Tujina

Eksplozija v Bejrutu

Bejrut, 21. 05. 2007 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Drugi dan spopadov med vojsko in skrajneži na severu Libanona se je število žrtev povzpelo že na 76.

Siloviti spopadi so se pričeli v nedeljo v Tripoliju, povod zanje pa je bil poskus aretacije pripadnikov skrajne skupine Fatah al Islam, ki so osumljeni ropa banke. Nemiri so se nato razširili še na bližnje palestinsko begunsko taborišče Nahr al Bared.

Na severu Libanona že drugi dan divjajo spopadi med skrajno skupino Fatah al Islam, ki naj bi bila povezana s teroristično mrežo Al Kaida, in libanonsko vojsko.

Libanonska vojska je nad bližnje palestinsko begunsko taborišče Nasr al Bared poslala tanke. Od tam so namreč skrajneži z granatami in strojnicami napadali njihove položaje. V obstreljevanju je bilo po palestinskih virih ubitih 12 civilistov, tako da se je skupno število žrtev po dveh dneh spopadov povzpelo že na 76.

Najhujši libanonski notranji konflikt po koncu državljanske vojne je pozornost preusmeril na begunska taborišča v Libanonu, v katerih v veliki revščini živi koli 400 tisoč palestinskih beguncev. Prav tam, opozarjajo analitiki, lahko skrajne skupine najležje pridobijo pristaše.

Libanonska vojska obstreljuje begunsko taborišče, kjer naj bi imela skrajna skupina svoje oporišče
Libanonska vojska obstreljuje begunsko taborišče, kjer naj bi imela skrajna skupina svoje oporišče FOTO: Reuters

Zvečer je eksplodiralo tudi na parkirišču v pretežno sunitskem muslimanskem predelu libanonske prestolnice Verdun. V eksploziji je zagorelo več avtomobilov, počila pa so tudi stekla v bližnjih stavbah.

Smrt v prestolnici

O žrtvah iz Bejruta danes ne poročajo, je pa v eksploziji krščanski soseski libanonske prestolnice v nedeljo umrla 63-letna ženska. Eksplozivno telo naj bi bilo nameščeno pod avtomobilom, parkiranim v bližini nakupovalnega središča v soseski Ašrafija. Eksplozija je uničila več kot 10 avtomobilov in povzročila paniko med ljudmi.

Libanonski premier Fuad Siniora in predsednik Emil Lahud sta zato libanonsko javnost in sodstvo pozvala, naj podprejo vojaške sile. Sicer pa je vlada v Bejrutu prepričana, da Fatah al Islam podpira tudi Sirija, ki želi spodkopati libanosko stabilnost.

EU in ZDA obsodili napade

Nemško predsedstvo Evropske unije je napade obsodilo in izrazilo podporo libanonskemu premieru. Vse strani je pozvalo, naj se odpovedo nasilju in storijo vse, kar je v njihovi moči, za preprečitev poslabšanja situacije. Poleg tega je izrazilo "globoko zaskrbljenost" nad nasiljem in hkrati "v največji možni meri" obsodilo napade na libanonske varnostne sile.

Po eksploziji v Bejrutu
Po eksploziji v Bejrutu FOTO: Reuters

Napade so obsodili tudi v Washingtonu in izrazili prepričanje, da libanonske varnostne sile na "provokacije nasilnih ekstremistov" odgovarjajo z "legitimnimi ukrepi".

"Globoko zaskrbljenost" nad spopadi, ki bi lahko ušli izpod nadzora, izrazil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. "Dejanja Fatah al Islama so napad na libanonsko suverenost in stabilnost," pa je dejala tiskovna predstavnica generalnega sekretarja ZN Michele Montas in dodala, da Ban pozdravlja "skupno stališče palestinskih frakcij v Libanonu, ki obsojajo napade na libanonsko vojsko". Poleg tega je dejala, da Ban poziva vse strani k zaščiti nedolžnih civilistov in ob tem strogo obsoja nedeljski teroristični bombni napad v Bejrutu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.