Tujina

Ekplozija na avtobusni postaji

Diyarbakir, 15. 06. 2007 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V eksploziji bombe na avtobusni postaji v turškem mestu Diyarbakir je bilo ranjenih šest oseb.

Bomba je eksplodirala na avtobusni postaji v večinoma kurdskem mestu Diyarbakir na jugovzhodu Turčije. Bomba je bila nameščena blizu avtobusne postaje, ki pa je najbolj prometni del mesta, kjer se nahaja tudi vojska in civilni promet.

Za današnji napad še ni nihče sprejel odgovornosti
Za današnji napad še ni nihče sprejel odgovornosti FOTO: Reuters

To področje je zelo napeto, saj so pogosti spopadi med turško vojsko in policijo ter separastično Kurdsko delavsko stranko (PKK). V zadnjih tednih je na tem področju umrlo na desetine nedožnih civilistov in vojakov. Za današnji napad še ni nihče sprejel odgovornosti.

Spopadi med kurdskimi uporniki in turškimi varnostnimi silami so se okrepili, potem ko je turška vojska sprožila operacijo proti upornikom. Odkar je PKK, ki ga v Turčiji smatrajo za teroristično organizacijo, leta 1984 prijel za orožje, je v pretežno kurdskem jugovzhodu države sicer umrlo že več kot 37.000 ljudi.


O predsedniku na referendumu

Čeprav je na sto tisoče Turkov protestiralo proti predsedniškemu kandidatu Gülu, bi ta v primeru splošnih volitev najverjetneje postal Sezerjev naslednik
Čeprav je na sto tisoče Turkov protestiralo proti predsedniškemu kandidatu Gülu, bi ta v primeru splošnih volitev najverjetneje postal Sezerjev naslednik FOTO: Reuters
Vladajoča proislamska Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) premierja Recepa Tayyipa Erdogana je želela z ustavnimi spremembami končati politično krizo, ki je nastala zaradi blokade volitev Sezerjevega naslednika v parlamentu. Za najvišji položaj v državi je kandidiral le predstavnik vladajoče APK, nekdanji zunanji minister Abdullah Gül, vendar je sekularna opozicija glasovanje bojkotirala. Obtožujejo ga poskusov islamizacije države. Proti njegovi izvolitvi je v različnih mestih protestiralo več milijonov Turkov.

Turški predsednik Ahmet Necdet Sezer je razpisal referendum, na katerem bodo odločali, ali naj predsednika države namesto poslancev v parlamentu volijo državljani na volitvah. Hkrati je napovedal, da bo na ustavno sodišče vložil zahtevo za razveljavitev ustavnega amandmaja o spremembah volilne zakonodaje, ki ga je 31. maja izglasoval parlament.

Predsednik je na prvi paket ustavnih sprememb, po katerih bi predsednika volili državljani na volitvah, vložil veto, vendar je parlament 31. maja ustavni amandma izglasoval še v drugo. Ker Sezer ne more še enkrat vložiti veta na ta zakon, ne želi pa ga podpisati, je razpisal referendum.

Kdaj bo potekal, še ni jasno. Vlada, ki je pričakovala, da bo Sezer razpisal referendum, je namreč sprejela zakon, s katerim je čas za izvedbo referenduma skrajšala s 120 na 45 dni. A tudi ta zakon še čaka na Sezerjev podpis. Ustavno sodišče bi lahko v tem času odločilo v prid predsedniku, s čimer bi izničilo ustavne spremembe. V tem primeru referenduma ne bi bilo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.