Tujina

Eksplodiralo na trajektu

Manila, 28. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V eksploziji na jugu Filipinov je bilo ranjenih najmanj 30 ljudi. Oblasti ne izključujejo odgovornosti Al Kaide.

Bomba je bila skrita med rezervoarji za gorivo (Foto: POP TV)
Bomba je bila skrita med rezervoarji za gorivo (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Eksplozija je odjeknila, ko so se potniki zjutraj vkrcavali na trajekt Dona Ramona v pristanišču Lamitan. Bomba domače izdelave je bila skrita med rezervoarji za gorivo, je sporočila filipinska vojska. Ranjeni so utrpeli večinoma opekline in rane, pet pa jih je v kritičnem stanju.

Brigadir Raymundo Ferrer, komandir filipinske vojske na otoku Basilan, kjer se nahaja pristanišče, je potrdil,da gre vsekakor za teroristično dejanje. "Šlo je za teroristično dejanje. Namen je bil raniti nedolžne ljudi," je dejal Ferrer in dodal, da je za zdaj še prezgodaj, da bi odgovornost pripisali določeni teroristični skupini.

Varnostne sile zato ne izključujejo možnosti, da za napadom stoji teroristična mreža Al Kaida, nekateri pa pravijo, da je napad izvedla skrajna islamistična skupina Abu Sajaf, saj Lamitan velja za njeno utrdbo. To pristanišče, ki so ga sicer zgradili z ameriško finančno pomočjo, so odprli pred nekaj dnevi.

Preiskavo vodi prvi mož policije

Kraj dogodka naj bi obiskal tudi sam vodja filipinske policije Arturo Lomibao, ki bo tudi osebno vodil preiskavo. V začetku meseca je skupina Abu Sajaf izvedla podoben napad v Zamboangi, kamor je bil namenjen tudi trajekt Dona Ramona. V eksploziji 10. avgusta je bilo ranjenih 26 ljudi.

Abu Sajaf je sicer najmanjša, a najbolj nasilna muslimanska uporniška skupina na jugu Filipinov. ZDA in Filipini so skupino zaradi domnevne povezave s teroristično mrežo Al Kaida uvrstili na seznam terorističnih organizacij.