Tujina

Eksplozije na Severnem Irskem

Belfast, 04. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Severnem Irskem je bilo v noči na petek več bombnih napadov, v katerih je bila ubita ena oseba, ena pa je bila ranjena. Kot je sporočila tamkajšnja policija, odgovornosti za napade ni prevzel še nihče.

Mural v Belfastu
Mural v Belfastu FOTO: Reuters

Eksplozija, v kateri je bila ubita ena oseba, je odjeknila pred eno od hiš v severnoirskem mestu Coleraine v okrožju Londonderry. Kot je sporočila policija, je v eksploziji bombe umrl 20-letni storilec, domnevno protestantski skrajnež. Bomba v obliki cevi mu je eksplodirala v rokah pred nekim praznim poslopjem, ki so ga po podatkih policije pripadniki protestantskih paravojaških skupin uporabljali za skladišče orožja. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Kmalu po eksploziji so v bližini hiše našli še eno eksplozivno sredstvo, zato je policija evakuirala stanovalce bližnjih hiš.

Pred tem so napadli tudi katoliško družino na severu Belfasta. Po navedbah policije so skozi okno v pritličju vrgli eksplozivno sredstvo. Vendar je bila mati s štirimi otroki eno nadstropje višje, zato v napadu ni bil nihče ranjen, povzročil pa je večjo gmotno škodo. Strokovnjaki so v isti noči pod nadzorom razstrelili bombo v obliki cevi, ki so sicer značilne za protestantske skrajneže, in ki je bila nastavljena pred domom nekega policijskega častnika v obmorskem kraju Annalong. Policija navaja, da gre za prve letošnje bombne napade na območju.