Tujina

Drašković: Zločinci so naši šefi

Beograd/Bruselj, 30. 04. 2006 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iztekel se je rok, do katerega je moral Beograd haaškemu sodišču izročiti Mladića. EU grozi s prekinitvijo pogajanj.

Ratko Mladić - ga bodo ujeli?
Ratko Mladić - ga bodo ujeli? FOTO: Reuters

Evropska unija je v petek, ko se je zunanji minister SČG Vuk Drašković v Bruslju srečal z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom, odločno sporočila, da bo z Beogradom prekinila pogajanja, če nekdanji poveljnik srbskih sil v BiH Ratko Mladić kmalu ne bo aretiran.

EU ne namerava več popuščati

Rehn je Draškovića opozoril, da Evropska unija, če Mladića kmalu ne bo v Haagu, ne bo imela druge izbire, kot prekiniti naslednji krog pogajanj, napovedan za 11. maj. Vsa nadaljnja prizadevanja v zvezi s stabilizacijkso-pridružitvenem sporazumu bodo prekinjeno, dokler Srbija ne bo dosegla polnega sodelovanja s haaškim sodiščem je sporočil Rehn in ob tem dodal, da je EU rok za aretacijo Mladića že podaljšala, potem ko je konec marca glavna tožilka haaškega sodišča Carla del Ponte poročala o napredku pri sodelovanju Beograda s Haagom.

Sami smo se pripeljali v situacijo, da je naša evropska prihodnost odvisna od haaških obtožencev. Da ne bi uporabil kakšne hujše besede. Haag je naša prestolnica, ti haaški begunci pa so šefi naših pogajalskih skupin. Jaz sem samo formalno šef skupine za pogajanje z EU. Pravi šefi so haaški ubežniki, ker so nadaljevanje pogajanj in morebitni zaključek le-teh odvisni od njih. zunanji minister SČG Vuk Drašković o vlogi haaških obtožencev na prihodnost SČG

Najnovejši rok za predajo Mladića se izteka danes opolnoči. Nihče v Beogradu ne more zagotoviti, da bodo srbske oblasti v roku oziroma v prihodnjih dneh najbolj iskanega haaškega obtoženca tudi aretirale, poroča beograjska medijska hiša B92.

Dejanski rok 3. ali 11. maj?

V srbskih medijih so se minule dni pojavile špekulacije, da je dejanski rok za aretacijo Mladića 3. maj, ko se bosta del Pontejeva in komisar Rehn pogovarjala o ocenah sodelovanja Beograda s Haagom. Drugi spet menijo, da je dejanski rok 11. maj, ko naj bi se pogajanja o stabilizacijkso-pridružitvenem med Beogradom in Haagom nadaljevala oziroma prekinila.

Pomagače poznajo

Evropski komisar za širitev Rehn je za nedeljsko izdajo Politike povedal, da so realne možnosti, da SČG z EU sklene stabilizacijsko-pridružitveni sporazum do konca leta, vendar je ključni pogoj za kaj takega popolno sodelovanje s haaškim sodiščem.

Predsednik Nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim tribunalom Rasim Ljajić je dejal, da je mreža Mladićevih pomagačev razkrita in da oblasti poznajo 130 oseb, ki so v različnih obdobjih pomagali Mladiću pri skrivanju. "Žal se večina teh ljudi nahaja v Republiki srbski," je dodal Ljajić za srbski časnik Blic, ki pa ni želel pojasniti, ali oblasti poznajo lokacijo, kjer se Mladić skriva.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
30. 04. 2006 16.29
Ali nismo ta predelan članek že 1000 krat brali? Ta novinar Ima pa dobro plačo.