Tujina

Eksplodiralo v Bejrutu

Bejrut, 19. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V krščanski četrti na vzhodu libanonske prestolnice Bejrut je eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je bilo ranjenih najmanj enajst ljudi.

Vse kar je ostalo od vozila (Foto: Reuters)
Vse kar je ostalo od vozila (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Eksplozija je povzročila veliko gmoto škodo. O smrtnih žrtvah pa ne poročajo. Motiv in tarča napada še nista znana. Prav tako ni znano, kdo je napad izvedel.

Gmotna škoda je zelo velika (Foto: reuters)
Gmotna škoda je zelo velika (Foto: reuters) FOTO: Reuters


Eksplozija je odjeknila pred osemnadstropno stolpnico ter uničila prva tri nadstropja in kakih 20 avtomobilov v bližini. Na bližnjih stavbah so popokale šipe, na mestu, kjer je eksplodiral avtomobil bomba, je nastala luknja v tleh. Napad se je zgodil v stanovanjski in nakupovalni četrti Nova Dždeida.

Šlo naj bi za teroristično dejanje

Lokalni politik Pierre Gemayel je ocenil, da je šlo za teroristično dejanje, katerega cilj je bil destabilizacija države. "To je bilo sporočilo libanonskemu ljudstvu; poglejte, kaj se bo zgodilo, če se bo Sirija umaknila iz Libanona," je dejal v pogovoru za arabsko televizijo Al Džazira.

Napad je močno zatresel sosednje stavbe in jih hudo poškodoval (Foto: Reuters)
Napad je močno zatresel sosednje stavbe in jih hudo poškodoval (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pred mesecem dni je Bejrut pretresel hud napad, ko je bilo v siloviti eksploziji v četrti ob morju v bližini hotela Saint-Georges ubitih 20 ljudi, med njimi tudi nekdanji libanonski premier Rafik Hariri. Po atentatu na Haririja se je okrepilo protisirsko ozračje, ki je privedlo do množičnih demonstracij, odstopa prosirske libanonske vlade in delnega umika sirske vojske iz Libanona.