Tujina

'Duh Huseina bo živel še naprej'

Bagdad, 31. 12. 2006 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
24

Huseinova usmrtitev je sprožila različne odzive. V Sadamovem rojstnem kraju naj bi družina zgradila versko šolo.

Slavje ob smrti Huseina
Slavje ob smrti Huseina FOTO: Reuters

Sadama Huseina, ki so ga v soboto usmrtili z obešanjem, so v manj kot 24. urah, ob 4. uri zjutraj oziroma ob 2. uri po srednjeevropskem času, pokopali v vasi Avjah, blizu Tikrita, kjer se je nekdanji iraški diktator rodil.

Vir blizu družini je potrdil, da so Sadamove ostanke položili v družinsko grobnico, v kateri sta pokopana tudi njegova sinova Udaj in Kusaj, ki ju je ameriška vojska ubila leta 2003. Družina je sicer izrazila željo, da bi bil pokopan v Ramadiju.

Huseina, ki je po besedah očividcev umrl hitro, so usmrtili samo štiri dni potem, ko je prizivno sodišče potrdilo njegovo smrtno kazen, na katero ga je zaradi pokola 148 šiitov v vasi Dudžail leta 1982 posebno sodišče v Bagdadu obsodilo 5. novembra.

Huseinovo truplo so v vas Avjah prepeljali z ameriškim letalom, je potrdil Sadamov odvetnik.

Pogreba iraškega predsednika, ki je bil v soboto usmrčen z obešanjem zaradi zločinov proti človečnosti med njegovo skoraj 25-letno vladavino, se je udeležilo več voditeljev njegovega plemena ter guverner province Salahadin, je povedal Huseinov sorodnik. Dodal je še, da je pogreb potekal ob strogih varnostnih ukrepih in da je bilo pokopališče zaprto za javnost, "da se ne bi mogel nihče nepovabljeno udeležiti pogreba".

Nekdanjega iraškega dikatatorja so usmrtili z obešanjem
Nekdanjega iraškega dikatatorja so usmrtili z obešanjem FOTO: Reuters
Družina Sadama Huseina je poudarila, da nameravajo v bližini njegovega groba zgraditi versko šolo in pa predsedniško knjižnico. "S tem bomo počastili Sadama Huseina", je dejal sorodnik Muayed al-Hazaa.

Posnetke usmrtitve sta sicer že predvajali arabska televizija Al Arabija in iraška nacionalna televizija, na njih pa je videti Huseina z zanko okoli vratu. Iraška televizija pa je predvajala tudi posnetek trupla nekdanjega diktatorja. Na slabem posnetku je videti Huseina, zavitega v belo rjuho z zlomljenim vratom, na levem licu pa ima modrico oziroma kri. Na internetu pa so se danes pojavili novi posnetki njegovega usmrtitve, ki kažejo obešenega Huseina z odprtimi očmi.

Ogorčenje in jeza med Arabci po smrti Huseina

Po usmrtitvi Huseina večina arabskih držav uradno še vedno molči, čeprav se med številnimi Arabci pojavlja ogorčenje in jeza. Še posebej, ker je bil Husein obešen ob začetku muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha.

Za Sadamom Huseinom žalujejo tudi v Libiji, kjer so v soboto razglasili tridnevno državno žalovanje za usmrčenim "vojnim ujetnikom Sadamom Huseinom". Zelene libijske zastave so spustili na pol droga, vsa napovedana slavja in slovesnosti pa so odpovedali.

V Savdski Arabiji se krepijo očitki, da je bil proces proti sunitskemu iraškemu predsedniku politično motiviran in da obtožbe proti njemu niso bile dovolj preiskane. Tovrstni očitki se vse bolj krepijo v svetih mestih Meka in Medina, kjer se je v teh dneh na hadžu zbralo več kot dva milijona romarjev. Tudi v Kairu so bili kritični do usmrtitve iraškega diktatorja. Egiptovsko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost močno kritiziralo izbiro trenutka usmrtitve Sadama Huseina, medtem ko so "čustva muslimanov na romanju namenjena odpuščanju".


'Politični atentat'

Palestinsko vladajoče gibanje Hamas je usmrtitev Sadama Huseina označilo za "zločinski politični atentat". "Čas usmrtitve je bil načrtno izbran, da bi škodovali Arabcem in muslimanom," je v izjavi za javnost zapisal Hamas. Usmrtitev Sadama Huseina so kot "grozljiv zločin" obsodili tudi v palestinskem parlamentu. Palestinski predsednik Mahmud Abas in njegovo gibanje Fatah se še niso odzvali.

Na palestinskih območjih sicer poteka več žalnih slovesnosti za strmoglavljenim iraškim diktatorjem. Sadam Husein je med Palestinci namreč zapisan kot nacionalni junak, ker je leta 1991 med zalivsko vojno z raketami napadel Izrael.

Različni odzivi po svetu

Huseinova usmrtitev je sicer v svetu sprožila različne odzive. EU in evropske države so usmrtitev obsodile in ponovile nasprotovanje smrtni kazni, arabske države pa so pozvale k miru v Iraku. Ameriški predsednik George Bush je menil, da usmrtitev ne bo končala nasilja v Iraku, da pa pomeni "pomemben mejnik" v gradnji demokracije v Iraku.

Truplo Sadama Huseina
Truplo Sadama Huseina FOTO: Reuters

Besni zaradi usmrtitve pa so romarji v Meki, še posebej, ker so iraške oblasti za dan izvršitve smrtne obsodbe izbrale prav na veliki verski praznik muslimanov. Verniki menijo, da je to žalitev Muslimanov. Mnogi so prepričani, da ga kot nekdanjega voditelja države ne bi smela doleteti takšna smrt.

Predstavnik Združenih narodov v Iraku Ašraf Kazi je izrazil razumevanje za "željo po pravici med mnogimi", vendar je hkrati poudaril, da ZN nasprotujejo smrtni kazni. "Na temelju spoštovanja pravice do življenja ZN ostajajo nasprotnik smrtne kazni, tudi v primerih vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida," je dejal Kazi, kot so sporočili iz New Yorka.

Nov val nasilja

Medtem v Iraku nasilje divja naprej. Na severu Iraka v bližini Kirkuka je bilo v napadih upornikov ubitih sedem ljudi, med njimi trije iraški vojaki. V Bagdadu pa je eksplodiral avtomobil bomba, ki je zahteval najmanj deset smrtnih žrtev, še 15 pa je bilo ranjenih. Po usmrtitvi Sadama Huseina v soboto je bilo tako ubitih še skoraj sto ljudi. Šlo naj bi predvsem za šiite.

Po napovedih nekaterih analitikov bi usmrtitev strmoglavljenega iraškega predsednika lahko še dodatno okrepila medversko nasilje med iraškimi šiiti in suniti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yvs666
01. 01. 2007 17.36
Tukaj je veliko čudakov ki primerjajo Huseina z Bushem in celo z Titom. Pač so tisti ki so mislili da je nekdo storil nekaj dobrega temu človeku podelili priznanje naslov. A vsak ki je preživel 10 minut na ulici in mislil s svojo glavo je ugotovil, da določeni ljudje določenih naslovov ne podeljujejo na osnovi kakšnih veličastnih dejanj. Si je diktator zaslužil pogreb? Da, ker je to pač najboljši način kako se znabiti trupla
marko.basej@siol.net
01. 01. 2007 10.03
+1
Ali ste vsi sigurni da je umrl pravi husein. ali ni imel kar nekaj dvojnikov in ko so ga ujeli je bil zmeden.
hhelena.si@gmail.com
01. 01. 2007 01.55
zakon1: tudi vam srečno 2007, pa bolj natančno preberite moje komentarje, da me uvrstite tam kamor sodim.
simon989
01. 01. 2007 01.54
ja kaj moremo..nemočno lahko to le opazujemo. Imev pa ne bi nič proti če bi imele še ostale države isto ali vsaj malo podobno zakonodajo kot irak. no pa srečno 2007
Rijad Proši?
01. 01. 2007 00.45
Vsem , ki sodelujete v debatah na tem strani ŽELIM SREČNO NOVO LETO.
Zakon1
01. 01. 2007 00.32
Srečno, uspešno, zdravo, pozitivno in zadovoljno leto 2007 želim vsem dobromislečim in vsem, ki so proti protičloveškim ideologijam. Taki, kot ste jaka37, victoriosus, hhelena, falcon007 in podobni (pravzaprav je med vami ena oseba z več e-imeni) pa pojdite k pingvinom in tam naj zmrznejo vaše izdajalske ideje.
max99
31. 12. 2006 22.45
saj NATO,ni bombandiral BEOGRAD,to je bila humanitarna POMOČ!
vasja1st@siol.net
31. 12. 2006 22.14
Smešni smo ljudje. Z nasiljem poskušamo odrinit nasilje...Primer Bush! "V vojno za mir!" isto kot bi nekdo rekel "Z seksom za Nedolžnost!". Nima nobenega smisla. Husejnu bi morali dat dosmrtno ječo. Nevem če dajemo pravi vzor našim mlajšim,le kako mislimo da bomo dosegli Mir in Demokracijo,z obešanjem? Bombami? ˘_˘
kritika@email.si
31. 12. 2006 21.43
falcon ne serji, ker nimaš pojma o zgodovini. sploh pa tukaj ni govora o Titu. ni pa bistveno to kaj si je Husein zaslužil ampak kaj smo si mi dovolili. nihče nima pravice biti enak kot husein, ker smo potem sami še slabši, saj gre za barbarsko maščevanje pod krinko pravice. sicer pa je narava tista, ki določa kdo živi in kdo ne, ne mi sami, ker smo si potem vzeli vlogo Boga.
toxicox
31. 12. 2006 21.21
res si je to zaslužil samo če bi to sodišče veljalo zavse na svetu busha že zdavnaj ne bi bilo
timmy_horvat@email.si
31. 12. 2006 18.41
Čeprav je bil taki kaki je bil tako smrt si pa ni zaslužil.Vsak ima svoje napake a kljub temu pa ni dobro da so mu stregli po življenju tako kruto plus tega pa še po TV kažejo kaj so znjim delali.Vsak od nas si mora dati priložnosti človega spoznat pa potem obsoditi le ne tako kruto!!! Vsak ima napak in svoje gorje nese s seboj kamor koli gre!!
esfflight
31. 12. 2006 16.40
Mislim, da sedaj k ste siti res gobezdate neumnosti. Dva miliona nas je pa si poglejte enotnost. Diktatura zdravi taksne simptome in nic drugega. Kot bi poslusali razcartljane otroke. Ali so to izjave in komentarji odraslih?
hhelena.si@gmail.com
31. 12. 2006 15.53
falcon007: 1.škoda daje tito umrl, bi ga tut zdaj lahko obesili, 2. to je pa super za enotnost slovenskega naroda: domobranci, beli in partizani vsi so sodelovali z okupatorjem in ti reveži ob podpori vseh slovencev niso mogli ponemčit te deželice!
helsingsfors
31. 12. 2006 15.46
Rad bi videl še Mladiča takole.
falcon007@email.si
31. 12. 2006 15.37
hhelena.si Zgodovinsko dejstvo je, da je bila Titova diktatorska oblast zelo blizu z ravnokar obešenim iraškim diktatorjem. Prikrito zgodovinsko dejstvo pa je tudi, da je ta ista oblast, med drugo svetovno vojno, zelo pogosto sodelovala z okupatorji, za kar tudi obstajajo dokazi, ki pa jih nekateri pač ne želite slišati, saj ste preveč zaslepljeni.
hhelena.si@gmail.com
31. 12. 2006 15.07
victoriosus: upam, da tudi pri fizičnih delih, boste morali kramp vihtet, da boste podrli vse spomenike z zvezdicami. lp.
victoriosus
31. 12. 2006 14.58
Sem kar dober v obeh, hvala. Če vam moji pogledi niso všeč, še ne pomeni, da niso resnični oz. verodostojni. Lp
hhelena.si@gmail.com
31. 12. 2006 14.34
victoriosus: če drži kot je nekje nekdo napisal, da ste dohtar potem upam, da se na medicino bolj spoznate kot na zgodovinska dejstva.
zupancicevajama@email.si
31. 12. 2006 14.17
Bolani komentarji!!!
victoriosus
31. 12. 2006 14.08
Zakon, še malo počakaj, da podremo vse spomenike z zvezdicami!!