Tujina

Đorđević že v Haagu

Podgorica, 17. 06. 2007 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
32

Vojni zločinec Vlastimir Đorđević, ki naj bi bil odgovoren za uboj na stotine Albancev, je že v Haagu.

Haški obtoženec Vlastimirj Đorđević je že prispel v Haag, kjer je tudi že v priporu. Po besedah predstavnikov haškega sodišča bodo o usodi obtoženca razpravljali jutri, ko bodo tudi določili, kdaj bo stopil pred sodišče.

Kosovo
Kosovo FOTO: Reuters
Albanska deklica joče na pogrebu očeta, ki so ga ubile srbske sile.
Albanska deklica joče na pogrebu očeta, ki so ga ubile srbske sile. FOTO: Reuters

Črnogorski policisti so v priljubljenem letovišču Budva aretirali generala Vlastimirja Đorđevića, ki ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu iskalo zaradi zločinov storjenih v vojni na Kosovu v letih 1998 in 1999. Do aretacije naj bi prišlo s sodelovanjem haaškega tožilstva ter črnogorskih in srbskih oblasti, potekajo pa tudi že vsi postopki za Đorđevićevo premestitev v Haag. Sprva naj bi ga v Podgorici sprejel preiskovalni sodnik, nato pa naj ne bi bilo nobenih ovir za izročitev v Haag.

Vodja nacionalnega sveta za sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je aretacijo potrdil. "Res je, da je bil Đorđević aretiran davi v Budvi, v skupni operaciji srbskih in črnogorskih varnostnih sil in haaškega sodišča," je dejal Ljajić in dodal, da so obtožencu sledili že več dni.

Haaško sodišče je 20. oktobra 2003 objavilo obtožnico proti vsem štirim generalom - Đorđeviću, Lukiću, Pavkoviću in Lazareviću. Tožilstvo četverico v petih točkah obtožnice bremeni zločinov proti človečnosti med spopadi spomladi 1999 na Kosovu, v prvi vrsti zaradi deportacij, poboja in pregona albanskega prebivalstva na Kosovu. Vsi so obtoženi po poveljniški in individualni odgovornosti.

"To je še ena obveznost manj za Srbijo in še en dokaz naše popolne zavezanosti izpolnjevanju obveznosti do (haaškega) sodišča," je dejal Ljajić in dodal, da bo podrobnosti akcije sporočilo črnogorsko notranje ministrstvo.


Pozdravili aretacijo Đorđevića

Aretacijo Đorđevića so že pozdravili glavna haaška tožilka Carla Del Ponte, urad visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane in Svet Evrope. Haaško tožilstvo pričakuje, da bo že tekom današnjega dne storjeno vse potrebno za prevoz Đorđevića v Haag, tiskovna predstavnica Del Pontejeve pa je dejala, da bi pred sodišče prvič lahko stopil že prvi polovici prihodnjega tedna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovna predstavnice Solane, Cristina Gallach, je dejala, da gre "za pomemben korak k popolnemu sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem". Dodala je, da je popolno sodelovanje s haaškim sodiščem nujno za razvoj dobrih odnosov med Srbijo in EU. "Stališče EU je, da morajo vsi obtoženci za vojne zločine stopiti pred haaško sodišče," je še dejala.


Delal po lažnim imenom

Đorđević, ki naj bi v Črni gori, natančneje v samem središču Budve, živel tri vsaj leta, se je predstavljal pod lažnim imenom – Novica Karadžić. Pustil si je rasti brado, delal pa je kot gradbeni delavec.

Đorđević je bil pred in med vojno na Kosovu leta 1999 pomočnik srbskega ministra za notranje zadeve in vodja resorja za javno varnost na istem ministrstvu. Od leta 2002, ko je izginil iz Srbije se je po navedbah haaškega sodišča skrival v Rusiji.

Po aretaciji Đorđevića haaško tožilstvo išče še štiri ubežnike, ki jih obtožnice bremenijo najtežjih zločinov v vojni v nekdanji Jugoslaviji. Gre za dva najbolj iskana haaška obtoženca, političnega in vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, Radovana Karađića in Ratka Mladića ter za nekdanjega načelnika policije Republike srbske Stojana Župljanina in nekdanjega predsednika samooklicane Republike srbske krajine Gorana Hadžića.

Skupaj s srbskim policijskim generalom Sretenom Lukićem, nekdanjim poveljnikom prištinskega korpusa Vladimirjem Lazarevićem in nekdanjim načelnikom generalštaba jugoslovanske vojske Nebojšo Pavkovićem, je obtožen vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom med vojno na Kosovu leta 1999. Tako je bil še zadnji izmed četverice na prostosti, pred njim se je konec aprila haaškemu sodišču predal Pavković.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avava
19. 06. 2007 08.49
ALGEBRA BILMAN no naj ti odgovorim glede grajenja z blatom dobro ampak res dobro si preberi zgodovino pa boš videl kakšne lepote je vpeljala turčija oz.OSMANSKO CESARSTVO in poglej po evropi kjer je stopila turška kultura kakšne so današnji ostanki sama lepota in to dokazano tako da sem opazil da si itak zafrustiran kot čivava in še nekaj glede bratstva nikoli in nikdar več z srb-četniki bratsva in jedinstva pa preveri kaj pomeni četnik nič lepega same umazane stvari
Uroš S.
19. 06. 2007 04.16
amel -Bosnjaki ste pomuslimanjeni Srbi, v bistvu sta s krajisnikom brata po krvi. Ce ne bi bilo Srbov bi danes tvoji sorodniki muslimani v Turciji se vedno gradili z blatom in kamnom.
Uroš S.
19. 06. 2007 03.37
Srbi so postali manjsina v lastni drzavi.
budda
18. 06. 2007 23.29
no pa smo spet tm...človk sploh ne more normaln debatirat... vezo ima, da hoče biti neodvisno in nč druzga. amel, če si pa tok za neodvisnost kosova, zakaj pa nis za neodvisnost RS- podobn šmorn. kako pa veš, da je to genocidna tvorba? a zato, ker je bila vojna? to je spet druga vrsta zgodovine...kdo ima prav zdj?
amel505@msn.com
18. 06. 2007 15.45
cedo87,Krajisnik pa ostale srpcine na tem forumu,k trdijo da bo tkz RS dobila neodvisnost.V tej tkz RS je 72 procentov srbov,v federaciji itk vec sploh ne obstaja srpcina(kar ste iskal to ste dobl).Pa ka bluzite s to vaso j***** zgodovino k nobenega ne zanima,mene pa se manj?Kako veze ima Kosovo sa tkz RS?Kosovo na vsak nacin gre Albancem,srbi v tkz RS pa itk vejo ka ih sledi,ce sam mrdnejo.Zdj ni leto 92,zdj smo v kontra situaciji...
avava
18. 06. 2007 15.23
OJLA SRBSKA POPULACIJA NA TEM FORUMU NAJ VAM ODGOVORIM VSI VAŠI HEROJI KI JIH VI IMATE SO NAJVEČJI STRAHOPETCI SEDAJ SE VSE DOKAZUJE KO SE SKRIVAJO KOT MIŠKE KER VEJO DA SO P... SRBSKE KO PA POGLEDAMO BOŠNJAŠKE HEROJE SE NI NITI EDEN SKRIVAL IN VSE JE BILO DOKAZANO NJIM V PRID TAKO DA STE LAHKO SAMO TIHO HOTELI STE SRBIJO DO TOKIJA SEDAJ BO KOT NOKIA VSAK DAN MANJŠA IN DRUG MODEL !!!!!!!!!!!!!
enopitar@hotmail.com
18. 06. 2007 14.31
kako so samo ponosni ker lovijo svoje genocidne generale vojne zlocince,to se zovu moj jarane SRBI!!! kako je tkzRS nastala na ubijanju,progonu, genocidu naroda tako bilo kakav uspjeh pojedinaca ili ekonomije ili bilo cega pada u vodu.Nikom u Bih,a ni u evropi nije stalo do tkzRS koja je genocidna tvorevina,koja stiti i krije zlocince,pa se nekad pitam da li su tamo svi zlocinci isto kako odkad bi se reklo "jest bila dobra ona fasisticka njemacka" ZA BOSNU SPREMNI
anzi_mahackala
18. 06. 2007 13.33
amel505: tvoja familija so bili srbi. Srbi z malo (tvoja familija), ker so izdajalci, ker so se raje predal ***iz Turcije kot pa umreti za svoj narod in vero. Vi ste le iztrebki..tako je pac to..poturčeni ste in se sprijaznite, da ste vseeno srbi z drugo vero.
budda
18. 06. 2007 11.15
Ka_te_briga zakaj je pa škoda debatirati? če teče debata, to je samo plus, razvijaš se. se pa strinjam, da mi ne moremo vplivati na stvari, ki se dogajajo, za take stvari so potrebne množice. (izven konteksta: francozi so mi všeč, vlada nekaj naredi, če ljudstvu ni všeč, grejo pa na ulice) lp
Wolf122015
18. 06. 2007 10.44
ka to balince(amel) se res nemoro sprjaznt v to da je srb???a res ne kapira da balije niso nc drugega kot poturceni srbi ki so iz takih ali drugacnih razlogov sprejeli tursko vero???tvoji predniki so izdajice ko so sprejeli tursko vero!prav tako šipci! pa pi**a ne k**ci se s to srebrenico ko se zdalec ni blo tak kot amerika in drugi pravjo! v republiki srpski je 90 procentov srbov in je logicno da nebomo ziveli v isti drzavi kot turci!RS je na legaln nacin postala drzava za razliko od kosova!to je pa ena kot ena da ce se kosovo osamosvoji da se bo RS tud!!!!pa brčko bo tud zraven!
Ka_te_briga
18. 06. 2007 02.03
@stor Ka tej ne ves, da naj bi 3-tja svetovna vojna ze trajala? Od napada na ameriska dvojcka? Vojna s terorizom? Rusija mocna kot Amerika? Amerika ze zdavnaj ni mocna kot je bila...zato pa Bush dela se vecje neumnosti kt jih je delal...Ja hudo je ko nocejo nafte vec kupvat z dolarji, pac jo kupujejo z evri...dolar izgublja na vrednosti....blablabla... Kosovo je ze zdavnaj izgubljeno....to se je vedlo pred xx leti...knjige so o tem napisane.... Ceprav se vedno obstaja moznost, da bodo doloceni politiki spregledali kaj je dolgorocno bolje za narod...odcepitev kosova nikakor ni... Ah, skoda besed za debato o stvareh na katerno nimamo vpliva..
budda
18. 06. 2007 00.09
krajisnik...četudi objavijo posnetke s kosova in bosne ne bo to nč spremenilo pa kr sam razmisl mau za kva ne...
anzi_mahackala
18. 06. 2007 00.01
buddha: Se cisto strinjam s teboj. Naj malo objavijo posnetke kaj so albanci naredili z Pravoslavnimi objekti, ki so vredni vec kot karkoli na tisti zemlji(vsaj za Srbe), kako so izganjal civiliste..ne pa to deklico, ko joka. Krivi so tak njeni starsi, ko so posral se 10 frocov zravn in se proval povprek, da ji bi blo cimvec pol pa se serejo pa se ne zavedajo, da so jim otroci v nevarnosti. Sipci skoda je, da ste tako neumni..se za burek niste vec..
budda
17. 06. 2007 23.58
še neki...a ste se mogoče vprašal, zakaj je vedno več takih člankov na 24ur.com. me prov zanima, kaj si mislite...
budda
17. 06. 2007 23.55
se strinjam s tabo muff...ameriko američanom, sam k mešajo drek po ceumu svetu. v druge države se vmešavajo, da majo kej od tega seveda. zakaj jim je severna koreja trn v peti? zato, ker tam ne vlada kapitalizem in kjer ne vlada kapitalizem oni ne morejo "prodajati". nej se brigajo zase. roman štor kaj preveč stripe bereš al kaj? kakšne atomske sanjaš ti? kdorkol od ta velkih jo bo spustu gremo vsi rakom žvižgat, jest pa mislm, da to ni v interesu ljudi. še neki, ker si proalbanec, pa ožen svojo hčerko z enmu od njih, boš meu vsaj zastonj sladoled. In kar se tiče srbov, če se ne bi oni začel bunit, bi ti donz biu avstrijc veš, kar pa za tazga čistokrvnga slovenca kokr si ti (predvidevam po komentarjih) bi biu to hud udarec... pravim, da v vojnah se dogajajo grozljive stvari, ampak obsojat samo eno stran in zganjat propagando proti eni udeleženki vojne je pa za moje pojme totalno nesmiselno. za vsak prepir sta potrebna VSAJ dva, zato je potrebno gledati globlje in ne samo površinsko. kar se tiče vojn (zadne cajte), se ne spomnim primera, da ne bi bila vpletena amerika ali vatikan (oz. religiozne ustanove, da me navjo privrženci RKC linčal takoj v štartu) . če pa kdo pozna primer, nej pa prosm pove, da osvežim svoj spomin.
figa.mac
17. 06. 2007 23.08
Kako bedno,le kaj človeku roji po glavi,ko pobija ljudi?Potem se še skriva.Zame je to strahopetno ničvredno bitje.
Krbo?
17. 06. 2007 22.53
kaj bi se to tak za druge brigal, kaj se briga amerika za balkan? kaj sploh dela amerika v evropi? mi ne rabimo pametnih americanov v evropi, ker ze vec casa obstajamo kot ZDA. v bistvu pa me le interesira eno, moja domovina. americani lahko kuhajo vojno drugod, sej se ne zavedajo kaj pomeni biti v vojni. Na njihovi lastni zemlji se niso doziveli prave vojne. V evropi pa jo smo ze vsi!
Romuel
17. 06. 2007 21.39
100 procentno sem za albance, srbi so za vse krivi pa že njihove neuresničljive o veliki srbiji so jih popeljali v bedo, edino česa se še lahko oklepajo je kosovo, pomoje pa bo še dol počilo, drugače pa so srbi in albanci enakovredni, za albance je Bush, ki mu naklonjenost iskazujejo tako, da mu spizdijo uro (kar je edino pravilno-bravo albanci) za Srbe pa je Putin in Rusija, ki je pa enako močna kot amerika, zgleda pa da bodo kaj kmalu spopadi, udeleženi pa bodo tudi slovenski vojaki, ki bojo pobijal vse povprek saj ne vedo koga ščitijo, no tako se bodo umešali ameri, potem rusi, ki jim bodo spustileno jedrsko granato na pentagon in 3 svetovna je tu...
h4xk0
17. 06. 2007 21.27
Ej folk.. Vsaka vojna terja svoje žrtve. Žal so vedno med temi vedno tudi civilisti. Kaj je katera stran počela se ve. Če se še ne, se bo pa še zvedlo. Samo posploševat, da so pa VSI Srbi al pa VSI Albanci slabi, da so morilci, lopovi, kriminalci, ... je pa skrajno neresno.
mire@email.si
17. 06. 2007 21.07
amel in ostali, ALBANCE SE NAJDE TUDI DOBRE TO VAM JAZ POVEM, SAM VEČINA JE RES EN DREK. ALBANCI NISO POBIJALI AMEL? POGLEJ ZAPALJENE CERKVE, 2.svetovni vojni držijo glavo OD PRAVOSLAVNEGA DUHOVNIKA, itd. DEJTE NO NEHAT SRAT. TUKAJ DAJAJO NEKE SLIKE JAO KAKO JOČE NEKA ALBANKA MALA, KOLKO PA JIH JE JOKALO V SRBIJI KO SO JIM METAL RAKETE IN BOMBE 24 ur na dan. V VOJNI SO VSI KRIVI!!!!!!!!!!! NE SAMO ENI! IN NEHAJTE ŽE ENKRAT S TEMI ALBANCI KER SE VIDI KOLKO PAMETI IMAJO V GLAVI, ČIM OBOŽUJEJO BUSHA!!! SKIM SI TAKAV SI!