Tujina

Eksplozije stresle Casablanco

Casablanca, 17. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Maroški kralj Mohamed VI. je zaradi sinočnjih bombnih samomorilskih napadov v Casablanci, v katerih je umrlo 41 ljudi, več kot 100 pa je ranjenih, največji maroški mesti Casablanco in Rabat razglasil za krizno območje. Policija je aretirala tri ljudi, domnevajo pa, da so napade izvedle osebe, povezane z mednarodnimi terorističnimi organizacijami.

Posledice eksplozije pred judovskim centrom v središču Casablance (Foto: Reuters)
Posledice eksplozije pred judovskim centrom v središču Casablance (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Maroške oblasti so za dejanje obtožile "mednarodni terorizem", saj naj bi bili sinočnji napadi močno podobni napadu, ki se je pred štirimi dnevi zgodil v savdski prestolnici Rijad in v katerem je umrlo 34 ljudi. Odgovornost za takratni napad so pripisali teroristični organizaciji Al Kaida.

Večina žrtev je Maročanov, diplomatski viri pa poročajo tudi o dveh Špancih, Francozu in Italijanu. V napadih je umrlo tudi deset napadalcev, tri domnevne teroriste pa so aretirali.

Med smrtnimi žrtvami v Casablanci je tudi deset domnevnih samomorilskih napadalcev, tri ljudi pa so že aretirali, med njimi tudi enega ranjenega napadalca, je poudaril maroški notranji minister Sahel. Šlo naj bi za Maročane. Tudi večina ostalih žrtev je maroškega rodu, vendar pa so med njimi tudi tujci.

Maroški notranji minister Sahel je po napadu dejal, da maroške oblasti ne bodo dopustile, da bi kdorkoli s terorističnimi akcijami uničil versko sožitje, ki vlada med Maročani.

Napadalci so v diplomatski četrti trimilijonskega mesta skoraj istočasno sprožili eksplozije treh avtomobilov bomb. Trije samomorilci pa so se razstrelili v restavraciji španskega kulturnega doma Casa Espana. Samo v slednji naj bi umrlo kakih 20 ljudi. Eksplozije so zadele tudi judovski center, belgijski konzulat in hotel Safir, v katerem je potekalo srečanje ameriških in maroških strokovnjakov o boju proti terorizmu.

Odzivi na napade

Posledice ene izmed eksplozij na hotelu Safir v Casablanci
Posledice ene izmed eksplozij na hotelu Safir v Casablanci FOTO: Reuters

Izraelski radio je sporočil, da izraelsko zunanje ministrstvo vidi "neposredno povezavo" med napadi v Casablanci in tistimi v Rijadu ter v nekem lokalu v Tel Avivu v začetku meseca. Tudi rusko zunanje ministrstvo v napadih v Maroku vidi neposredno povezavo z nedavnimi napadi v Savdski Arabiji in Čečeniji.

Savdski prestolonaslednik princ Abdulah je danes v telefonskem pogovoru z maroškim kraljem Mohamedom VI. obsodil samomorilske napade v Casablanci in izrazil sožalje svojcem žrtev. Napade je obsodil tudi vodja maroške islamske stranke Pravičnost in razvoj Mustafa Ramid in obenem izrazil upanje, da bo ta drama kratkotrajna in da bo Maroko ostal država miru in varnosti.

Palestinske oblasti so obsodile napad v Maroku, obenem pa pozvale k oblikovanju mednarodne konvencije, ki bi omogočila odstranitev terorizma. Nemški zunanji minister Joschka Fischer se je na napade v Casablanci odzval z grozo in globoko prizadetostjo. Zločince in njihove pomagače je treba poiskati in jim soditi," je danes v Berlinu poudaril Fischer. Na napade so se odzvali tudi v Parizu in jih označili kot "nizkotne" in "odvratne". V sporočilu francoskega zunanjega ministrstva so Maroku tudi ponudili pomoč pri iskanju storilcev.