Tujina

Eksplozije v skladišču orožja

Washington/Bagdad, 26. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V siloviti eksploziji, ki je zjutraj odjeknila v skladišču orožje na jugu Bagdada, je po zadnjih neuradnih podatkih umrlo najmanj 12 ljudi, po nekaterih podatkih celo 40, več deset je ranjenih. Natančen vzrok nesreče še ni znan, ameriški vojaki pa trdijo, da je skupina Iračanov v skladišče orožja namerno izstrelila svetlobno raketo, ki je sprožila eksplozijo.

Na prizorišče so takoj prispeli ameriški vojaki, ki so domačinom pomagali iskati preživele. Besni prebivalci soseske, kjer je odjeknila eksplozija, pa so Američane kmalu pregnali. Domačini so namreč ameriške vojaške poveljnike že dlje časa opozarjali, da je skladišče orožja slabo varovano in ogroža prebivalce tamkajšnjega stanovanjskega naselja.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi neznani napadalci na skladišče orožja izstrelili svetleče rakete, kar je izzvalo več eksplozij. Kot poroča ameriška televizija CNN, so eksplozije doslej terjale več kot 40 življenj. Pod ruševinami okoliških hiš naj bi bilo zakopanih več iraških civilistov, med ranjenimi pa je tudi nek ameriški vojak.

Ameriško centralno poveljstvo (Centcom) v Katarju je potrdilo, da je pri eksploziji v južnem predmestju Bagdada šlo za napad na ameriške vojake, ki so stražili tamkajšnje skladišče streliva. V sporočilu so zapisali, da so neznanci napadli vojake tretje pehotne divizije, ki so nadzorovali zaseženo iraško orožje. Z neznanim zažigalnim predmetom so povzročili požar in eksplozijo v skladišču, ta pa je povzročila porušenje bližnjega poslopja.

Eksplozija v Bagdadu
Eksplozija v Bagdadu FOTO: Reuters

Več tisoč oseb pa je v Bagdadu protestiralo proti navzočnosti ameriških sil v Iraku in zahtevalo njihov takojšen umik. Jezni Iračani s kamenjem napoadajo ameriške sile in jim skušajo preprečiti dostop do skladišča.

Poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske Richard Myers pa je v petek dejal, da so ameriško-britanske sile v Iraku odvrgle 1500 kasetnih bomb različnih vrst, po njihovih podatkih pa so te le v enem primeru zahtevale civilne žrtve. Večinoma so bile natančno vodene, le zelo majhen del pa jih je bil odvržen v bližino naseljenih območji s civilisti, je dejal Myers.

Bush bo razglasil konec spopadov v Iraku

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da bo ameriški predsednik Bush naslednji teden najverjetneje razglasil konec spopadov v Iraku, ne bo pa še razglasil konca vojne.

Bela hiša: Še vedno brez dokazov o spornem orožju

Sicer je Bela hiša v petek znova poskusila razložiti, zakaj sile koalicije v Iraku doslej niso našle orožja za množično uničevanje, s čimer so opravičevale to vojno. Irak naj bi tovrstno orožje uničil še pred začetkom vojne 20. marca. Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je dejal, da bodo morda s časom našli dokaze, ki bodo to pokazali.

Britanija ne bo sprejela Aziza

Tiskovni predstavnik britanskega notranjega ministrstva pa je zanikal, da bi Velika Britanija lahko ponudila azil iraškemu podpredsedniku vlade Tariku Azizu, ki se je pred dnevi predal koalicijskim silam v Iraku. Časnik Sun je pred tem namreč poročal, da se je Aziz za predajo dogovoril pod pogojem, da dobi azil v Veliki Britaniji. V zameno naj bi silam koalicije dal "pomembne podatke" o režimu Sadama Huseina.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA