Tujina

Eksplozija v Bejrutu

Bejrut, 26. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V krščanski četrti libanonske prestolnice je eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer sta umrli najmanj dve osebi.

Eksplozija, ki je terjala najmanj dve smrtni žtrvi, osem ljudi pa je ranjenih, je odjeknila v industrijskem delu vzhodnega Libanona in zdrobila okna okoliških hiš. Gasilci se še vedno trudijo omejiti požar, ki ga je povzročila.

Libanon za preiskovalno komisijo ZN

Libanonski zunanji minister Mahmud Hamud je medtem dejal, da je Libanon pripravljen sprejeti preiskovalno komisijo Združenih narodov o umoru nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja, če se bo tako odločil Varnostni svet ZN. "Libanon soglaša z oblikovanjem mednarodne preiskovalne komisije, če bo VS ZN sprejel takšno odločitev za razkritje resnice o umoru Haririja," je dejal Hamud.

Libanonska opozicija pa je voditelje prosirskih varnostnih sil pozvala k odstopu. Menijo namreč, da bodo le v tem primeru Združeni narodi lahko izpeljali nepristransko preiskavo atentata na Haririja. “Pravične, resne, jasne in pregledne preiskave ne bo mogoče izvesti, če bodo voditelji varnostnih sil ostali na svojih mestih,” je povedal eden vodilnih članov libanonske opozicije Valid Džumblat. Isto so v svojem poročilu zapisali tudi predstavniki Združenih narodov.

Nekdanji libanonski premier Hariri je umrl v bombnem napadu v središču Bejruta (Foto: Reuters)
Nekdanji libanonski premier Hariri je umrl v bombnem napadu v središču Bejruta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Hariri je bil ubit v središču Bejruta 14. februarja. V siloviti eksploziji, ki je odjeknila, ko se je mimo pripeljal njegov konvoj, je bilo poleg njega ubitih še 19 ljudi. Še vedno ni jasno, kdo naj bi stal za atentatom, zaradi katerega so v Libanonu nato izbruhnili nemiri. Opozicija je odgovornost za napad pripisala prosirski libanonski vladi in Siriji.

Skupina strokovnjakov ZN ni mogla razjasniti okoliščin atentata na Haririja. Ob tem je opozorila na nujnost, da dogodek preišče neodvisen mednarodni organ, je zapisano v poročilu, ki ga je v četrtek skupina strokovnjakov predložila najprej generalnemu sekretarju ZN Kofiju Ananu in nato še VS ZN. V poročilu so strokovnjaki tudi ostro kritizirali libanonske varnostne oblasti. Te so po njihovih ugotovitvah "sistematično zanemarjale" poizvedbe o storilcih in načrtovalcih napada ter izgubile pomemben dokazni material s kraja dogodka.