Tujina

Dražji shengenski vizumi

Luxembourg, 27. 04. 2006 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Notranji ministri Unije so potrdili podražitev cen schengenskih vizumov za kratkoročno bivanje na 60 evrov.

S podražitvijo schengenskih vizumov se je strinjala tudi Slovenija.
S podražitvijo schengenskih vizumov se je strinjala tudi Slovenija. FOTO: POP TV
Podražitev schengenskih vizumov je predlagala Francija, in sicer zaradi povečanja stroškov, med drugim na račun vzpostavitve vizumskega informacijskega sistema (VIS) s prihodnjim letom ter uvedbe biometričnih podatkov. Francija je med članicami z najbolj razvejano mrežo diplomatsko-konzularnih predstavništev na svetu - ima jih okrog 200. veliko jih ima tudi Nemčija, ki na primer samo turškim državljanom vsako leto izda četrt milijona vizumov.

Notranji ministri Evropske unije, med njimi slovenski minister Dragutin Mate, so na zasedanju v Luksemburgu podprli podražitev cen schengenskih vizumov za kratkoročno bivanje s 35 na 60 evrov, so povedali diplomatski viri.

Podražitev bo v veljavo stopila 1. januarja 2007, bodo pa zanjo veljale nekatere izjeme - med drugim ne bo prizadela držav, ki se bodo z EU pogajale o olajšanem sistemu izdajanja vizumov in sporazumih o vračanju.

Podražitev ne bo v balkanskih državah

V za oktober 2007 načrtovani širitvi schengenskega območja na nove članice Evropske unije iz Vzhodne in Srednje Evrope, med njimi je tudi Slovenija, se nakazuje zamuda, je namignilo več diplomatskih virov. Povzroča jo prepočasno vzpostavljanje schengenskega informacijskega sistema druge generacije (SIS II), ki pa je nujni pogoj za sprejem novih držav, so pojasnili.

Na ta način bodo po pričakovanjih iz podražitev izključene balkanske države, ki so podražitvi močno nasprotovale, saj je njihova kupna moč nizka, hkrati pa ležijo v neposredni soseščini EU. Sledeč ministrski odločitvi, morajo pogajanja o olajšanju izdajanja vizumov in predvsem sporazumih o vračanju skleniti do konca leta 2007, sicer se z letom 2008 tudi njim obeta povišanje cen za vizume, potrebne za do trimesečno bivanje v schengenskem območju.

Sporazume o vračanju je sicer EU sklenila tudi z Rusijo, v kratkem naj bi končala pogovore z Ukrajino, pogaja se tudi z Marokom. A podražitev bo kljub temu zajela kar nekaj držav - med drugim bodo globlje v žepe morali seči državljani kandidatke Turčije, ki sporazuma o vračanju z EU nima v načrtu, pa tudi cele vrste tretjih bolj oddaljenih držav. Državljani ZDA, Kanade in Japonske sicer v Evropo lahko potujejo brez vizumov.

Tudi brezplačni vizumi

Slovenski notranji minister Dragutin Mate pričakuje, da bo Slovenija v schengensko območje brez notranjih meja vstopila oktobra 2007.
Slovenski notranji minister Dragutin Mate pričakuje, da bo Slovenija v schengensko območje brez notranjih meja vstopila oktobra 2007. FOTO: POP TV
V schengenskem območju je ta hip 15 članic: od starih članic EU sta izvzeti Velika Britanija in Irska, vključeni pa sta Norveška in Islandija.

Brezplačno bodo sicer schengenske vizume lahko dobili otroci do šestega leta starosti, dijaki in študentje na ekskurzijah ter njihovi učitelji ter vsi raziskovalci, so se tudi strinjali ministri. Kot v preteklosti, pa bodo cene za vizume za dolgotrajno bivanje v schengenskem območju določale države članice same. Izjema je na primer tudi Hrvaška, katere državljani za vstop v schengensko območje ne potrebujejo vizuma.

Odločitev o povišanju je bila sicer sprejeta s kvalificirano večino, proti pa so bile Madžarska, Grčija in Švedska - prvi dve zaradi svojih balkanskih sosed, tretja pa je želela izjemo za vse mlade do 18 leta. Slovenija je podražitev podprla. "Tako smo se odločili, ker se bodo stroški izdajanja schengenskih vizumov res povečali. Za nas pomembne olajšave pa so sprejete," je povedal minister Mate.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.