Tujina

Eksplodirala bomba na kolesu

Izmir, 12. 05. 2007 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V turškem mestu Izmir je odjeknila silovita eksplozija. Ranjenih naj bi bilo najmanj 15 ljudi.

Kdo je odgovoren za napad, še ni znano
Kdo je odgovoren za napad, še ni znano FOTO: Reuters

V turškem mestu Izmir je davi odjeknila eksplozija, v kateri je bilo ranjenih najmanj 15 oseb, od tega dve huje. Po poročilih informativnega programa NTV naj bi eksplozijo povzročila manjša bomba, katere namen je bil bolj prestrašiti kot ubijati. Do eksplozije je prišlo v jutranjih urah, ko so prodajalci pripravljali svoje stojnice, na trgu pa še ni bilo večje gneče.

Eksplozivno telo je bilo nameščeno v torbi na kolesu, skritem za eno od stojnic. "Kolo in torbo je razneslo na koščke, nismo pa videli, kdo je torbo pustil za stojnico," je dejal eden od prodajalcev na tržnici. Lokalna policija ni želela komentirati vzrokov eksplozije, saj naj bi bila preiskava še v teku. Dejali so le, da je bila večina ranjenih trgovcev.

Eksplozija je poškodovala tudi precej zgradb in avtomobilov v bližini. Napad je se zgodil le dan pred napovedanimi protivladnimi protesti, ki bodo v tem tretjem največjem turškem mestu potekali jutri.

Turčija namreč v zadnjih tednih doživlja politično krizo, saj predsedniški kandidat vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), trenutni zunanji minister Abdullah Guel, ni uspel zbrati zadostne podpore za izvolitev v parlamentu, ustavno sodišče pa je prvi krog volitev celo razveljavilo. Vladajoča stranka je zato za 24. junij predlagala predčasne parlamentarne volitve.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.