplodiranih min in granat iraške vojske v središču mesta.

Ameriške sile sicer po vsej državi uničujejo strelivo iraške vojske. V središču iraške prestolnice pa je danes protestiralo kakih 200 ljudi, ki so zahtevali povračilo škode, potem ko je v eksploziji v nekem skladišču orožja na jugu Bagdada, ki so ga nadzorovale ameriške sile, minuli teden umrlo več iraških civilistov.

Nove aretacije najbolj iskanih

Vojaki
Vojaki FOTO: Reuters

V rokah sil koalicije so še trije predstavniki režima strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina. Gre za enega od dveh iraških podpredsednikov Taho Mohiedina Marufa, ki je sicer imel predvsem protokolarno vlogo, ter podpredsednika iraške vlade in ministra za vojaško industrializacijo Abdela Tavaba Mulo Hoveiša. Zaenkrat še ni znano, kdaj in kje sta bila omenjena iraška funkcionarja aretirana. Taha Mohiedin Maruf in Abdel Tavab Mula Hoveiš sta na 42. in 16. mestu ameriškega seznama 55 najbolj iskanih predstavnikov strmoglavljenega iraškega režima.

Ameriška vojska je predtem sporočila, da so njene enote v četrtek na območju Bagdada aretirale Mizbana Kadra Hadija, sicer člana iraškega Sveta revolucionarnega poveljstva in eden vodilnih članov stranke Baas, ki je na 41. mestu ameriškega seznama 55 najbolj iskanih članov Huseinovega režima.

Avstralija je medtem sporočila, da bo 12 let po začetku zalivske vojne v Bagdadu ponovno odprla svoje diplomatsko predstavništvo, je danes napovedal avstralski zunanji minister Alexander Downer. Na čelo misije je imenoval Neila Mulesa. Downer bo sicer ta mesec sam odpotoval v Bagdad in tam odprl predstavništvo. Po Downerjevih besedah naj bi avstralsko predstavništvo v Iraku prispevalo k boljši koordinaciji med Avstralci in predstavniki ameriško-britanske koalicije kar zadeva povojno obnovo Iraka.

Canberra je sicer že pred tem napovedala, da bo v Irak poslala 75 vojakov, ki bodo varovali avstralske diplomate, med drugim pa naj bi tudi pomagali pri obnovi države. Avstralija je v vojni v Iraku sodelovala z 2000 vojaki. Večina naj bi se jih v prihodnjih tednih vrnila domov, nadomestilo pa jih bo omenjenih 75 vojakov, ki bodo odšli v Bagdad.