Tujina

'Družbo je treba očistiti komunizma'

Bruselj, 30. 03. 2011 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

V Evropskem parlamentu je potekala okrogla miza o totalitarizmih, s poudarkom na komunizmu. Govorci iz različnih držav so se strinjali, da je treba preteklost razčistiti, arhive odpreti, o tej pomembni tematiki pa poučiti predvsem mlade.

Razpravljalci na okrogli mizi z naslovom Kaj mladi Evropejci vedo o totalitarizmih?, ki je potekala pod pokroviteljstvom predsedujoče Evropski uniji Madžarske in največje politične skupine v parlamentu Evropske ljudske stranke, so poudarili, da gre za zelo pomembno poglavje zgodovine, o kateri pa mladi vedo premalo, saj je niso izkusili na svoji koži.

Romun madžarskega rodu László Tőkés je bil eden od začetnikov revolucije v Romuniji leta 1989, ki je odnesla komunističnega diktatorja Nicolaeja Ceauşescuja.
Romun madžarskega rodu László Tőkés je bil eden od začetnikov revolucije v Romuniji leta 1989, ki je odnesla komunističnega diktatorja Nicolaeja Ceauşescuja. FOTO: Jure Rejec

"Zagotavljanje objektivnih in celostnih informacij o totalitarni preteklosti, ki bo vodilo v globlje razumevanje in razpravo, je nujen pogoj za zdravo integracijo vseh evropskih narodov v prihodnje," so poudarili organizatorji, med katerimi sta bila poleg slovenskega poslanca Milana Zvera še njegov madžarski kolega László Tőkés, sicer eden od podpredsednikov evropskega parlamenta, in poslanka Sandra Kalniete iz Latvije.

Tőkés je opozoril, da so totalitarizmi težava, proti kateri se moramo boriti ves čas, saj s seboj prinašajo veliko trpljenja za ljudi. Sedanje stanje je primerjal s povojnimi razmerami na Balkanu, ko je bilo treba številna območja očistiti min. Tako je treba po njegovih besedah "po komunizmu očistiti družbo", saj se lahko integracija Evrope uspešno nadaljuje le ob predpostavki, da bodo imele države razčiščene tudi temnejše plati svoje zgodovine. Pomembno se mu zdi tudi, da to obdobje poznajo tudi države, kjer nimajo izkušenj s komunizmom.

Finska poslanka Heidi Hautala, sicer predsednica Odbora za človekove pravice, ga je dopolnila, da države, ki niso opravile s polpreteklo zgodovino, premalo spoštujejo človekove pravice. Kot primer je navedla Rusijo in Kitajsko.

''Kar počnem, moti marsikoga,'' je sporočil Marius Oprea, ki se ukvarja z odkrivanjem grobišč.
''Kar počnem, moti marsikoga,'' je sporočil Marius Oprea, ki se ukvarja z odkrivanjem grobišč. FOTO: Jure Rejec

Težave z razčiščevanjem zgodovine

Bolgar Vasil Kadrinov iz Centra Hannah Arendt in nekdanji direktor Inštituta za preiskave komunističnih zločinov v Romuniji Marius Oprea sta opozorila predvsem na nepripravljenost politične elite za razčiščevanje preteklosti. ''Naš predsednik je bil pripadnik nekdanje tajne službe, zato o tem noče govoriti,'' je dejal Kadrinov, ki dodaja, da je veliko vodilnih bolgarskih politikov povezanih s prejšnjim sistemom. Kadrinov je še povedal, da v zgodovinskih učbenikih ni moč prebrati skoraj nič slabega iz časa totalitarnega režima, prav tako pa ni nobene podpore za tiste, ki bi želeli o tem spregovoriti, npr. bivši zaporniki. Vse se vrti okrog ''dedičev totalitarnega režima'', ki so bogati, v rokah pa nimajo le politične, ampak tudi gospodarsko oblast in moč nad mediji.

Marius Oprea ga je na tej točki dopolnil, da se podobno dogaja tudi v Romuniji: ''Komunizem ni izginil, ampak se je privatiziral.'' Po njegovem gresta komunizem in korupcija sicer dobro skupaj, zato ni čudno, da je v Evropi danes največ korupcije prav v državah, kjer so vladali komunistični sistemi. ''Legalno se je proti temu težko boriti. Obstaja namreč paradoks – z demokratičnimi prijemi se borimo proti zapuščini iz totalitarnega sistema, kar ne gre skupaj.''

Sandra Kalniete je opozorila, da morajo biti arhivi odprti.
Sandra Kalniete je opozorila, da morajo biti arhivi odprti. FOTO: Jure Rejec

Komunistične organizacije v EU?

Oprea je pojasnil tudi svojo vlogo pri iskanju žrtev pobojev komunističnega sistema. Kot nekdanji direktor inštituta je bil pri iskanju žrtev zunajsodnih pobojev precej uspešen (največ informacij je dobil od vaščanov v odročnih vasicah), nato pa so ga odstavili in želeli celo poslati v zapor. ''Našli smo nekaj 100 ljudi, odgovornih za poboje, a to so danes nekdanji generali z visoko pokojnino.'' Kljub temu da so po njegovem mnenju našli odgovorne, pa ne verjame, da se bodo zaradi zločinov proti človeštvu ti kdaj znašli na sodišču. Tako se po njegovem kaže tudi kontinuiteta politične oblasti – ljudje so še vedno v sistemu, kar je največji problem.

Madžarska poslanka Agnes Hankiss je opozorila na kriminalne mreže, ki jih v naši sosedi vodijo pripadniki nekdanje tajne policije oziroma nekdanji KGB-jevci. Prepričana je, da je po osamosvojitvi na Madžarskem ostalo veliko ljudi ruske narodnosti, ki se danes ukvarjajo z organiziranim kriminalom, infiltrirali pa so se tudi že v politične elite. Po njenem mnenju ta problem še zdaleč ni le madžarski, saj se organiziran kriminal in korupcija preko različnih krink v podobi nevladnih organizacij ali fiktivnih lobističnih podjetij širita tudi v evropske institucije. Hankissova jih opisuje kot ''komunistične organizacije v EU''.

V razpravi je sodelovala tudi direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič, ki je opozorila na pozitivno dojemanje totalitarizma v Sloveniji (poimenovanje Titove ceste, kovanec za dva evra s podobo partizanskega poveljnika Franca Rozmana - Staneta). Po njenem mnenju ima pri spravi veliko vlogo politika, ''ki pa mora storiti več''. Ključni element je tudi izobrazba, za skupno evropsko spravo pa je potreben tudi skupni evropski učbenik. Osnova za skupni učni načrt bi po njenem lahko služila vseevropska raziskava Kaj mladi Evropejci vedo o totalitarizmih? Vasil Kadrinov je sicer predlagal, da bi za skupno ocenjevanje poznavanja polpretekle zgodovine izkoristili Eurobarometer, ki ga države članice EU uporabljajo za merjenje javnega mnenja: ''Zaradi že obstoječega sistema stvar ne bi bila draga, hkrati pa bi lahko lažje primerjali podatke, zbrane v različnih državah.''

Razpravljalci in gostje okrogle mize
Razpravljalci in gostje okrogle mize FOTO: Jure Rejec

Nostalgija po nekdanjih časih

Anja Becker, vodja nemškega Urada za spominska obeležja, je spregovorila o tem, kako pritegnejo mlade, da se zanimajo za zgodovino, predvsem zgodovino Vzhodne Nemčije oziroma Nemške demokratične republike (NDR). Povedala je, da so opravili anketo, ki je pokazala, da mladi o tem delu zgodovine vedo malo, a jih ta zanima (največ informacij dobijo preko televizije). Beckerjeva je izpostavila problem, ki se dogaja tudi v nekaterih drugih državah, kjer niso slabi le gospodarski kazalci, ampak vlada tudi kriza vrednot in nenazadnje nizko zaupanje v demokratične institucije in demokracijo nasploh: ''Pri nas temu pravimo 'eastalgia'. Gre za nostalgijo na pretekle čase, ko je bilo lepo, vsi so imeli službe, noben ni bil lačen, vsi so hodili na dopust.'' Dejala je, da to sicer deloma drži, a gre le za en vidik, za ''romantiziranje'' oziroma ''idealizacijo'' nekdanjega režima, za kar so zaslužni v največji meri starši. Prepričana je, da morajo mladi na zgodovino gledati trezno in kritično, to pa poskušajo doseči na različne načine, npr. z dogodki ob posameznih obletnicah (organizirajo razstave, predvajajo dokumentarne filme itd.). Izpostavila je tudi starejše osebe, ki so na lastni koži doživele teror nekdanjega sistema. Te priče hodijo na obiske v šole ali pa vodijo strokovne oglede opuščenih zaporov iz časov NDR. ''Preživele žrtve so najbolj dragocene – zaradi kredibilnosti in podajanja osebnih izkušenj,'' je dejal Hubertus Knabe, direktor zavoda Berlin-Hohenschönhausen Memorial, kjer imajo tudi nekdanji mučilni zapor Stasija. Knabe je omenil tudi posebni avtobus, ki je nekoč prevažal zapornike Stasija, danes pa služi kot opozorilo na čas, ki se ne sme več ponoviti.

Andreja Valič se zavzema za skupni evropski učbenik zgodovine.
Andreja Valič se zavzema za skupni evropski učbenik zgodovine. FOTO: Jure Rejec

Zanimivo rešitev za vzbujanje zanimanja med mladimi nad polpreteklo zgodovino je predstavila tudi litvanska poslanka Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Ko je leta 1940 Sovjetska zveza aneksirala Litvo, so veliko prebivalcev izgnali v delovna taborišča v Sibirijo, kjer jih je veliko umrlo in so tam tudi pokopani. Da bi se spomin na ta kruti del zgodovine ohranil, so pred leti začeli s posebnim projektom: mladi gredo vsako leto poleti na izlet v Sibirijo in tam urejajo grobove taboriščnikov. O tem kasneje poročajo v šolah, zanimanje pa je vsako leto večje.

Pomemben projekt na to temo se izvaja tudi v Sloveniji. Rolf Wiesemus z Univerze v Birminghamu je predstavil pilotski projekt Spomenik. Gre za digitalni program, namenjen predvsem starejšim, študentom in drugim obiskovalcem, ki se izvaja na petih slovenskih grobiščih. V praksi deluje tako, da obiskovalca preko informacij, ki se mu prikazujejo na mobilnem telefonu, vodi po terenu. Tako gre za nekakšno virtualno vodenje v naravi.

Kako do sprave?

Predstavnik Evropske komisije Aristotelis Gavriliadis je nekaj besed spregovoril kot član skupine, ki je pripravila Poročilo o zločinih, ki so jih zagrešili v totalitarnih režimih v Evropi. Po njegovem se mu zdi zelo pomembno, da ohranimo spomin na te dogodke – predvsem zaradi mladih: ''Obstaja tveganje, ne da bi se stvari pozabile, ampak da bi se 'banalizirale'.'' Dejal je, da se vsaka država po svoje ukvarja s svojo preteklostjo. ''Vsaka članica mora najti svoj način do sprave,'' je opozoril, ob tem pa dodal, 'da mora biti končna sprava skupni evropski projekt. ''Evropa ne bo združena, če ne bo razčistila s totalitarizmi,'' pa ga je dopolnila Sandra Kalniete, nekdanja zunanja ministrica Latvije. Po njenem mnenju zahteva sprava ''neprestano ocenjevanje zgodovinskih in pravnih posledic zločinov komunizma''. Ob tem je spomnila tudi na dan spomina na žrtve stalinizma in nacizma, ki se ga obeležuje 23. avgusta (na ta dan leta 1939 je bil podpisan sporazum med Hitlerjem in Stalinom, ki sta Evropo razdelila v dve interesni sferi). Ob tem je Kalnietejeva opozorila še na eno stvar – nacionalne arhive, ki morajo biti odprti: ''Mlade je treba poučiti o vseh vidikih komunizma – tudi o zločinih in nadzoru ljudi s pomočjo tajne policije.''

Milan Zver je poudaril, da je treba izboljšati politično kulturo in demokratično strukturo, pri čemer imajo odločilno vlogo šolski sistem, znanost, politika in mediji.
Milan Zver je poudaril, da je treba izboljšati politično kulturo in demokratično strukturo, pri čemer imajo odločilno vlogo šolski sistem, znanost, politika in mediji. FOTO: Jure Rejec

Za dostopnost arhivov so se zavzeli tudi predstavniki t. i. Evropske platforme spomina in vesti, ki je nastala na podlagi Praške izjave o evropski vesti in komunizmu. Evropske institucije so pozvali k pozornemu spremljanju stanja arhivov, ki vsebujejo informacije o zločinih totalitarnih režimov, k vztrajanju na odprtosti in k ukrepanju v primeru njihove ogroženosti.

Razpravljalci so bili enotni, da brez razčiščenja s totalitarizmi, Evropa nikoli ne bo združena.
Razpravljalci so bili enotni, da brez razčiščenja s totalitarizmi, Evropa nikoli ne bo združena. FOTO: Jure Rejec

Zver: Arhivi se morajo odpreti

"Glavno sporočilo te konference je bilo, da je treba nadaljevati s procesom sprave, da je treba tiste, ki imajo moč in oblast v državah članicah, opozoriti na nujnost poprave krivic, ki so se zgodile v totalitarnih režimih, in da je treba, zlasti pri mladih, razvijati kulturo sprave in strpnosti, predvsem pa jih vzgajati za demokracijo, z namenom, da se totalitarni režimi ne bi nikoli več ponovili, saj ti uspevajo tam, kjer je politična kultura nizka," je po koncu okrogle mize poudaril Zver.

''Jasno je, da se arhivi morajo odpreti, pa naj gre za Ljubljano, Moskvo, Beograd ali kogarkoli,'' je na vprašanje o spornih arhivih izjavil Zver, ki je prepričan, da bodo z novimi časi prišli v politiko novi ljudje: ''Mladi ljudje bodo prišli, taki, ki so manj obremenjeni s preteklostjo in bodo veliko lažje vlekli naprej voz oziroma vodili državo. Taki lahko ponovno povrnejo zaupanje ljudi v demokracijo.''

Evropski poslanec je še izjavil, da verjame v narodno spravo, a to je po njegovem mnenju predvsem vprašanje vrednot, ki pa zahteva tudi prilagoditev šolskega sistema: ''Jaz ne stavim toliko na zakone in sistemske spremembe, ampak predvsem na vzgojo in izobraževanje.''

Okrogla miza Kaj mladi Evropejci vedo o totalitarizmih? - 3
Okrogla miza Kaj mladi Evropejci vedo o totalitarizmih? - 3 FOTO: Jure Rejec
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abigail
26. 10. 2012 11.17
+1
Meni gre pa zelo in hudo na živce popolnoma nekritično izrabljanje besede in same ideje komunizma! In to celo s strani neke ustanove, ki menda strogo znanstveno proučuje zgodovino in totalitarne sisteme. V prvi vrsti in najprej bi morali ti "politični znanstveniki" priznati in poudariti, da do današnjih dni še ni bilo nikjer nobenega dolgoživega in popolnoma idealnega komunističnega sistema. Imenovanje sistemov, kot so na Kitajskem, v Koreji ali v bivših SZ in SFRJ itd., za komunistične, je zavajanje. In to veliko večje zavajanje kot pa je bila prevladujoča ideologija v učbenikih zgodovine v bivši SFRJ. Država se je imenovala za socialistično in v šolah so nas učili, da smo v prehodnem obdobju in da bo preteklo še veliko vode, da bodo ljudje dozoreli za komunizem. Torej, kljub temu, da je bila idejno vodilo komunizem, se je vendarle javno priznalo, da je potrebno pravi komunizem šele zgraditi in si ga zaslužiti. Za zgled so nam celo dajali skandinavske dežele in njihov boljši socialni sistem od našega. Res je, politiki so se imenovali za komuniste in za pripadnike KP in na osnovi tega so prišli do boljših položajev v družbi. Med drugim so to tudi še vedno vodilni politiki v naši vladi in v vladah drugje po svetu. Vendar ljudje, ki se samo obračajo po vetru, ki jih odnese na vodilna mesta, pač niso komunisti po duhu. So samo spreobrnjeni politikanti in pripadniki fašističnih sistemov, zaradi katerih je nastala druga svetovna vojna in po kateri je vampirski fašizem seveda preživel. Pravi komunisti po duhu razmišljajo v duhu enakosti, ne preganjajo drugačnih od sebe, so socialne in humane osebnosti, ki jim dobro za vse pomeni več kot pa borba za nadvlado in oblast. Pravi komunisti so altruisti, utopisti in žal še vedno obravnavani kot zanesenjaki in sanjači. Preklicani politikanti, prosim, ne zastrupljajte mladih rodov z narobe razumljenimi besedami in idejami. Povejte jasno in glasno, kaj je KOMUNIZEM in kaj je FAŠIZEM in kakšna je razlika med njima!!! Si ne upate?
Salmonela88
03. 04. 2011 16.34
-1
komunizem je najbolj krvav totalitaren režim vseh časov! že zdavnej bi se bilo potrebno znebit komunistov v sloveniji
HLAPCI.HLAPCI
01. 04. 2011 16.08
+5
fotr3231.03.2011, 20:19 5 'Družbo je treba očistiti kapitalizma' .. . . .
saintjozef
01. 04. 2011 16.01
+2
crnkamn01.04.2011, 15:151 saintjozef: vidim da si komunist. -Tako, kot ti, po napisanem ugotavljam, da si fašist. Poimenovanja ulic , upodobitev, se podeli za dobra dela in ne za to, kateri opciji pripadaš. Cerkev ima daleč največ spomenikov, poimenovanj ulic, svetnikov; pa še nisem slišal, da bi kdaj reševala kak narod, ali kaj dobrega storila za ljudi. Vojn je vsekakor povzročila ogromno, pobrala ogromna premoženja, da ne govorim o drugih stvareh. Naredit ne moremo nič, dokler so na svetu brezobzirni pohlepneži. In verjemi, ravno ta pobuda prihaja iz krščanskih vrst, saj je vse več ljudi osveščenih o Jezusovem delovanju, ki se ga da primerjat le z komunističnimi načeli o enakosti med ljudmi v dobrem in slabem.
crnkamn
01. 04. 2011 15.15
+1
saintjozef: vidim da si komunist. sam nism krscan sm pa krscen. povem ti samo lahko da vatli morajo biti za vse enaki. torej tudi cerkev ima krvave roke (krizarske vojne itd, morilski papezi) prav tako pa tudi ideologije ( stalin, tito, hitler, itd). Sam kaj naj naredimo? Dolocene osebe so ze pomrle, sodit nekomu v leto 1300 je brez smisla, ampak da pa pol na kovanc al pa poimenujete cesto ali ulico po zlocincu, tega si pa se cerkev ne dovoli, v tem modernem casu ker bi jo spluval. Torej komunisti se ze enkrat skulirejte in nehejte promovirat zlocince kot osvoboditelje, pa bo vse kul pa se bo tud kaznovale te pedofile cerkvene, pa bo stvar resena. Dokler boste pa navijal za eno stran kako je dobra pa kazal s prstom na drugo stran kuk je slaba, se pa nic ne bo spremenilo!
saintjozef
01. 04. 2011 12.14
+2
A barabije, ki so jih posamezniki počeli v imenu komunizma, se lahko napiše, kar pa cerkev počne v imenu krščanstva pa ne? Po tej logiki je potrebno družbo očistiti tudi krščanstva !
saintjozef
01. 04. 2011 11.59
+2
Komunizem je bil le krinka za dejanja posameznikov, tako kot vera za barabije cerkve.
crnkamn
31. 03. 2011 22.28
+1
komunizma je bolj malo po svetu (s.koreja, kuba, kitajska). v evropi so vecinoma komunisticnih diktatorjev ze pocistili ljudje sami (Ceaușescu), razen tistih ki so ze prej odsli v vecna lovisca.(Tito) in niso imeli te srece doziveti enako usodo nekaj let kasneje pa bi jo zagotovo. drugace je pa treba lustrirati vse ki so bili clani komunisticnih, fasisticnih, nacisticnih organizacij ker nimajo kaj delati v demokracijah, ker njihovo ideologija se po spremembi sistemov se vedno zazira kar se vidi tudi danes. (gospodarstvo, pravna drzava...itd)
Mil?007
31. 03. 2011 21.29
Ti dam prav kar se vere tiče, te naše slovenske cerkvice po vrhovih, ki niso zgrajene le na vzpetinah, kjer so bila poznoantična pribežališča ali protiturški tabori so ostanek te stare slovanske vere, potrebno bi bilo raziskat zadevo in odkrit tudi svetišča, ki so bila ob vznožjih teh vrhov z cerkvicami. Tu se stvari deloma prekrivajo z keltskim verovanjem zato je pri nas toliko megle na tem področju, na Hrvaškem imajo do teh stvari zelo drugačen odnos. LP
KmeckaFronta
31. 03. 2011 21.06
Etimologi na žalost nimajo pojma o pojmu. Zgodovinarji še manj. Judeo-kristjani nas želijo prepričati, da Slovani izviramo izza Karpatov, kar je spet bedarija. To da smo Slovani sinovi Slave, je dejstvo katerega se lahko sledi v mnogih zapuščinah vseh slovanskih narodov, večinoma seveda predanih preko ustnega izročila, zaradi česar zgodovinarji tega ne jemljejo resno. Seveda te isti zgodovinarji smrto resno jemljejo svoje ugotovitve o selitvi raznih narodov in kultur, osnovane le na izkopani tehnologiji, ker očitno še niso slišali za trgovanje. Najlepši primer popolnega uničenja njihovih argumentov je seveda prihod tehnologije vozov v antični Egipt. Če želiš pisan primerek beri Prešerna, ki je živel pred razmahom panslavizma. To da Slovani ves svet vidimo kot govoreče in negovoreče ljudi (oziroma Slovane in nemce, če smo že na osnovnošolski zgodovini) je absurd, ki je spet posledica analize s strani ljudi, katerih kulture so tako različne, da naše ne morejo dojeti. Edini etimologi, ki so skozi tek časa imeli možnost priti v stik z izvorom slovanskih besed so bili ruski, ki pa zaradi politične situacije v Rusiji, kakršne je bila od ustanovitve imperija pa do danes, niso dovolj neodvisni, da bi lahko bili legitimen vir informacij. Naslednja napaka zgodovinarjev vseh oblik (etimologijo namreč štejem v to področje ravno toliko kot v lingvistiko) je njihov empirični pristop k odkrivanju le-te, ko pa vendar vedo in tudi sami pogosto opozarjajo, da zgodovino pišejo zmagovalci. In Slovani to nikoli nismo bili. Ruski imperij je bil pod poveljstvom skandinavcev, zahod in jug pa je padel pod meči nazareta. Teorija o imenih na robu slovanskega ozemlja pa je očitno napačna. Poglejmo geografsko karto slovanskih narodov in videli bomo, da je teorija kvečjemu osnovana na naključju da smo vsi omenjeni slovani na mejah z drugimi, pa vendar je dovolj slovanskih narodov, ki ne sledijo trendu. Srbi, bolgari, ukrajinci in čehi za začetek. Teorija je osnovana na špekulaciji, ki je bolj divja od triglavskega kozoroga. Kar se pa tiče panslavistov, so večinoma bolj navdušeni nad tvojim vidikom, panslovanski kongres je osnoval vse svoje delovanje okoli jezika in besede slovo, Slave pa ponavadi ne omenjajo veliko. Zadnja stvar, ki je zgodovinarji ne upoštevajo, pa je seveda spet vera in kre je le-ta večinski del Slovanske kulture, o naši veri pa je bore malo znano saj je od vseh starih ver bila najbrž najbolj uničena (z izjemo morda keltske), tako da je pogled zgodovinarjev na našo preteklost kot bi gledal v raztrgane delce papirusa, pa še te požgane od ognja z manjkajočimi kar celimi odstavki in poskušal prebrati besedilo. Moje mnenje je torej, da se je na današnje "znanstvenike" zanesti toliko kot na slovensko vlado, pa najsi bo katerakoli že.
gorgoroth
31. 03. 2011 20.19
+1
'Družbo je treba očistiti kapitalizma'
Mil?007
31. 03. 2011 20.17
Besedo "slovan" etimologi razlagajo kot nekoga, ki "slovi" se pravi nekdo, ki razume - slovo je staroslovanska beseda za besedo. Se pravi slovani govorimo - slovimo- isti jezik in se lahko med seboj kljub različnim narodnostim ali takrat plemenskim zvezam sporazumevamo. Slovani, ki so se naselili na robu slovanskega ozemlja in so v stiku z tujimi kulturami se pogosto imenujejo z imeni, ki imajo koren v besedi "slovo" - Slovenci, Slovaki, Slovinci, Slavonci. Se pravi do tu slovimo - se razumemo, naprej čez mejo so tujci, ki jih ne razumemo. To o Slovanih kot sinovih slave je zgolj panslovansko propagandno skrpucalo, ki ne prenese resnejše presoje.
KmeckaFronta
31. 03. 2011 19.56
Glede komunizma sem lepo povedal da je v tistih državah mišljen sistem, ki ni dejansko komunizem. Tu se stinjava. Glede Jugoslavije pa prvič kosovo nima nobene veze z Jugoslavijo. Slučajno je na geografskem področju, kjer je Jugoslavija nekoč bila. Na žalost tam ni več Slovanov, še manj je tam naše kulture, tako da kosovo ni del Jugoslavije. Dejstvo pa je da ostaja še vedno dovolj ljudi, ki smo zvesti starim običajem in ostajamo Slovani, ne le po krvi ampak po misli in dejanju, kar je pravzaprav še bolj pomembno. Kdor emigrira in imigrira je razdedinil svojo domovino in sebe. Torej Slovenec, ki se je odselil v recimo Anglijo in namerava tam ostati do smrti, ni več Slovenec ker se je temu odrekel. Narodna in kulturna identiteta ne izhaja le iz krvi; čeprav je ta vselej pomemben faktor, zaradi ohranjanja genetskih lastnosti, ki so pogoj in razlog za nacionalno kulturo. Torej vsi ti izseljenci ne pomenijo prav veliko, vsaj ne iz moje perspektive, čeprav sprejemam da imajo drugi drugačno mnenje. Glede tega kar ima slovenski kmet skupnega z drugimi, omenjene stvari so materialne in zatorej nerelevantne. Duhovno življenje in posledično identiteta ne izvira iz fizičnega sveta, ki je le brusilni kamen ob katerem ostrimo telo in duha, temveč iz mišljenja. To je tudi razlog da smo Slovani drugačni od vseh drugih ljudi, saj edini na svetu kot najvišjo vidimo Slavo, pa s tem ne mislim na takšno Slavo kakršno so dosegli razni pop zvezdniki. Že dejstvo da njihovo poznanost po svetu imenujejo Slavo je dokaz detoriacije kulture, kot je nekoč bila. Stvar katero je potrebno razumeti je, da je naša kultura skoraj propadla zaradi judeo-kristjanskih križarjev, ki so prelivali kri naših prednikov (in pobili so ravno najboljše med nami, kje so danes junaki kot je bil Črtomir?) in nam vsilili svojo kulturo, ki je seveda popolnoma neprimerna za nas. Zatorej je jasno da fizični svet, celo sorodstvene vezi niso pomembne, vse kar šteje je v glavi in dovolj nas je (in vsak dan več), ki skušamo hoditi po starih poteh. Vem da to najbrž ni toliko strokoven, kot verski argument, pa vendar upam da koga obogati in kot vedno pozdravljam nove misli. Mi je pa všeč tale najin pogovor, če mu že čemo tako reči in se zahvaljujem za odgovor.
Mil?007
31. 03. 2011 19.23
Komunizem dejansko obstaja samo kot koncept, države. ki si jih naštel S.Koreja, Kuba, Sirija so primerljive le z monarhijami, kjer se prestol deduje. Ko rečemo Evropa v tem kontekstu ima večina v mislih evropsko unijo. Jugoslavija je preteklost in bo to tudi ostala. Slovenski kmet ima več skupnega z kmetom iz Furlanije ali Tirolske kot z kmetom iz Makedonije ali Kosova isto velja za slovensko kulturo, ki je bližje srednjeevropski kot balkanski zato menim, da je ponovna oživitev Jugoslavije kljub mnogim družinski in človeškim vezem preteklost. Stvarnost je množična selitev iz balkanski držav proti osrčju Evrope. Četrtina prebivalcev Bolgarije se je že izselila iz države. Za Kosovo in Makedonijo podatkov so pa verjetno blizu Bolgarskim.
KmeckaFronta
31. 03. 2011 19.09
+1
123milan65 Prvič: demokracija je samo ena. To je koncept, ne moremo govoriti o različnih demokracijah. Drugič: komunizem ki je bil v preteklosti (torej sistem ki ni komunizem) še obstaja (Kuba, Venezuela, Koreja, Kitajska...). Komunizem kot koncept je večen in bo preživel naju oba. Tretjič: Evropa je kontinent, torej je preteklost, sedanjost in prihodnost. Evropska unija po drugi strani, je sicer še obstoječa, vendar subjekt entropije, torej bo nekoč (po mojem mnenju kmalu) preteklost. In četrtič: Jugoslavija je seveda v preteklosti, vendar to ne pomeni da je nikoli več ne bo. Pravzaprav Jugoslavija še vedno obstaja, Jugoslavija je namreč nič drugega kot južna Slava, imenovana v čast naše stare domovine z priznanjem da smo se južni Slovani odselili še bolj južno kot naši bratje. Mislim da je argument lepo dekonstruiran in razvrednoten, na strokoven in uglajen način. Če se kdo ne strinja, naj prosim pove in pa argumentira na malo bolj artikuliran način. Če človek napiše le nekaj nepovezanih besed je to jako šibak argument. Pa brez zamere Milan.
Mil?007
31. 03. 2011 18.54
-3
Komunizem = preteklost demokracije = sedanjost Jugoslavija = preteklost Evropa = sedanjost
KmeckaFronta
31. 03. 2011 17.37
+0
Ker prejšnji post ni bil objavljen v celoti prilagam zadnji odstavek. Opravičujem se za nekatere ostrejše besede, vendar se ne morem zadržati, ko razni * (ki so večinoma bivši člani partije; pa ne rabim izgovorov da je to bila nuja, imam dedka ki ni nikoli bil član, še jasno je povedal vsem okoli sebe da ga to sploh ne zanima, pa je vseeno bil imenovan za direktorja) začnejo govoriti o stvareh o katerih nimajo pojma. Dejstvo je da so se določeni ljudje upirali Jugoslovanski oblasti in bili zato tudi preganjani pa ne vidim nikogar od njih, da bi jih danes obsojal in se zagrizeno boril proti zadnjim ostankom svojih nekdanjih sovražnikov. Še več, nekateri od njih obžalujejo kam nas je zgodovina pripeljala in pravijo da je včasih le bilo bolje.
KmeckaFronta
31. 03. 2011 17.14
+0
Zver trdi da je potrebno "pri mladih, razvijati kulturo sprave in strpnosti, predvsem pa jih vzgajati za demokracijo". Vzgajati kogarkoli za karkoli je definicija indoktrinacije. Razen če bi Milan rad povedal, da podpira totaltarizem in ne demokracijo, je bolje da utihne, ker govori neumnosti. Pravilna vzgoja je da se otroka nepristransko seznani z informacijami, da se lahko po svoji vesti odloči kaj hoče verjeti. Če bi naši samooklicani demokrati res radi demokracijo naj jo sprejmejo v vseh pogledih. To pomeni da odloča ljudstvo in če se ljudstvo odloči za komunizem je to njegova pravica. Konec koncev "naj bi" demokracija spodbujala strpnost do vseh, torej tudi do komunistov, ne pa da se določene ljudi enostavno izloči kot črviva jabolka. Naj torej naši "desno"-SREDINSKI politiki poskrbijo za narodno spravo (ko že trdijo da "levi" ne znajo nič narediti prav, kar je po eni strani res, le da "desni" niso nič boljši) in sprejmejo komuniste kot brate s katerimi se pač razlikujejo v mnenju, kakor smo jih sprejeli mi, ki obsojamo vso oblast za skorumpirano, ker taka pač je, pa nam je totalitarna oblast le bližje, saj se vsaj ne pretvarja in kaže prijaznega obraza ko te tepe; te pa tepe veliko manj kot kapitalizem. Najbolj zabavno pa je še vedno dejstvo, da ti "svetovni voditelji" sploh ne vedo, da podpirajo enega redkih političnih sistemov, kateremu se njegov stvaritelj ni samo odrekel ampak je celo izjavil, da dejansko ne more delovati. Platon je namreč takoj po končanem razvoju demokratične misli povedal, da je to le utopična ideja, katere izvedba ni mogoča in je do smrti ostal zagovornik aristokracije. Komunizma se sploh ne rabim dotakniti, ker so v članku omenjeni politiki dovolj veliki beb*i, da ne pomislijo preden odprejo usta, čeprav jim najbrž niti to ne bi pomagalo. Zanima me koliko teh "doktorjev" z doktorati iz veterine, medicine ali celo obramboslovja (tudi njega moram omeniti, nekateri boste že vedeli o katerem nasledniku socialistične oblasti Jusgoslavije govorim) se je dejansko kdaj poučilo o zgodovini sistema, katerega podpirajo, koliko pa se jih je le ukvarjalo s kopanjem svi*jarije ostalih sistemov, da bi imeli municijo za uničevanje vsega kar jim stoji na poti njihove lastne grabežljivosti in pohlepa? Pa ko že govorimo o komunizmu in ker sem omenil zgodovino političnih misli se lahko lotimo še napačnih poimenovanj. Pustimo dejstvo da naša "demokracija" niti ni prava demokracija, pač pa sprevržena kapitalistična oblika le te; ki se je mimogrede rodila v najbolj krvavi revoluciji znane zgodovine (za francosko revolucijo smo že vsi slišali) in se raje lotimo tako imenovanega "komunizma". Komunizem je opisan v knjigi DAS KAPITAL, katero sta napisala Marx in Engels in vsakomur ki jo je prebral je jasno da nihče, nikoli ni živel v komunizmu. Na žalost so Jugoslovanske oblasti bile preobremenjene z lastno revolucijo, da bi poskrbele za zadostno izobrazo glede ruske zgodovine. Večina ljudi sploh ne ve od kod beseda Boljševik. Zgodovinsko DEJSTVO, katerega bo potrdil katerikoli zgodovinar, ki se je kdaj ukvarjal z relevantnim obdobjem in je vreden svojega grama soli, vam bo potrdil sledeče: pred rusko socialistično revolucijo se je v ruskih komunističnih krogih zgodila nekakšna "državljanska vojna". Sprli sta se dve strani: manj številčni Manjševiki in večinski Boljševiki. Imeni bojda odražata številčno zastopanost. Manjševiki so bili konzervativci, ki so verjeli da je potrebno slediti osnovni ideji iz zgoraj omenjene knjige kolikor se le da, medtem ko so bili Boljševiki bolj progresivne narave in so si komunizem pogosto razlagali po svoje, ter ga brezsramno prirejali svojim potrebam. Kdo je zmagal nam je jasno. Bojda so večino Manjševikov pobili, nekaj pa naj bi jih povzročalo probleme še v sovjetski zvezi. Opravičujem se za nekatere ostrejše besede, vendar se ne morem zadržati, ko razni os*i (ki so večinom
-2
Vsem komunajzarjem, obstaja razlika med kapitalizmom in koporatizmom...
aryan
31. 03. 2011 17.06
-1
Neglede ker sistem se koristi vedno se gre samo za profit države in bedo državljanov. V komunizmu je bla socialna varnost na višku samo velik lastnega premoženja nisi mogel imeti. Kapitalizem soc. varnost - je ni, mamo pa zato možnost svobodnega govora kateri je omejen na to da ne smete nikogar žalit, pa resnice tud ni zaželjeno povedat ker je kazniva. Zdej pa sami razmislte če je res tolk bolš zdej kot včasih.