Tujina

Dva orkana v enem dnevu

La Ceiba/Managua/New York, 05. 09. 2007 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

V torek sta na kopno udarila dva orkana. Eden ob pacifiško obalo Mehike, drugi je udaril Nikaragvo ob Atlantskem oceanu.

Orkan Felix
Orkan Felix FOTO: Reuters

Vreme je poskrbelo za nov zgodovinski rekord, saj sta na isti dan na kopno udarila kar dva orkana, eden na mehiški obali Tihega oceana, drugi pa na Nikaragvo ob Atlantskem oceanu. Dosežen je bil tudi rekord v Atlantiku, saj doslej še nikoli v eni sami orkanski sezoni nista udarila na obalo dva orkana najvišje 5 kategorije.

Orkan Felix, ki je v torek dosegel Nikaragvo in pustošil tudi po Gvatemali in Hondurasu, je sledil orkanu Dean, ki je pred dvema tednoma udaril na atlantsko obalo Mehike.

Orkan Henriette je konec minulega tedna udaril na območje Acapulca, kjer je zahteval več smrtnih žrtev
Orkan Henriette je konec minulega tedna udaril na območje Acapulca, kjer je zahteval več smrtnih žrtev FOTO: Reuters

Ameriški Nacionalni center za orkane poroča, da od leta 1949, odkar vodijo statistiko, še ni prišlo do prihoda orkanov na Atlantiku in Pacifiku na obalo na isti dan. Pacifiški orkan nosi ime Henriette in je doslej zahteval življenja sedmih ljudi, največ konec minulega tedna, ko je prizadel območje Acapulca.

V torek je prepihal obalo Zaliva Kalifornija (Baja California) in se pomika proti mehiški puščavi, v četrtek pa naj bi nekaj dežja prinesel do jugozahodnih držav ZDA. Orkan Henriette je v torek sicer pihal le s hitrostjo 137 kilometrov na uro, kar ga uvršča med orkane 1 kategorije.

Nacionalni Center za orkane v Miamiju in na Floridi je razglasil nevarnost za področje mehiške obale in to vse od področja Topolobampo do Bahia Kino. Meteorologi še opozarjajo, da bo lahko močno deževje povzroči poplave in plazove. Mehiška vlada je razglasila izredne razmere v južnem delu področja Baja California.

Orkan Felix pa je v torek udaril na obalo Nikaragve s hitrostjo vetra 268 kilometrov na uro, vendar se je hitro unesel in se je iz orkana 5 kategorije spremenil v tropsko nevihto, tako da sedaj z dežjem zaliva notranjost Srednje Amerike. Na severu Nikaragve je doslej zahteval štiri življenja, med njimi novorojenčka, potem ko njegova mama kmalu po rojstvu ni hotela oditi iz hiše. En človek se je utopil, na enega se je zrušila hiša, eden pa je umrl po padcu s strehe. Pogrešali naj bi več ribiških ladij.

Felix je v Honduras prinesel obilne padavine
Felix je v Honduras prinesel obilne padavine FOTO: Reuters


Orkan je zahteval tudi veliko gmotno škodo, saj je uničil 5000 hiš in prizadejal škodo 38.000 ljudem. Najbolj prizadeto je območje Puerto Cabezas na severu države, ki so ga razglasili za območje naravne katastrofe.

Ko je Felix dosegel Honduras, je bil že tropska nevihta, vendar zaradi močnega deževja grozi s poplavami. V Hondurasu so evakuirali 18.000 ljudi, 9000 pa so jih namestili v zaklonišča, doslej pa na srečo še nobena pomembnejša reka ni prestopila bregov.

Združeni so se pripravili na pomoč Gvatemali, Hondurasu in Nikaragvi pri odpravljanju posledic naravne nesreče, na srečo pa je Felix prišel na kopno Gvatemale v odročnih predelih, kjer prevladuje džungla. Največjo skrb sedaj povzročajo obilne padavine, ki lahko sprožajo zemeljske plazove.

Japonski se približuje orkan

Meteorologi napovedujejo, da bo orkan Fitow, ki je od Japonske oddaljen 600 kilometrov, konec tedna dosegel podočje okoli mesta Tokyo. Japonska meteorološka agencija je potrdila, da se orkan giblje s hitrostjo 15 kilometrov na uro in s sabo prinaša močno deževje in vetrove.

Nevihta bo dosegla otok Hachijojima, ki je od južnega dela Tokya oddaljen 300 kilometrov, že v četrtek. Orkan Fitow je trenutno uvrščen med orkane 1 kategorije, kmalu pa naj bi njegova moč upadla.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
05. 09. 2007 17.07
Boljš dva skup pa pol mir.