Tujina

Eksplozije med festivalom

Jangon, 15. 04. 2010 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Med vodnim rajanjem v Mjanmaru so eksplodirale tri bombe. Umrlo je najmanj oseb oseb, 94 je bilo ranjenih. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Med novoletnim vodnim festivalom v nekdanji mjanmarski prestolnici Jangon so eksplodirale tri bombe. Po poročanju državne televizije je umrlo najmanj osem oseb, 94 je bilo ranjenih. Iz bolnišnic poročajo o devetih mrtvih.

Tri bombe je razneslo v enem izmed parkov, četrto bombo so odkrili in eksplozijo preprečili. V parku z jezerom je bila v času eksplozije množica ljudi, ki so zbrali ob praznovanju tradicionalnega novega leta. Ob eksplozijah so začeli panično bežati.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. V minulih letih so večkrat odjeknile manjše eksplozije, krivdo zanje pa je vladajoča vojaška hunta običajno pripisala oboroženim skupinam v izgnanstvu ali etničnim upornikom.

Mjanmaru, nekdanji Burmi, že od leta 1962 vlada vojaška hunta. Slednja zavrača vsakršno odpiranje družbe, češ da bi to v državi, v kateri živijo štirje narodi, sprožilo etnične konflikte. V državi bodo letos prvič po letu 1990 potekale parlamentarne volitve.

Na volitvah 1990 je zmagala Narodna liga za demokracijo (NLD), a ji vojska ni želela prepustiti oblasti. NLD se je minuli mesec odločil, da na letošnjih volitvah ne bo sodeloval, saj naj bi bile omejitve, ki jih je za volitve določila hunta, nepravične. Vodja NLD in Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Kji je v hišnem priporu, v katerem je preživela že 14 od zadnjih 20 let.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.